Egészségügyi ötletek, Életmód, Érdekes

9 ok, amiért a hűvös szobában történő alvás jót tesz az egészségünknek

Egy túlságosan meleg szobában történő alvás nemcsak kellemetlenségeket és izzadtságot okoz, hanem számos más problémát is okozhat, mely jóval kevésbé nyilvánvaló. A tudósok épp ezért a hűvös szobában történő alvást javasolják, véleményük szerint a 19°C körüli hőmérséklet a legideálisabb az éjszakai alváshoz.

 

 

 

1 Segít frissnek és fiatalnak maradni

Szobaban rancossag

Az alacsony hőmérsékletű szobában alvás elősegíti a melatonin termelődést, melyet “alvási hormonnak” is neveznek. Ez egyben antioxidáns is, ami azt jelenti, hogy természetes öregedésgátlóként hat a szervezetben.

2 Segíthet megelőzni az álmatlanságot

Ejjel 3 ora alvas

A tanulmányok azt mutatják, hogy az álmatlanság legtöbb formája főként a túlságosan magas testhőmérséklethez kapcsolódik. A testhőmérsékletünk szabályozásának legjobb módja, ha lefekvés előtt lehűtjük kicsit a szobát, ezáltal segítve az elalvást és a pihentető alvást.

3 Távol tartja a stresszt

Hideg meleg kortizol

A magasabb testhőmérséklet egyben azt is jelenti, hogy a szervezet több “stresszhormont” vagyis úgynevezett kortizolt bocsát ki. A hűvösebb szoba segíthet kordában tartani a kortizolszintünket, ami hosszútávon kevesebb stresszt és jobb alvásminőséget jelent.

4 Csökkenti bizonyos betegségek kockázatát

2605425a60a2803538b2aa6907

A hűvös szobában való alvás csökkentheti az anyagcsere-betegségek, például a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Növeli emellet a növekedési hormon szintjét, mely segít megelőzni a szívbetegségeket, a depressziót és az elhízást. A jobb alvás miatt termelődő melatonin pedig csökkenti az Alzheimer-kór esélyét.

5 Segíthet a mélyebb és zavartalanabb alvásban

06acc558cfbff52718cc57dec9

Amikor mély alvásban vagyunk, a testünk olyan alapvető feladatokat lát el, mint a sejtjavítás és a memória javítása, de nem tudja szabályozni például a testhőmérsékletet. A testhőmérséklet növekedése azonban könnyen felébreszthet bennünket, így a hűvös helyiségben való alvás értelemszerűen csökkenti ennek az esélyét.

6 Megelőzi a gombás fertőzéseket

524552564fb58a354b3d0aac56

A nők megelőzhetik a gombás fertőzéseket, ha alacsonyabb hőmérsékletű szobában alszanak. A baktériumok és gombák szeretik a meleg és párás környezetet, így a helyiség hűvösen tartása megakadályozza az ebből fakadó problémákat.

 

 

 

 

 

7 Segíthet a férfi termékenység javításában

Hideg meleg szoba problemak

Ennek oka, hogy a hosszan tartó magas hőmérséklet negatívan befolyásolhatja a férfiak termékenységét. A hideg szobában történő alvás és a bő szabású fehérnemű viselése azonban megakadályozhatja, hogy ez megtörténjen. Ha a közeljövőben gyermeket szeretnél, akkor az még egy jó ok arra, hogy lejjebb vedd néhány fokkal a termosztátot.

8 Távol tartja a „rossz” zsírokat

e8ffc2579e91f4fb1d96f6a9b1

A hideg szobában alvás javíthatja szervezetünk anyagcseréjét, aktiválva a “barna zsírszöveteket” , amelyek kalóriát égetnek. Segíthet továbbá a nemkívánatos zsírok eltávolításában is, ami végsősoron fogyást eredményezhet.

9 Segíthet enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást

Fajdalomcsillapitas

A hidegborogatáshoz hasonlóan nyugtató és gyógyító hatással lehet a hűvös szobában történő alvás, mely csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. Nem véletlen, hogy az élsportolók is hűvös szobában alszanak meccs után.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?