Belföld, Hírek

Orbán Viktor sürgősen Varsóba repült

Orbán Viktor sürgősen Lengyelországba repült: Jarosław Kaczyńskivel, a PiS elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel tárgyal a hét végére szervezett brüsszeli EU-csúcs előtt.

 

 

 




 

A lengyel 300POLITYKA beszámolója szerint a 444.hu írta meg, hogy Orbán Viktor repülőgépe 16 óra előtt leszállt Varsóban, ahol a katonai repülőtérről egyenesen egy találkozóra ment. A lengyel lap szerint a Jarosław Kaczyńskivel és Mateusz Morawieckivel találkozik, úgy tudják, hogy a tárgyalás szünetében a lengyel koalíciós pártok vezetőit, Jarosław Gowint és Zbigniew Ziobrót is meghívják a találkozóra.

A tárgyalás minden bizonnyal az EU-s költségvetés esetleges vétójával kapcsolatban zajlik, ami a csütörtök-péntekre szervezett brüsszeli EU-csúcs egyik legnagyobb vitája lesz majd. Azért találkoznak, hogy megegyezzenek az Angela Merkellel kötendő kompromisszum végleges változatáról.

Mint ismert, a magyar és a lengyel miniszterelnök által Budapesten aláírt közös kormánynyilatkozat szerint azonos álláspontot képviselnek majd a vita során, és egyik ország sem fogad el olyan álláspontot, amelyet a másik nem fogad el. Ezzel szemben Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes nemrég bejelentette, készek feladni a következő uniós költségvetésre és a helyreállítási alapra vonatkozó vétójukat. Ezután Mateusz Morawiecki cáfolta ezt, ma is elmondta, hogy tartja magát az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen elfogadott budapesti nyilatkozathoz.

Egy mai sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta a lengyel kormányfő, hogy az uniós források ügyében a költségvetési és a jogállamisági kérdéskört nem szabad „összekeverni”. „Ezt az álláspontot egyértelműen megerősítem” – tette hozzá. Morawiecki lehetségesnek vélte, hogy a költségvetés ügyében az e heti uniós csúcstalálkozó után egy újabb állam- és kormányfői értekezletre lesz szükség.

Ezek után tárgyalnak ma Varsóban.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?