Belföld, Hírek

Tízezrek csúsztak a szegénységi küszöb alá: vajon hogy kell életben maradni 105 ezer forintból?

Idén két olyan tudósnak járt a közgazdasági Nobel-díj, akik nehezen értékesíthető szolgáltatások árveréseit vizsgálták. Kétségkívül nagy koponyák, de vajon arra lenne-e válaszuk, hogyan lehet megélni 105 ezer fortinból? Ha tudnák, jövőre is biztos díjat vinnének haza. Vagy a több tízezer nyugdíjas markát ütné a díjért járó több száz milliós pénzjutalom, akik Magyarországon ezt minden egyes hónapban megoldják.

 

 

 
 

A legfrissebb statisztikák szerint az idősek helyzete egyre kilátástalanabb. KSH 2019-es háztartási életszínvonalat bemutató tanulmányából kiderül, hogy immár 105 259 ezer forintos bevétel alatt számít valaki szegénynek az országban.

2019-ben 293 722 nyugdíjas élt a szegénységi küszöbnél kevesebb pénzből havonta. Egy évvel korábban ez a szám 221 488 fő volt. Vagyis egyetlen esztendő leforgása alatt 72 ezer nyugdíjas csúszott szegénysorba itthon.

Mária (76) pár ezer forintnak köszönheti, hogy nem számít hivatalosan is szegénynek.

– 117 ezer forint a nyugdíjam, ami arra elég, hogy havonta legalább egyszer kölcsönkérek húszezret, amit a következőn nyugdíjból megadok. Ebből a spirálból nehéz kikeveredni – sóhajtott a nyugalmazott mérnök.

Mária a 117 ezres nyugdíjával hivatalosan még nem szegény, de nem könnyű  a helyzete /Fotó: Varga Imre

A nyugdíjasok országos szövetségének elnöke szerint azonnali változásra van szükség, különben a helyzet tovább romlik.

– A szegénységi küszöb hazánkban 300 ezer nyugdíjast érint, ez a nyugdíjastársadalom hetede – fogalmazott Némethné Jankovics Györgyi, aki szerint több megoldási javaslat is létezik a problémára.

 

 

 

 

– Részben megoldást jelenthetne, ha a minimálnyugdíj tíz éve változatlan összegét, ami 28 500 forint, megemelnék annyira, hogy egyetlen nyugdíjasnak se legyen havonta 50 ezer forintnál kisebb bevétele. A legnagyobb probléma az, hogy a nyugdíjrendszer változásának kérdésében semmiféle párbeszéd nincs – mondta az elnök.

Igazán nehéz helyzetben él a győrösvényházi Woineschitz Istvánné is.

– Most emelték meg a nyugdíjamat, az eddig 89 ezer helyett most már 92 ezer forintot kapok. Nem könnyű megoldani, hogy minden kijöjjön. Nem veszek ruhákat, fodrászhoz sem tudtam elmenni idén, egyetlen szórakozásom a tévé és a rádió – mondta lapunknak az idős asszony.

Grafikánkon látja, hogyan változott a szegénységi küszöb az elmúlt tíz évben. Hiába nőtt, a vásárlóerő csökkent /Fotó: Séra Tamás

Rontja a helyzetet a válság

Sötéten látja a helyzetet Róna Péter közgazdász is, aki az Index.hu-nak adott interjújában azt mondta, az év végére tömeges lesz a nyomor.

Számításai szerint a magyar lakosság legalább a harmada, nagyjából 3 millió ember él majd szegénységben.

Az egyik bank vezető elemzője azt sem zárja ki, hogy a válság elhúzódik.

– Biztosan nem segít a járvány okozta gazdasági válsághelyzet. Ugye, a KSH kutatásában is a 2019-es helyzetet vizsgálták, amiben a koronavírus okozta hatások még nincsenek benne. Persze, a kormányok dolgoznak ezek enyhítésén – mondta Németh Dávid.

– 2019-ben a tanulmány szerint 1,1 millió embert érintett a szegénységi küszöb alá csúszás, mi nem gondoljuk, hogy 2020 végére ebből hárommillió, mélynyomorban élő ember legyen – tette hozzá.

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?