Állat, Érdekes

Friss tanulmány: A kutyát tartók 78 százalékkal nagyobb eséllyel kapják el a koronavírust

Magyarországon a becslések szerint másfél millió kutyatartó él. Számukra különösen fontos lehet az a spanyol kutatók által közzétett tanulmány, miszerint az ebek gazdiai 78 százalékkal nagyobb eséllyel fertőződnek meg koronavírussal.

 

 

 

Gazdik vigyázat! A Granadai Egyetem és a spanyol Andalúz Közegészségügyi Iskola által készített tanulmány szerint jóval nagyobb veszélyben vannak a kutyát tartók, mint azok, akiknek nincsen négylábú kedvencük otthon. A felmérés értelmében a kutyatulajdonosoknál 78 százalékkal nagyobb a kockázata a Covid-19 fertőzésének. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy miket csináltak a válaszadók a járvány idején, és hogy megfertőződtek-e a koronavírussal. A körkérdés célja az volt, hogy ily módon derüljön ki, hogy mely tevékenységekhez kapcsolódik a koronafertőzés legnagyobb kockázata. Cristina Sánchez González a granadai egyetem professzora ismertette az eredményeket, amiben kifejtette, hogy a kutyatartók jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve – írja a svájci Blick.

A kutató arra is felhívta a figyelmet, hogy előfordult már, hogy kutyák vagy macskák szervezetében kimutatták a Covid-19-et, az állatok ennek ellenére sem betegedtek meg.

Az azonban nagyon valószínű, hogy a fertőzött állatok a gazdáiknak tovább adhatják a betegséget. Cristina Sánchez González azt tanácsolja, hogy a gazdik különösen ügyeljenek a higiéniai előírásokra a kutyasétáltatások alatt és után. A felmérés azonban arra is rávilágít, hogy nem a kutyatulajdonosok az egyetlenek, akik nagyobb veszélynek vannak kitéve. A tanulmány eredményeit vizsgálva szembetűnő, hogy 76 százalékkal nagyobb a fertőzés veszélye azoknál is, akik az otthoni munkavégzés helyett irodákban dolgoznak.

Ennél is megdöbbentőbb azonban, hogy 94 százalékkal nő a koronavírusos megbetegedés esélye azoknál, akik a bolti bevásárlás helyett, futárokkal szállíttatják otthonaikba az élelmiszereket.
forrás: ripost.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?