Belföld, Hírek

Orbán: A vírus sincs könnyű helyzetben

Orbán Viktor Gönczi Gáborral beszélgetett TV2-n, a Tényekben, a miniszterelnök pedig ismét elmondta, a szigorításokra azért volt szükség, hogy az orvosi ellátás továbbra is megfelelő színvonalon működhessen. Hozzátette, a most bevezetett döntéseknek köszönhetően már nem 50 százalék az esélye, hogy nem omlik össze az egészségügyi rendszer, hanem 99,99 százalék. Orbán megjegyezte, hogy van elengedő műszer és gyógyszer, de az orvosok száma véges.

 

 

 




 

Arról is beszélt, olyan intézkedéseket akartak hozni, amiket az emberek elfogadnak, az adatok mellett így a közvélemény érzékelésé alapján is döntöttek.

A miniszterelnök többször is beszélt arról, hogy az orvosok, ápolónők emberfeletti munkát végeznek, de ha nem szigorítanak, akkor

elestek volna a gyógyítás frontján.

Most úgy látja, bírni fogják a terhelést, állni fogják a sarat.

„A vírus sincs könnyű helyzetben, mert a vakcina már közel van” – bizakodott Orbán, aki szerint a legjobb az lenne, ha több oltóanyag is gyorsan hatásosnak bizonyulna, és aki kér belőle – mert az oltás önkéntes lesz –, az választhatna, hogy melyiket adatja be magának, az európait, az amerikait, a kínait vagy az oroszt.

Hangsúlyozta is, hogy csak Európában több százmillió darab vakcina kell, hiszen a kontinensen több mint 400 millióan laknak, és egy embernek valószínűleg két oltásra lesz szüksége, ekkora mennyiség pedig csak április környékén áll majd rendelkezésre, de kisebb készletek addig is lesznek.

Gönczi Gábor a beszélgetés egy pontján felvetette, hogy a nálunk gazdagabb nyugat-európai országok nem állnak olyan jól a vírus kezelésében, mint Magyarország. Orbán nem ellenkezett, szerinte ez az emberi minőségen is múlik.

Nem most jöttem le a falvédőről, tudom, hogy működik az élet

– mondta a miniszterelnök, aki a magyarok összetartása mellett az orvosok hűségét is méltatta.

Az általános iskolák bezárásával kapcsolatban úgy látja, a masszív többség azt gondolja, hogy az országnak működnie kell, márpedig ha a kisiskolásokat otthon tartják, akkor otthon kell maradniuk a szülőknek is.

A műsorvezető rákérdezett, vajon lehet-e egyezkedni a rendőrökkel az éjszakai kijárási tilalom megsértésekor. Orbán ezzel kapcsolatban azt mondta, sokat fejlődött a rendőrök kommunikációs képessége, őket például még gumibotozták a nyolcvanas években, 2006-ban pedig szemkilövetések voltak, de „a rendőr mégiscsak rendőr, ne legyenek puhák, legyenek férfiasak”. Az utcákon ráadásul nemcsak rendőrök, hanem fegyveres katonák is járőröznek majd, a rendőrökkel párban, mivel katona civillel szemben békeidőben nem intézkedhet.

Orbán egyébként Gönczivel nagy egyetértésben arról is beszélt, meglepte, hogy kedden több szórakozóhelyen búcsúbulit tartottak.

A miniszterelnök szerint a szigorítások hatásának érzékeléséhez két hét kell, a „szabadulásérzés” azonban csak áprilisban várható, akkorra lehet ugyanis nagy mennyiségben vakcina. Gönczi Gábor a karácsonyról is megkérdezte a miniszterelnököt, aki kijelentette, hogy karácsony lesz, „Jézus Krisztus az idén is meg fog születni, a kérdés csak az, hányan leszünk az asztal körül”.

Orbán és Gönczi megbeszélték, hogy két hét múlva újra találkoznak, és akkor visszatérnek majd erre a kérdésre.

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?