Életmód, Érdekes, Külföld

A japán lakások 12 jellemzője, ami európai fejjel teljesen érthetetlen

Japán egyike azon országoknak, melyek kultúrája gyökeresen eltér a világ többi részén megszokottól. A japán emberek nem a fürdőkádban mosakodnak, speciális eszköz segítségével rögzítik a szekrényeiket a mennyezethez, és bármilyen meglepő is, ők nem vízforraló segítségével melegítik a vizet.

 

 

 

12 Japánban sokan nem ágyban alszanak, hanem matracon.

Japanban alvas

Sok japán úgynevezett futonon – vastag pamut matracon alszik. Estére a futont közvetlenül a padlóra terítik, majd reggel felszedik és szekrénybe teszik. Ezzel sok helyet tudnak megtakarítani a szobában. A legtöbb japán apartman nagyon kompakt, és egyszerűen nincs hova tenni benne egy nagy ágyat vagy kanapét. Néhány szállodában is egyébként futonokat használnak ágy helyett.

11 Vannak, akik egy speciális párnával alszanak, aminek a neve bambuszfeleség.

Bambuszfeleseg

Az ember méretű üreges bambuszdarabok nagyon népszerűek lettek a kelet-ázsiaiak körében. A hétköznapi nyelvben csak bambuszfeleséggént emlegetett párnákat jóval kényelmesebb átölelni éjszaka, mint a sima pamut párnákat, mivel ezekben az országokban nagyon meleg és párás az éghajlat. A bambuszfeleségek mellett a dakimakura párnák is nagyon népszerűek.

A dakimakura szintén egy ember méretű párna, azzal a különbséggel, hogy ez egy anime karaktert ábrázol. Általában valamilyen átmeneti szerepet tölt be a gyermekek és a serdülők életében, akik a plüssjátékokról már leszoktak, de még nem állnak készen az önállóságra.

10 A japánoknak nincs előszobájuk, de van helyette genkanjuk.

Japan genkan

A genkan a bejárati ajtó közvetlen közelében található terület, ahol a japánok leveszik a cipőjüket, és ott hagyják. A genkant egy vastag küszöb vagy lépcső választja el a folyosótól vagy a főszobától, ezért a por és a szennyeződés nem tud bejutni a házba.


9 Japánban az omletteket speciális, téglalap alakú serpenyőkben készítik.

Japan Makikinabe

A hengerelt omlett nagyon népszerű étel japánban. Ennek titka, hogy nem kerek serpenyőben, hanem egy speciális téglalap alakúban készítik, majd szépen egymásra hajtogatják az újabb és újabb rétegeket. Az ilyen serpenyőket makikinabének hívják.

8 Sok konyhában vannak titkos rekeszek.

Japan konyhak titkos rekesz

Sok japán konyhában van titkos, padlóba épített rekesz vagy hűtő, ahol általában az élelmiszereket, palackokat vagy edényeket tárolják.

7 A mosógépek itt nemcsak mosnak, de szárítanak is.

Japan mosogep es szarito

Japánban népszerűek a beépített szárítóval ellátott mosógépek, ám a külföldiek sokszor panaszkodnak rájuk, mivel más kombinált háztartási eszközökhöz hasonlóan, ezeknek is elég gyér a hatásfokuk – a ruhák általában szárítás után is nedvesek maradnak. A másik kellemetlen problémát a beépített fürdőszobai hajszárítók szokták jelenteni, melyek szintén jóval gyengébb hatásfokkal működnek, mint a boltban kapható társaik.

6 A vécétartályokban gyakran miniatűr mosdók vannak.

Japan WC tartaly mosdok

A mechanizmusa egyszerű: amikor lehúzod a vécét a víz a mosogató csapjából is folyni kezd, így kezet tudsz mosni, miközben a tartály újratöltődik – ezzel spórolva a víz számlán.

5 A japán fürdőszobák kialakítása más, mint a miénk, és néha még csap sincs a fürdőkádakban.

Japan furdokadak

A fürdés kultúrája Japánban alapjaiban tér el attól, amit mi megszokhattunk. Japánban az egész fürdés azzal kezdődik, hogy jó alaposan lezuhanyoznak az emberek, majd csak ezután mászhatnak bele a fürdőkádba, amiben a vízhőmérsékletet nem csappal, hanem egy elektromos panel segítségével lehet szabályozni.

A fürdőkádban a japánok már nem használnak külön tusfürdőket, csak egy speciális fürdőport. Mivel az emberek már alapból tisztán szállnak be a kádba, ezért az egész család megtud fürdeni ugyanabban a kád vízben, ráadásul a fürdés után maradt vizet újra felhasználjak, és azt használják például a mosáshoz. Az alábbi videóban ez az egész folyamat remekül látható.

4 Sok japán speciális szekrényrögzítőket használ.

Fuggonytarto kitamaszto japan

Az ilyen támasztók a mennyezethez és a szekrényhez vannak erősítve azoknál a bútoroknál, melyek magassága nem éri el a plafont. A hűtőszekrényeket is gyakran ilyen segítségével rögzítik, az ok pedig egyszerű: ha földrengés van, ezek a támasztók megakadályozzák, hogy a bútorok eldőljenek.

 

 

 

 

 

3 A japán konyhákban gyakran nincs rendes sütő.

Japan konyhakban suto

A sütő, amihez mi hozzá vagyunk szokva, a legtöbb japán konyhában elérhetetlen, mivel túl sok helyet foglalnak. A helyiek helyettük speciális mikrohullámú sütőket használnak, melyekben egyébként minden szükséges funkció megtalálható.

2 Vízforraló helyett sokan vízmelegítőket használnak.

Vizmelegito japan

A legtöbb japán konyhában egy kis vízmelegítőt találunk a szokásos vízforralók helyett. Ezeket használják a teák és kávék főzéséhet is. Nagy előnyük a szokásos vízforralókkal szemben, hogy ezeken mi magunk tudjuk beállítani, hogy mennyire legyen meleg a víz, ami rendkívül praktikus, például akkor, ha nincs szükségünk forrásban lévő vízre.

1 Japánban az egyik legnépszerűbb háztartási cikk a párátlanító.

Japan nedvessegelnyelo

Japán éghajlata nagyon párás, ezért a helyiek nyáron folyamatosan a penésszel küzdenek. Megelőzésként a rendszeres szellőztetést és párátlanítókat használják. Utóbbiakat általában kis dobozokban vagy rekeszekben kaphatók, és bármelyik gyógyszertárban vagy boltban beszerezhetők.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?