Belföld, Hírek, Külföld

„Durván torzítja az igazságot” – Keményen beleszállt Orbán Viktorba az orosz külügy: váratlan diplomáciai csörte van alakulóban

Nem várt csörte bontakozhat ki a magyar diplomáciában, miután az orosz külügyminisztérium tegnap történelemhamisítással vádolta meg Orbán Viktor miniszterelnököt.

 

 

 




 

Oroszország amiatt kapta fel a vizet, hogy Orbán megszállóknak titulálta a szovjeteket keddi, a Szabadság téren elmondott beszédében, George H. W. Bush néhai amerikai elnök szobrának avatásán. Egészen pontosan azt mondta:

„A gyengébb felfogásúak kedvéért: a tér egyik oldalán itt van a német, a másikon pedig a szovjet megszállás emlékműve.”

Ami nagyon fájt az oroszoknak: Bush szobrának keddi avatásán Orbán Viktor „megszállási emlékműnek” nevezte az obeliszket, amit ők „hősi emlékműnek” titulálnak / Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az orosz külügy csütörtökön lendületes pörölycsapásokkal válaszolt, személyesen is megemlítve a magyar miniszterelnököt.

– A Vörös Hadsereg 80 ezer katonája esett el Budapest náci uralom alóli felszabadítása közben, de Orbán miniszterelnök „a szovjet megszállás emlékművének” nevezte a Szabadság téren álló alkotást. Az ilyen megjegyzések durván torzítják a történelmi igazságot – állt közleményükben, de ez még csak a kezdet volt.

Még az egész város romokban volt, amikor 1945. május 1-jén átadták a szovjet világháborús emlékművet a Szabadság téren / Fotó: Fortepan / Military Museum of Southern New England

 

 

 

 

– Szeretnénk emlékeztetni, hogy Horthy Magyarországa, Hitler legszorosabb szövetségese aktív szerepet játszott Csehszlovákia felosztásában és a Jugoszlávia elleni agresszióban, részt vett a Szovjetuniónak a náci Németország általi lerohanásában, a megszállt területeken pedig szörnyű háborús bűnöket követett el a civil lakosság és a hadifoglyok ellen – folytatták, felemlegetve a legtöbb történész által alapvetően elismert tényeket.

Zárásként aztán olyan erős állításokkal rukkolt elő az orosz külügy, hogy Szijjártó Péter alighanem félrenyelte a vacsoráját, amikor olvasta.

– A Vörös Hadsereg megszabadította a népeket a náci pestistől, békét, szabadságot hozott Európába. Néhány ország azonban ezt a tényt megpróbálja elferdíteni – írták. Az orosz álláspont szerint ezek az országok megpróbálják elmismásolni saját felelősségüket az elkövetett háborús bűnökben, illetve megpróbálják tisztára mosni a nácikat kiszolgáló csatlós rezsimek vezetőit.

Katonai csinnadrattával adták át az emlékművet az ostrom után. 80 ezer szovjet katona esett el a Budapest körüli harcokban, de ez nem érv a megszállás körüli vitában / Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

A magyar–orosz párosítású diplomáciai bokszmeccsek manapság ritkának számítanak, és nagy kérdés, mit lép erre Szijjártó Péter. A külügyminiszter nem ijed meg a kemény ellenfelektől, legutóbb Joe Biden amerikai elnökjelöltnek küldött harcias videóüzenetet. Szijjártó rendszeresen kikéri magának, ha méltánytalanságot tapasztal, így például hogy a horvát külügyminiszer Magyarország ellen „szánalmas, hazug dühkitöréseket intézzen”, vagy hogy a BBC riporternője „migránsnak” nevezze a nyugat-európai országokban dolgozó magyarokat.

Úgyhogy most is látványos és izgalmas csörtére számíthatunk. Kérdéseinket feltettük a magyar külügyminisztériumnak.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Orbán Viktor kicsit túllőtt a célon. Mit reagál Szijjártó Péter? /Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Technikailag egyébként orosz külügynek az emlékmű elnevezésével kapcsolatban valószínűleg igaza van, de csak technikailag. Az obeliszket még 1945. május elsején maga Malinovszkij marsall, a II. Ukrán Front parancsnoka avatta fel, és hát nem „megszállási”, hanem „hősi” emlékműnek nevezte el. Más kérdés, hogy a magyar köznyelvben azóta is inkább megszállási emlékműnek nevezik, hiszen – valljuk meg – a szovjetek megszállták Magyarországot.

 

 




 

A megszállás az 1947-es békekötésig nyílt és törvényes is volt, a szovjetek mellett egy kis létszámú brit és amerikai katonai misszió is megszállóként volt jelen az országban, ellenőrizve, hogy a magyar állam betartja a fegyverszüneti megállapodást. 1947-től 1955-ig papíron már nem megszállóként állomásoztak itt szovjet csapatok, hanem „az utánpótlási vonalakat biztosították” a megszállt Ausztria szovjet zónája felé. Ausztria függetlenné válása után pedig a katonai együttműködés örve alatt maradhattak itt – papíron megint csak törvényesen – a szovjet csapatok. Természetesen mindenki tudta, hogy miért vannak itt valójában.

Orbán Viktor diplomáciai bonyodalmat kiváltó beszédét itt nézheti meg újra:

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?