Érdekes, Külföld

Így néz ki a kuvaiti gumiabroncs-temető, ami olyan hatalmas, hogy az űrből is látni lehet

Egy átlagos autógumi élettartama nagyjából 30 ezer kilométer. Az elhasználódott gumiabroncsok bizonyos részét újra felhasználják: például játszóterekre készült játékokat vagy egyéb alkalmatosságokat készítenek belőlük. A maradék gumiabroncs azonban általában a kuvaiti gumiabroncs temetőbe kerül, mivel rengeteg ország fizet azért Kuvaitnak, hogy a sivatagba ásott gödrökben örök nyugalomba helyezzék az abroncsokat.

 

 

 

1 Noha minden évben hatalmas méretű lyukakat ásnak az elhasználódott kerekeknek, ennek ellenére körülbelül hétmillió darab így is a föld felszínén található.
2 A temető mára akkora méretű lett, hogy a világűrből is látni lehet.
3. 2012 áprilisában óriási tűz keletkezett a gumiabroncs-temetőben, amit még a Nemzetközi Űrállomásról is látni lehetett.

4 Becslések szerint akkor 5 millió gumiabroncs égett el – több száz tűzoltó, a katonaság és a Kuwait Oil Company alkalmazottai pedig együttesen is alig tudták megfékezni a tüzet.
5 A gumiabroncsok a nagy termelési volumenük és a környezetre káros összetevőik miatt az egyik legnagyobb és legnehezebben kezelhető hulladékforrásnak számítanak a világon.
6 A civilizált országokban a régi gumiabroncsokból például játszótéri játékok, autós szőnyegek, gumicsizmák és futópályák készülnek…

 

 

 

 

 

7 …de a szegényebb országokban erre nincs lehetőség, így az ott elhasználódott gumiabroncsokat rendszerint ide, Kuvaitba szállítják.
8 A jelenség már csak azért is elkeserítő, mert a több ezer tonna elásott gumival a Kuvait- és hozzá hasonló országok hosszú-hosszú évszázadokra megmérgezik a földjeiket.

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?