Belföld, Hírek

Müller Cecília: a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet a koronavírus

A koronavírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

 

 

 




 

Hétfőn szokás szerint megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. október 12.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. október 12.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. október 12., hétfő

Kiss Róbert alezredes elmondta: a hétvégén 99 esetben intézkedtek a rendőrök a védelmi intézkedések megszegése miatt.

  • 35 alkalommal azért, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem – vagy nem megfelelő módon – viselték a maszkot
  • 64 esetben pedig azért, mert üzletben, vendéglátóhelyen vagy más közintézményben nem tartották be a védelmi intézkedéseket.

Elmondta azt is, hogy hétfőn reggel 7 órakor a magyar-szlovák határon megnyílt a Cered és Tajti közötti átkelő, ahol naponta két alkalommal – reggel 7-9 óra között, valamint délután 16-18 óra között – biztosított a határátlépési lehetőség a kétoldalú személyforgalom számára.

Szólt arról is, hogy szombaton módosult a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet, eszerint a játékkaszinók és a kártyatermek területén 23 és 6 óra között az ott foglalkoztatottak, az üzemeltető képviselői, valamint a műszaki feladatokat ellátó személyek kivételével tilos tartózkodni.

 

 

A vírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet

Müller Cecília tiszti főorvos az elmúlt 24 óra adatival kezdte, ezután közölte: a koronavírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet. Kiemelte újra a higiéniás szabályok betartásának fontosságát. Úgy fogalmazott: a bevezetett szabályok működnek, ha betartjuk azokat, tudjuk laposítani a járványgörbét, ami a koronavírus első hulláma alatt is cél volt.

Felhívta a figyelmet a maszk helyes használatára, a távolságtartásra, és arra, hogy nagy felelősség hárul mindenkire. Fontos, hogy saját magunk, közösségünk és családunk egészségének megtartása érdekében ne lanyhuljon a figyelem – kérte az országos tisztifőorvos. Ne fáradjunk bele a higiénés szabályok betartásába!

Elmondta, hogy egy elektronikus mintavételi űrlapot fejlesztett ki az országos mentőszolgálat, ezzel egyszerűbb és gyorsabb a mintavétel kérése a háziorvosoknak is. Van ennek egy önálló webfelülete, erről a háziorvosok már tudnak, de Müller Cecília külön is kéri, hogy ezt használják a háziorvosok.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Covid-betegeket ellátó intézményekben rendelkezésre áll a koronavírus-fertőzöttek kezelésében használható remdesivir hatóanyagú gyógyszer. Bejelentette, hogy hazai gyártó, a Richter Gyógyszergyár is állít elő ilyen készítményt és rendelkezésre bocsátja a kórházak számára.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?