Celeb / Híresség

10 híresség, aki sportolóként kezdte karrierjét

A színészet egy rendkívül embert próbáló szakma, ám nem minden mai hollywoodi csillag választotta elsőnek a filmvásznat. Többekről nem is tudjuk, hogy korábban sportolóként értek el kiváló eredményeket és csak ezt követően fordultak a színészi pálya felé. Azonban nemcsak a hollywoodi színészek járnak ugyanebben a cipőben, hanem Magyarországon is találunk néhány olyan sztárt, aki kezdetben sportoló volt, majd valamilyen másik szakmában találta meg önmagát. De ne szaladjunk ennyire előre, először nézzük meg, kik azok a világsztárok, akiket ma már el sem tudnánk képzelni sportolóként, pedig annak idején ők nem tudták volna magukat elképzelni színészként. Az élet bizony izgalmas és mindig csavar egyet terveinken, ahogy cikkünk hőseinek életén is tette.

 

 

 

Steven Seagal

Steven Seagal harcművészként kezdte pályafutását, aikido oktatóként tevékenykedett Japánban és Amerikában. Emellett karate és kendo fekete övvel is rendelkezik. Seagal volt az első külföldi, aki Oszakában saját edzőtermet létesített és üzemeltetett. A színész a ’80-as ’90-es években tört be a filmiparba, Los Angelesbe költözése után, 1988-ban Nico című filmjével debütált a tengerentúlon. Első sikerét az Úszó erőd című filmmel érte el. Innen csillaga folyamatosan felfelé ívelt, továbbá rendezőként és producerként is kipróbálta magát. Az Úszó erődöt olyan produkciók követték, mint a Lángoló jég, a Száguldó erőd, a Tűzparancs vagy a Sebhelyek.

A 2000-es évek elején teljesen eltűnt a mozik vásznairól, de az elmúlt tíz évben kisebb-nagyobb költségvetésű filmekben tért vissza. A színész régóta gitározik, leginkább a blues műfajában ad elő, sőt, több lemeze is megjelent. 2014 nyarán Budapesten is koncertezett.

Gina Carano

Gina a női MMA szupersztárja volt, napjainkban viszont már híres színésznő és a Star Wars első élő szereplős sorozatának, a The Mandaloiran-nak szereplője. Carano a 2000-es évek elején lett a kevert harcművészet kiemelkedő alakja. Nemcsak eredményeivel, hanem külsejével is rászolgált a női MMA arca címre.

Édesapja Super Bowl győztes volt és Gina már gyerekként is több sportban ért el sikereket. Tagja volt softball, röplabda és kosárlabda csapatnak is, amivel állami bajnokságot is nyert. Érettségi után thai boxszal kezdett foglalkozni és kiváló eredményei után az MMA mellett döntött. Tíz évvel ezelőtt kiütötték a veretlen bajnokot, de ez idő alatt Gina kiharcolta, hogy a női MMA is megkapja a megérdemelt figyelmet. Sportolói pályafutása után színésznőként folytatta és olyan filmekben szerepelt, mint A bűn hálójában, aminek egyébként a főszerepét is ráírták, a Halálos iramban hatodik része, a 657-es járat vagy a Deadpool. Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy nagyon szívesen részt venne egy kosztümös film forgatásán is. Gina azt is hozzátette, hogy beleszeretett Cara szerepébe, éppen ezért nagyon élvezte a The Mandalorian forgatását.


Jackie Chan

A színész 1954. április 7-én született Chan Kong-szángCan néven. Chan már gyerekként énekelt, színészetet és akrobatikát tanult, sőt, a filmiparba is kaszkadőrként tört be. Fekete öve van karateból, dzsúdóból és taekwondoból is. Első kaszkadőrszerepét Bruce Lee filmjében kapta, később pedig dolgozott is együtt a színésszel, aki fiatalon hunyt el. A várva várt sikert viszont a Részeges karatemester hozta meg számára. A ’80-as években több amerikai filmben is játszott, de ennek ellenére sem tudta igazán megfogni az amerikai közönséget. Éppen ezért úgy határozott, hogy hazamegy Hongkongba, ahol olyan ismert filmeket forgatott, mint például a Rendőrsztori vagy az Istenek fegyverzete. Hazájában produkciói nagy sikernek örvendtek, ezért fontolóra vette, hogy visszatér az Egyesült Államokba. Akkoriban a rossz fiú szerepeket osztották volna rá, ezért elutasította a felkéréseket. Mindezt azzal indokolta, hogy Ázsiában sok gyerek nézi filmjeit és nem szeretne nekik csalódást okozni. Végül mégis visszatért Amerikába és ekkor vált valódi ikonná a Balhé Bronxban és a Csúcsformában című filmekkel. Számos díjat nyert, de az Oscar szobrocskát csak 62 éves korában tudhatta magáénak. Emellett a Hollywoodi Hírességek Sétányán is kapott egy csillagot.

Dwayne Jonhson

Dwayne Johnson 1997-ben szerezte meg diplomáját kriminológiából. A színészet előtt focizott, majd elnyerte a WWE bajnoki övét és ezzel nehézsúlyú pankrátor bajnok lett. Ekkoriban ragadt rá a Szikla, vagyis a “The Rock” becenév. Színészi karrierjét kaland reality műsorokban és tévésorozatokban kezdte. Az Azok a 70-es évek show-ban saját apját, Rocky Johnsont alakította, de szerepelt a Star Trek: Voyager és A hálózat csapdájában egy-egy epizódjában is. A mozivásznon 2001-ben debütált A múmia visszatér című filmben. A Skorpiókirály első forgatási napja után a rendező született akcióhősnek nevezte Johnsont, mondván, hogy “Ez a fickó mindent tud”. A film különlegessége egyébként az is, hogy Dwayne látható az összes kaszkadőrjelenetben is. Ezt követte Az Amazonas kincse, majd az Emelt fővel.

Számos akciófilmben játszott az elmúlt években, de szerepelt a Halálos iramban szériában is, sőt, saját elmondása szerint imádja a vígjátékokat is, így szívesen fogadja el a felkéréseket ilyen típusú produkciókra is. 2007-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, méghozzá azért, mert ő volt a legjobban kereső színész. Nos, ez napjainkban is pontosan így van, ugyanis Dwayne Johnson tavaly június elsejétől 2020 június elsejéig 87,5 millió dollárt tehetett zsebre.

Jason Statham

Jason nemcsak focizott, hanem kiváló műugróként képviselte Angliát a Nemzetközösségi Játékokon. Egy ügynökség felfigyelt az izmos és dögös Stathamre és egy sportszergyártó cég modelljévé tette őt. Ekkor lépett a képbe a rendező, Guy Ritchie, akinek első sikerével Statham is bezsebelte a neki járó dicséretet. Ezt követően a híres rendező több filmjében is szerepelt, mint A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, a Blöff és a Revolver. Ezen kívül felejthetetlen alakítást nyújtott a Halálos iramban két részében, illetve A feláldozhatók szériában is. 2019-ben a Halálos iramban egy külön produkciójában is szerepet kapott Dwayne Johnson oldalán. A Hobbs és Shaw nagy sikert aratott a mozikban és már felreppent az a pletyka is, hogy lesz még folytatása a két kemény fickó történetének.

Arnold Schwarzenegger

A világhírű színész focival kezdte sportolói pályáját, aztán tizennégy évig foglalkozott a testépítéssel. Négy alkalommal nyerte el a Mr. Universe, hétszer pedig a Mr. Olympia címet. 1980-ban hagyott fel a testépítéssel és hollywoodi akciófilmjeivel vált világhírűvé. Beceneve: „az osztrák tölgy”. Legismertebb szerepe a Terminátor. A nagy áttörést a Conan, a barbár című film hozta meg számára. Schwarzenegger a ’90-es években volt pályája csúcsán. Az akciófilmek mellett könnyedebb, humorosabb szerepei is népszerűvé tették őt. Később nyitott a politika felé és ő lett Kalifornia állam 38. kormányzója.

2018-ban Budapesten forgatta a Terminátor hatodik részét és jelenleg is aktív.

Bud Spencer

A legendás színész 1929. október 31-én született Nápolyban, Carlo Pedersoli néven. Az olasz úszó és vízilabdázó sikeres sportolóként kezdte pályafutását, ugyanis ő volt az első olasz úszó, aki a száz méteres gyorsúszásban egy percen belüli eredménnyel büszkélkedhetett. Az Isten megbocsát, én nem című filmje elkészítése után hagyott fel végleg sportolói pályafutásával és átköltözött Amerikába.

A színész és családja még 1940-ben költözött Rómába, Carlo ekkor került be a városi úszóklubba. Ugyan jogásznak tanult, de emellett a sportról sem feledkezett meg, továbbra is folytatta sporttevékenységét. A száz méteres gyorsúszásban elért rekordja mellett, 1949-ben mellúszásban lett bajnok, később pedig az olasz vízilabda-válogatottal szerezte meg az Európa-bajnoki címet. Érdekesség, hogy Carlo utolsó vízilabda-mérkőzését a Kárpáti György és Gyarmati Dezső vezette magyar válogatott ellen vívta. 1967-ben írta alá az első hollywoodi filmszerződését.

A forgatások ideje alatt növesztette meg szakállát és vette fel a mindenki által ismert Bud Spencer nevet. A Bud keresztnevet egyik kedvenc sörmárkája (Budweiser) ihlette, míg a Spencer vezetéknév kedvenc színészére, Spencer Tracey-re utal.

Bud Spencer halálhírét fia, Guiseppe jelentette be. A színész 2016. június 27-én, hétfőn este hat óra után távozott el az élők sorából. 86 évet élt. Fia elárulta, édesapja nem szenvedett, utolsó szava pedig az volt, “Köszönöm”.

 

 

 

 

 

Chuck Norris

Eredeti nevén Carlos Ray Norris 1940. március 10-én látta meg a napvilágot Oklahoma államban. Norris kiváló harcművész hírében áll, ugyanis fekete öve van karateból, fu-jitsuból és taekwondoból is. Mindannyian jól ismerjük őt a Walker, a texasi kopó című tévésorozatból, de emellett számos filmet is forgatott. A Sárkány útja című filmben Bruce Lee-val küzdött meg, aki egyébként legyőzte őt. Ez volt az egyetlen eseta filmvásznon, amikor alul maradt ellenfelével szemben. Ezt követően hagyott fel a harcművészettel és elhatározta, hogy meghódítja Hollywoodot. Norris több, mint 45 filmben és sorozatban szerepelt. 2012-ben láthattuk A feláldozhatók második részében is.

Az internetezők körében 2005 körül terjedt el az a mém, hogy Chuck Norris emberfeletti képességekkel rendelkezik és ezért humoros, abszurd megállapításokat találtak ki róla. Érdekesség még, hogy ez a fajta viccelődés Magyarországon is annyira népszerűvé vált, hogy az M0-s híd névválasztására kiírt szavazáson egy ideig a Chuck Norris név vezetett.

Nézzünk körül egy kicsit Magyarországon is.

Berki Krisztián

Berki focistából lett napjainkra egy rendkívül megosztó személyiség. Kapusként védett a FTC csapatában, majd játszott még a Balaton FC és a Diósgyőr csapatában is. Huszonöt évesen megsérült és nem folytatta tovább sportolói karrierjét, végleg visszavonult a profi labdarúgástól. Az elmúlt tíz évben olyan reality műsorokban szerepelt, mint az Édes Élet, az Ázsia Expressz, de feltűnt a Hal a tortánban és a Nagy duettben is. Emellett műsorvezetőként is kipróbálta magát a TV2-n. Hódi Pamelával való kapcsolata állandó botrányokkal volt teli. Berki két évvel ezelőtt titokban feleségül vette Katona Renátát, akit ma már Berki Mazsi néven ismer az ország.

Curtis

Széki Attilát ma már az egész ország Curtis néven ismeri. Curtis nem zenészként kezdte karrierjét, hanem labdarúgóként az Újpest focicsapatát erősítette. Folyamatos térdsérülései miatt azonban abba kellett hagynia a profi futballt. Később így nyilatkozott: “Nem voltam én akkora tehetség, hogy egy sérülés után vissza tudjak térni”. 2009-ben kezdett el BLR-rel dolgozni, majd Majkával együtt zenélt tovább. A rapper számára éppen a Majkával közös Belehalok című dal hozta meg az országos ismertséget és sikert.

Két évvel ezelőtt azonban szétváltak, mert Curtisnek komoly problémái voltak bizonyos illegális szerekkel és Majka kiteregette a szennyest. Tavaly aztán kibékültek és jelenleg is együtt koncerteznek. A Curtis nevet 50 cent után kapta, akinek eredeti neve Curtis James Jackson. Kezdetben barátai nevezték így és a rapper úgy vélte, a hallgatók nem a nevére, hanem dalszövegeire kíváncsiak, így teljesen mindegy, milyen művésznevet választ magának. Akkor még nem számított rá, hogy valaha ilyen sikereket ér el.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?