Állat, Hírek, Külföld

Kapjanak-e a majmok alapvető jogokat? – erről lesz népszavazás Svájc egyik régiójában

Nem vicc, összegyűlt a százezer aláírás hozzá, és a bíróság is jóváhagyta.

 

 

 

 




 

Népszavazásra bocsájtják Svájc egyik régiójában azt a kérdést, hogy kapjanak-e a főemlősök alapvető jogokat, amelyeket az alkotmányban is rögzítenek – írja a svájci The Local.

A javaslatot még 2016-ban terjesztette elő a Sentience Politics nevű, az állatok jogaiért harcoló aktivista csoport. Azt szeretnék elérni, hogy Basel-Stadt félkanton alkotmányában rögzítsék az emberi fajon kívül eső főemlősök, azaz a majmok alapvető jogait. A csoport indoklása szerint a majmok „rendkívül összetett lények, amelyeknek elemi igényük van arra, hogy testi és lelki integritásban élhessenek.”

„A főemlősök alapvető jogait meg kell védeni, amely bebiztosítja, hogy a létfontosságú érdekeik ne sérüljenek” – állt a csoport közleményében.

Az aktivistáknak sikerült összeszedni a népszavazás kiírásához szükséges 100 ezer aláírást, így szintet léphetett az ügy. A tartományi és a városi önkormányzatok azonban ellenezték a szavazás kiírását, arra hivatkozva, hogy a javaslat ellentétes a szövetségi törvényekkel. A bázeli bíróság azonban elutasította tavaly a kezdeményezés ellen benyújtott első panaszt, amely ellen fellebbeztek, ám most szerdán Svájc legfelsőbb bírósága ezt is elutasította. Ez pedig azt jelenti, hogy népszavazásra bocsátják a kérdést.

„A kezdeményezés nem azt kéri, hogy az embereknek biztosított szövetségi jogokat terjesszék ki az állatokra, hanem hogy vezessenek be különleges jogokat, amelyek a főemlősökre vonatkoznak.

Bár mindez szokatlan, önmagában nem mond ellent az elsődleges törvénynek, különösen azért, mert az állatjogok és az alapvető emberi jogok közötti alapvető különbségtételt nem kérdőjelezi meg” – érvelt a legfelsőbb bíróság a döntés mellett.

A Sentience Politics „történelmi döntésnek” nevezte a bíróság állásfoglalását.

Ezzel az utolsó akadály is elhárult azelől, hogy valóban szavazásra bocsájtsák a régióban a majmok jogainak kérdését, ám egyelőre még nem írták ki, mikor lesz az ezzel kapcsolatos népszavazás.

Svájcban a közvetlen és a képviseleti demokrácia érdekes keveréke valósul meg, amely lehetővé teszi egyes kantonokban, hogy a 100 ezer aláírást elérő ügyekről népszavazást írjanak ki. Idén februárban így döntöttek az országban például a s**xuális irányultság vagy identitás miatti diszkrimináció büntethetőségéről, szeptember végén pedig arról fognak szavazni, hogy korlátozzák-e a bevándorlást az uniós polgárok számára.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?