Celeb / Híresség, Külföld

Donald Trump szerint Ausztriában erdei városokban élnek, ahol robbanó fák vannak – az osztrákok zseniálisan reagáltak a szavaira

Nincs elírás a címben, tényleg ilyeneket beszélt az amerikai elnök a kaliforniai erdőtüzek kapcsán. Beindult a mémcunami.

 

 

 

 




 

Donald Trump az erdőtüzektől egyre jobban sújtott Kaliforniába utazott, hogy személyesen tájékozódjon a súlyos természeti csapás okozta helyzetről.

Szokásához híven azonban elsősorban inkább ő maga igyekezett megfejteni a helyzetet. Az újságírók kérdéseire még egy Trump-szinten is minimum érdekes, inkább szürreális fejtegetésbe kezdett – számol be az Independent.

„Elmennek Ausztriába, elmennek Finnországba, és nem találkoznak ilyennel [erdőtűzzel]. Egy vezető ország elnökével beszéltem, és azt mondta „Mi egy erdei ország vagyunk, erdei népként gondolunk magunkra.” Ez Európában volt. Azt mondtam, „micsoda szép megfogalmazás”. Azt is mondta nekem, „A mi fáink sokkal robbanásveszélyesebbek” – ezzel a robbanásveszéllyel az erdőtüzekre utalt -, „robbanékonyabbak, mint Kaliforniában, és még sincs semmilyen problémánk, mert mi karban tartjuk az erdőket””

– fejtegette az elnök. Később mondandóját kiegészítette a Fox News tévécsatornán is:

„Tudják, Európában vannak erdei városok. Nézzék meg Ausztriát, de sok ilyen ország van, az erdőkben élnek, erdővárosokról beszélhetünk, egy csomóról. És még sincs annyi erdőtűz ott, mint nálunk, pedig sokkal robbanékonyabb fáik vannak. Olyan fáik vannak, amik könnyebben tüzet fognak. De ők kezelni tudják a tüzeiket, van egy mondásuk, hogy „Higítsuk az üzemanyagot”. Üzemanyag alatt itt a földön lévő dolgokra kell gondolni, a száraz levelekre, amik lehullanak a fákról, a száraz ágak meg olyanok, mint a gyufaszál” – folytatta hasonlatát Trump.

Az amerikai elnök évek óta makacsul elzárkózik attól, hogy a klímaváltozást akár csak részben is felelőssé tegye az egyre gyakoribb és pusztítóbb nyugati parti erdőtüzekért. Helyette következetesen az erdőgazdálkodókat teszi felelőssé, amiért azok nem gereblyézik össze rendesen az erdők talaját.

Az osztrák kormány részéről Elisabeth Köstinger mezőgazdasági, régiós és turisztikai miniszter reagált az ügyre. Mint mondta, a kabinet jót derült Donald Trump szavain, de azért komolyra is fordította a szót, és az Independentnek beszélt a klímaváltozás és az erdőgazdálkodás fontos ügyéről is.

Végül le kellett szögeznie azt is, hogy nem, Ausztriában sincsenek robbanásveszélyes fák.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?