Életmód, Érdekes

6 általános dolog, amit álmainkban soha nem csinálunk

Álmaink értelmezése még mindig rejtély számunkra. Álmos könyv ide vagy oda, a megfejtések sem mindig helytállóak, sőt, képesek vagyunk olyan kacifántos dolgokat álmodni, hogy ember legyen a talpán, aki meg tudja fejteni. Álmaink kibogozása és értelme korántsem egyszerű dolog, ez azonban agyunkat egy pillanatra sem akadályozza meg abban, hogy egy teljesen más univerzumba vigyen minket. Ahányan vagyunk, annyifélét álmodhatunk. Néhány dolog viszont, egyáltalán nem szerepel bennük, ráadásul soha. De, miért lehet ez? Mi az oka annak, hogy álmainkban egyetlen egyszer sem látjuk magunkat vagy éppen annak, hogy soha nem telefonálunk? Cikkünkből ezekre és még néhány hasonló kérdésre tudhatod meg a választ.

 

 

 

Okostelefonok megtekintése

A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a nők 3,55 százaléka és a férfiak 2,69 százaléka látja álmában okostelefonját. A szakemberek ezt összefüggésbe hozták azzal, hogy a modern eszközök nem túl régóta vannak jelen életünkben, így az agyunk még nem szokott hozzá ezekhez.

Alvás közben agyunk igyekszik feldolgozni a stresszt, a félelmeinket és a napi történéseket. Álmaink elménk régebbi részeiből származnak, ennek következménye, hogy az újdonságok nem szerepelnek bennük. Mint már említettük, néha ugyan megjelennek az okostelefonok álmainkban, de az Álmoskönyv írója szerint ez azért van, mert intenzív eseményeket éltünk át, mint például egy szerettünk elvesztése, esküvő vagy éppen egy szakítás.

Írás, olvasás és beszéd

Miközben alszunk, agyunk a nyelv értelmezéséért felelős régiói kevésbé aktívak. Ebből pedig, automatikusan következik, hogy nem írunk, nem olvasunk és nem is beszélünk álmunkban. Ugyan megértjük a beszédet, sőt, valahogy ki is fejezzük magunkat, de nem halljuk a hangot és azt sem látjuk, hogy ki beszél hozzánk.

Ugyanez az írásra és olvasásra is igaz. Nem tudjuk megkülönböztetni a betűket, szavakat vagy megmondani a pontos időt. A költők és írók azonban, álmaikban talán képesek megérteni a nyelvet vagy akár ihletet is kaphatnak egy új könyv megírásához. Mindez annak köszönhető, hogy ők egész nap és életükben sokat használják a nyelvet.

Találkozás idegenekkel

Létezik egy elmélet, miszerint álmunkban agyunk nem ismeri fel az embereket. Minden és mindenki olyan idegennek tűnik, esetleg úgy érezzük, hogy az illetőt láttuk már valahol, de nem tudjuk hova tenni őt. Álmaink többsége életünk hétköznapi elemein alapul, így az álmainkban látott idegeneket valószínűleg már láttuk az utcán, a boltban vagy például egy reklámfilmben. Ugyanakkor agyunk új arcokat is képes létrehozni, de nagy a valószínűsége annak, hogy ezek már legalább egyszer látott arcvonásokon alapulnak.

 

 

 

 

 

Fizikai tevékenységek

Ha álmainkban futni, ugrálni akarunk vagy bármilyen tevékenységet végeznénk, akkor lassítva látjuk magunkat. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy alvás közben másképp érzékeljük az időt. Ez lehet lassú vagy nagyon gyors is, de a kettő között nem. Valamint a REM fázisban izmaink mozgásképtelenné válnak és ellazulnak. Agyunk ily módon biztosítja, hogy bármilyen cselekvésről álmodunk, nem tudjuk azt megvalósítani. Vagyis, a lassú mozgás érzése az izom-visszacsatolás hiánya vagy a lassabb idegi feldolgozás miatt következik be.

Tükörbe nézés

Mivel álmainkat tudatalatti elvárásaink vezérlik, a való élet szabályai nem érvényesek rá.Ennek következtében a tükörben egy homályos és fel nem ismerhető képet látunk csak. Arcunk teljesen máshogy fest, átalakul, olyan, mintha nem is mi lennénk azok, akik éppen tükörbe néztek.

A szakemberek úgy vélik, hogy mivel álmaink az események feldolgozását segítik elő, a tükörben való visszatükröződés önmagunk pszichológiai szempontból való megfigyelésére irányul. Tehát ez, amit a tükörben látunk tulajdonképpen összefügg a mindennapi élettel, az önértékeléssel és megvívandó küzdelmeinkkel.

Étkezés

A kutatók szerint az emberek csak ritkán élik meg a teljes étkezési élményt álmaikban. Arra emlékszünk, hogy ettünk, talán arra is, hogy mikor, de arra már biztosan nem, hogy mit is ettünk és milyen íze volt az ételnek. Álmunkban az agyunk meglévő tapasztalatokra vagy saját elképzeléseinkre épít. Az ízlelés, az ízek olyanok lesznek, amilyenek az elvárásaid. Ez alapján azonban, minden egyes ételnek kiszámíthatatlan íze, állaga és kinézete lehet, aminek mint tudjuk, semmi köze a valósághoz.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?