Életmód, Érdekes, Külföld

12 váratlan tény Horvátországról, ami először meglep, aztán még jobban beleszeretsz ebbe az országba

Horvátország nevének a hallatán legtöbbünknek azonnal a gyönyörű tengerpartok, az azúrkék víz, és a kabócák hangja jut eszünkbe. Ez azonban nem minden, a szomszédos ország még számos meglepetést tartogat. Ha közelebbről is megvizsgáljuk ezt a különleges helyet, sok olyan dolgot tanulhatunk, amikről még az útikalauzokban sem olvashatunk.

 

 

 

1 Horvátországban még a szigeten is sziget található.

26611a5f48b5f4806c613d9f87

Horvátországban közel 1000 sziget található, melyek közül csak 47-nek van legalább 1 főből álló állandó népessége. Mljet még e között a rengeteg sziget között is nagy különlegességnek számít, a szigetnek ugyanis saját szigete van.

Mljet történelme hosszúra nyúlik vissza, a rómaiak például sokáig száműzetési helyként használták. A sziget nyugati részén egy nemzeti park található, aminek a közepén 2 sós vizű tó is van. Az egyiken ezek közül egy régi, 12. századi kolostor is található, mely egy apró földterületre épült a tó közepén – Sveta Marija szigetére, amit csak „sziget a szigeten”-nek szoktak nevezni.

2 Itt van a világ egyik legkisebb városa.

839e1f52eabc8df82a25c1c0a8

Az egyik horvát legenda szerint Hum-ot óriások építették, akik sziklákat pakoltak egymásra. A város valóban úgy néz ki, mint egy kőtömb, ami 349 méteres tengerszint feletti magasságban emelkedik ki a hegytetőn Roč és Buzet városai között. Hum lakossága mindösszesen 72 fő, ezzel pedig a világ egyik legkisebb városa. A történelem során tartozott már Rómához, Velencéhez, Ausztriához, Franciaországhoz, de még Olaszországhoz is. Többször is elfoglalták, felgyújtották, újjáépítették, de Hum-ot nem tudták letörölni a térképről.

3 Itt forgatták a Trónok harca sorozat epizódjait.

cb961d503883192b708cf6a861

Ez valószínűleg keveseknek újdonság, de a Trónok harca sorozat számos jelenetét Horvátországban forgatták. A legtöbbet Dubrovnikban, de számos jelenetet rögzítettek például a Trsteno-i arborétumban, és a Split mellett található Klis-erődben is.


4 A horvát szarvasgomba a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

485f985b6ea210e1ef9f9efc4d

A horvátok rengeteget tudnak a szarvasgombákról, ami nem is meglepő, hiszen rengeteg ilyen található a helyi erdőkben. A fehér szarvasgomba a legfinomabb, és egyben a legdrágább is. Az eddigi legnagyobb ilyen gombát 1999-ben találták az Isztrián. 1,3 kg súlyú volt, és azonnal bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legnagyobb szarvasgombája. Azóta letaszította a trónról egy 1,7 kilós szarvasgomba, amit az Egyesült Államokban találtak.

5 Horvátországban a gyerekek 12 évig tanulnak.

18f2f45745858c5b18dd20abce

A horvát oktatási rendszer nagyon hasonlít a miénkhez. Itt 8 év kötelező oktatás van, ami két szintre oszlik: az első 4 évben a gyerekek egy tanárral tanulnak, a következő 4 évben pedig különféle tantárgyakra szakosodott tanárokkal tanulnak tovább. Ha ezt elvégezték, tovább tanulhatnak a különböző felsőoktatási intézményekben, ahol további 4 évig kapnak oktatást.

  • Az egyetemen az első év ingyenes. A következő évek díja a hallgató eredményeitől függ. Minél jobban tanul valaki, annál kevesebb ez az összeg. © Maja Burazin / Quora
6 Itt kötötték meg a világ legnagyobb nyakkendőjét.

1979cc578e91b3c95e42df4a9a

Kevesen tudják, de a nyakkendőt a horvátok találták fel, és néhány évvel ezelőtt az október 18-án tartott nemzetközi nyakkendő napon itt kötötték meg a világ legnagyobb nyakkendőjét a pulai amfiteátrum körül.

A nyakkendő 120 km fonalból, és 450 kg anyagból készült. A varrása több mint 300 órát vett igénybe. A legnehezebb a 21 méteres csomó megkötése volt. A világ legnagyobb nyakkendőjének elkészítésében 100 iskolás is segített.

7 Horvátország, a dalmaták hazája.

3bb27956c0af93f76319e88166

A dalmatákat Horvátországban tenyésztették ki. A kutyafajta a Balkán-félszigeten található Dalmácia régióról kapta a nevét. A dalmatákat először a helyi vadászok és pásztorok használták, majd az ide látogató turisták beléjük szerettek. Ma már kevesen tudnak ellenállni ezeknek a foltos kis szépségeknek. Külön érdekesség, hogy a dalmaták mindig hófehéren születnek, és a fekete foltok csak később jelennek meg nemcsak a testükön, de még a szájban is.

Horvátországban egyébként nemcsak a dalmatákat tisztelik, hanem általánosságban minden kutyafajtát. A legtöbb városban külön kutyás strand is van, hogy az emberek együtt fürödhessenek a kedvenceikkel.

8 Horvátországban mindenki talál magának valami különlegeset.

bd1db05668a2a7d7417ec5dd4a

A turisták szerint Horvátország egy tökéletes éghajlattal megáldott ország, ahol olyan boldog emberek élnek, akik nagyra értékelik a hagyományaikat. A helyiek kedvessége és őszintesége mindig lenyűgözi az ide látogató embereket, arról nem is beszélve, hogy a horvátok mindenben képesek egyetérteni, és néha még egy mosolyból vagy egy-két szóból is pontosan tudják, hogy mire gondol a másik.

Kívülről tehát határozottan úgy tűnik, hogy Horvátországban minden tökéletes, és ezt a helyiek is érzékeltetik – mindig barátságosak, kedvesek, együtt érzőek, és általánosságban véve nagyon boldog emberek.

  • Nemrég feleségül vettem egy horvát nőt. A házasság előtt minden szinte már irreálisan tökéletes volt, de az idő múlásával előtörtek belőle a származásából fakadóan erős jellem és a féltékenységre hajlamosság egyaránt. Sokszor apróságokon is képesek volt veszekedni, de mindketten nagyon dolgoztunk rajta, hogy helyrehozzuk a kapcsolatot. Meg kell hagyni, hogy ő különösen keményen és kitartóan próbálkozik. Néha szinte úgy érzem, hogy túl tökéletes hozzám ez az ember. © zagrebchanka. 77 / VK
  • Sokáig éltem Horvátországban, ezért nagyon közel áll hozzám. Itt meg tudod győzni a rendőröket a bírság kiszabásáról. Neem, nem a megvesztegetésre gondolok, de egy mosoly, a szabálysértés okának elmagyarázása és egy bocsánatkérés itt csodákra képes. Belgiumban vagy Svédországban ilyen nincs. © Ladchena Vladimirovna / Livejournal
  • Az életmódjuk és a hagyományaik egyaránt megdöbbentők. Például, itt egy horvát nő nem fog miniszoknyában és mély dekoltázzsal utcára menni, mivel az ilyesmi náluk nem szokás. © Petr Kostrena / Horvatia.info
9 A horvátok szórakozásból dolgoznak.

97e6b2518ebc06053257d16d04

A horvátok meglepően könnyen kezelik az életet és a munkát egyaránt. Ehhez sok szempontból a földrajzi elhelyezkedés is hozzájárul: meleg, napos idő van, gyönyörű tengerrel és strandokkal, illetve kristálytiszta levegővel. Ők tényleg hisznek abba, hogy bármi megvalósítható, és ha valami nem okoz számukra örömet, akkor azt nem csinálják. Különösen igaz ez a munkájukra, amit általában minden horvát szeret és örömből csinál.

 

 

 

 

 

10 Horvátországban egyiptomi szfinxszel is találkozhatunk.

7bcb37512b92bea8071c169c8e

A horvátországi szfinx Diocletianus római császárnak köszönhető. Alattvalói annyira tisztelték az uralkodót, hogy isteni származást tulajdonítottak neki, épp úgy, mint a fáraóknak. Ennek kihangsúlyozása végett pedig egy Egyiptomból származó fekete gránit szfinxet telepítettek Splitbe.

11 Horvátország a nagyszerű feltalálók hazája.

d3c55d5fa1ad93202e337ff7a4

A horvát feltalálók sok olyan hihetetlen felfedezést tettek, melyek alapjaiban változtatták meg a világot és a mindennapi életet. A 17. század elején Verancsics Faustus horvát tudós például Leonardo da Vinci vázlata alapján elkészítette a világ első ejtőernyőjét. 1956-ban, a horvátországi Smiljan településen született Nikola Tesla, az elektromosság és a rádiótechnika területén úttörő eredményeket elért fizikus.

Bár kevésbé örömteli, de a tengeralattjáróknál használt torpedók is a horvátok nevéhez fűződnek, egészen pontosan egy 1813-ban, Rijekában született feltalálóéhoz, Giovanni Luppis-hez. Bár a férfi saját találmánya végül kudarcot vallott, mégis az általa készített jegyzetek alapján hozták létre később a ma is használatos modern torpedókat.

12 A horvátok tudják, hogyan kell szórakozni.

50ce775578bfa20fe03479a6cf

Mint már mondtam, a horvátok nagyon boldog, életszerető emberek, és ez a vidám ünnepségeiken, koncertjeiken, előadásaikon, és természetesen a felvonulásos karneváljaikon is látszik.

Februárban szokták tartani az ország talán leghíresebb karneválját, a Rijekai Karnevált. Rijeka pusztán pár órányira van Budapesttől kocsival, szóval ha szeretnénk kiszakadni egy kicsit a nálunk ilyenkor még legtöbbször jéghideg télies időből, akkor érdemes ellátogatnunk ide, ahol garantáltan életre szóló élménnyel és szórakozással gazdagodunk.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?