Életmód, Érdekes

Vajon tényleg hatásos a bárányszámolgatás? – 5 hit és tévhit az alvásról

Eredjünk az egészséges alvással kapcsolatos mítoszok nyomába.

 

 

A kulturális beidegződésektől kezdve a családi hiedelmeken keresztül egészen a modern, orvosi tippekig számtalan forrás próbál utat mutatni azzal kapcsolatban, miként is érhetjük el a szervezetünk és életünk kifogástalan működéséhez oly fontos tökéletes alvás állapotát. Íme pár felvetés és hozzá kapcsolt valóságtartalom!

1. Egy gyors „power nap”, vagyis energetizáló szundi vagy egy szieszta valóban jó ötlet, ha fáradt az ember?

A szieszta valójában nem egy és ugyanaz, mint a power nap. Előbbi néhány országban egyfajta kulturális normának számít – különösen a meleg éghajlatú tájakon -, ahol az emberek ebéd után beiktatnak egy rövid pihenőt. Ezt mi is megtehetnénk, mivel cirkadián ritmusunk, vagyis a testünkben működő óra természeténél fogva a délután folyamán tesz egy kisebb mélyrepülést, amikor éberségünk átmenetileg szünetel. Hogyha rendkívül fáradtak vagyunk napközben, akkor érdemes lepihenni kicsit – főleg, ha a munkánk fokozottan megkívánja a koncentrációt (például a sofőrök esetében). Egy 15-25 perces szundi még nem enged át minket a mély alvás fázisába, de mégis felfrissítően tud hatni az éberségünkre és visszaállítja az agy tanulási képességét, sőt még a hangulatot is javítja. A kisebb szunyókálások nem tudják helyettesíteni az éjszakai alvást.

2. Egy óra éjfél előtti alvás tényleg felér kettő éjfél utánival?

Nem, de mindenkinek meg kell győződnie arról, hogy szervezete elég alvást kap.

3. Bepótolhatjuk a hétközben kimaradt alvást egy hétvégi plusz adaggal?

Bizonyos mértékig igen, de fontos megjegyezni, hogy a hét folyamán mutatott teljesítményünk nagyban romlik, ha az éjszakai alvásaink mértéke nem elegendő. Az alvás végső soron sokkal jobb beruházás, mintha sokáig dolgoznánk és megfosztanánk magunkat tőle.


4. Ha felébredünk az éjszaka közepén, az azt jelenti, hogy alvászavarunk van?

Nem feltétlenül. Mindenki felébred egyszer-egyszer éjszakánként, de hogyha ez zavaróvá és gyakorivá válik, akkor érdemes kikérni a háziorvos véleményét.

5. A bárányszámolgatástól tényleg hamarabb elalszunk?

Az Oxfordi Egyetem által 2002-ben végzett kutatás szerint nem. A kognitív pszichológus, Dr. Allison Harvey szerint ez a módszer „túl evilági ahhoz, hogy hatékonyan távol tartsa aggodalmainkat”. A tesztcsoportokban azok, akik idilli, gyönyörű helyekre gondoltak, átlagosan 20 perccel korábban aludtak el, mint azon korábbi éjszakáikon, amikor nem idéztek fel távoli helyeket. A bárányszámolgatók pedig tulajdonképpen tovább ébren maradtak, mint egy számolgatás mentes estéjükön.

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?