Érdekes, Film

10 dolog, amit nem tudtál a Dirty Dancingről

A Dirty Dancing – Piszkos tánc kamaszkorunk legszebb nyarának, a nyolcvanas évek végi balatoni kertmoziknak a nagy slágere volt, de kultfilmként bármely generációnak a kedvencévé válhat. Íme tíz érdekesség a kulisszák mögül!

 

 

 

1. A főszerepeket játszó Patrick Swayze és Jennifer Grey között a forgatás során nem volt felhőtlen a viszony. Grey eleve el sem akarta vállalni a filmet, mivel korábban dolgozott már együtt a színésszel a Vörös hajnalban, és nem kedvelték egymást. A meghallgatáson azonban olyan jól működött köztük a kémia, hogy Swayze meggyőzte kolléganőjét, hogy vágjanak bele.
A közös munka során azonban a szertelen, huszonéves színésznő sokszor idegesítette az idősebb és megfontoltabb, 34 éves színészt, és egy ponton annyira elmérgesedett köztük a viszony, hogy a rendező újranézette velük a parádés tesztfelvételeket. Az ötlet bevált, és onnantól kezdve a felek képesek voltak ismét együtt dolgozni.
2. A Dirty Dancing egyik ikonikus jelenete, amelyben Baby és Johnny gyakorlás közben egymás felé kúsznak a padlón, igazából nem volt betervezve a filmbe, a színészek csak gyakorlás közben szórakoztak, de Emile Ardolino rendezőnek annyira tetszett a dolog, hogy megtartotta. Ehhez hasonlóan az a képsor sem volt megírva, amikor tánctanulás közben Baby nem tudja abbahagyni a nevetést, amikor Johnny végigsimít rajta a karjával: a mozdulat ugyanis csikizte a színésznőt, azért kacagott, és Swayze ennek szóló bosszús arckifejezése is a színész sajátja volt.
3. Patrick Swayze-nek a film bemutatása után 6 millió dollárt ajánlottak, hogy egy második részben ismét játssza el Johnnyt, de a színész nem szerette a folytatásokat, ezért nemet mondott. A Dirty Dancing teljesen új csapattal készült 2004-es második részében ugyanakkor vállalt egy cameo szerepet: ő volt a névtelen táncoktató. A legújabb hírek szerint pedig Jennifer Grey jelenleg is egy Piszkos tánc folytatáson dolgozik – sajnos már Swayze nélkül, hiszen a színész 2009-ben meghalt.


4. Habár a Dirty Dancing legtöbb külső jelenetét és a belsőket a Virginia állambeli Mountain Lake-nél forgatták, ’86 nyarán, magát az ikonikus tavi jelenetet nem ott és akkor vették fel, hanem hónapokkal később, az észak-karolinai Lure-tónál. Az októberi utóforgatás idején azonban annyira hideg volt, hogy a közeli felvételeket nem tudták használni, mert a színészek szája lila volt, úgy fáztak. A kellékeseknek pedig zöldre kellett festeniük az őszi színekben pompázó faleveleket.
5. A szomorú baleset, amikor 1987 augusztusában Jennifer Grey és akkori barátja, Matthew Broderick Írországban bérelt autójukkal frontálisan karamboloztak egy másik járművel, amelynek két utasa, egy anya és lánya meghalt, a Dirty Dancing promóciós körútján történt.
6. A film cselekménye során Johnny és Baby a kontraszt kedvéért mindig eltérő színű ruhákat visel: a lány általában világos színeket hord (gyakran fehéret), a férfi pedig feketét vagy más sötét színt.

7. Patrick Swayze hasleszorítót hordott a forgatás alatt, hogy vékonyabbnak és fiatalabbnak tűnjön.

 

 

 

 

 

 

8. A Dirty Dancing eredeti verziójában Jennifer Greynek volt egy meztelen jelenete, de a tesztvetítésen a közönségnek nem tetszett a pucérkodás, ezért a képsort kivágták a filmből, az eredeti felvételeket pedig megsemmisítették.
9. Patrick Swayze valójában utálta a Dirty Dancing legendássá vált mondatát: azt, hogy „senki sem ültetheti Babyt a sarokba”.

10. Baby szerepére Sharon Stone-t is meghallgatták, Johnny megformálásának lehetőségét pedig először Val Kilmernek ajánlották fel, ám ő nemet mondott. A főszerepekre esélyes volt Billy Zane és Sarah Jessica Parker is, de Zane elbukott, amikor kiderült, hogy nem igazán jó táncos.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?