Életmód, Érdekes

14 hasznos tanács és tudnivaló, ami egy nap még életet menthet

Sajnos az élet számtalanszor bebizonyította már, hogy a baj mindig akkor következik be, amikor a legkevésbé számítunk rá. Legyen szó egy kellemes trópusi nyaralásról vagy csak egy kirándulásról az erdőben, bármikor történhet valami olyan, ami kellő tapasztalat és tudás nélkül akár az életünket is veszélyezteti. Az alábbiakban 14 hasznos tanácsot láthattok, melyek nagy segítségünkre lehetnek az ilyen váratlan helyzetekben…

 

 

 

Hogyan nyerjünk tiszta ivóvizet tengervízből.

Mit csináljunk, ha elvesztünk a sivatagban?!

Éjszaka haladjunk: nap közben lehetőség szerint próbáljunk meg árnyékba húzódni és elkerülni a dehidratáltságot és a meleg miatt bekövetkező szívrohamot. Ezzel a stratégiával akár napi másfél liter vizet is megspórolhatunk.

Tévhit: sok ember úgy hiszi, hogy a kaktuszok belsejében ivóvíz található. Ez badarság. A kaktuszok belsejében mérgező lúgos folyadék található, ami hasmenést okoz és ezáltal még hamarabb kiszáradunk.

Mit csináljunk, ha egy épület romjai közt vagy barlangban ragadunk?!

Lassú, mély lélegzeteket vegyünk. Ne használjunk gyufát vagy öngyújtót, a tűz ugyanis felemészti a megmaradt oxigént.

Ne sikítsunk. A sikoly növeli a pánikot, ami pedig felgyorsítja a szívverést, és ezért gyorsabban kapkodunk majd levegő után.

Vegyük le a pólónkat és tekerjük a fejünk köré. Ez segít enyhíteni az esetlegesen belélegzendő port és füstöt.


Ha kóbor kutyát vagy farkast látunk.

Ne fordítsunk hátat és ne kezdjünk el futni. Ettől a farkas és a kóbor kutya is zsákmánynak néz. Utánunk fognak futni, és gyorsabbak, mint mi.

Próbáljuk megijeszteni az állatot. Ordibáljunk, csapkodjunk, mutassunk agresszivitást. Ettől az állat remélhetőleg eltántorodik a támadástól. Közben lassan hátráljunk.

Ha annyira szerencsétlenek vagyunk, hogy egy egész falka farkassal vagy kutyával találkozunk, sose engedjük magunkat körül venni. Másszunk fel egy fára és ott várjuk meg, amíg elmennek vagy amíg nem érkezik segítség.

Tegyük vízállóvá a gyufáinkat úgy, hogy bevonjuk őket körömlakkal. Így az esőben történő túrázás után is könnyedén tüzet gyújthatunk majd.

Mit csináljunk, ha megcsíp egy mérgeskígyó?!

A mérgeskígyó marása onnan ismerhető fel, hogy iszonyatos fájdalmat érzünk közvetlenül a megmart területnél, a sebből folyó vérünk színe pedig sötét vörössé vagy kékes színűvé változik. Ezután a következő szimptómák jelentkezhetnek: fejfájás, homályos látás, összefüggéstelen beszéd, hányinger, láz.

Mit csináljunk: az orvosok azt javasolják, hogy ne próbáljuk meg kiszívni a sebből a mérget, ezzel ugyanis a méreg könnyen a szánkba kerülhet. Mindazonáltal, ha nincs a közelben kórház, akkor nem maradt más esélyünk a túlélésre. Alaposan 1-2 másodperces erőteljes szívásokkal igyekezzünk kiszívni a mérget a sebből, majd alaposan mossunk szájat.

Ne nyomogassuk a megmart területet és ne tegyünk rá kötést. Ezzel ugyanis csak elősegítjük a méreg terjedését.

A veszett állat harapása onnan ismerhető fel, hogy a seb a szokásosnál tovább vérzik, majd megduzzad és bepirosodik.

Hogyan adjunk le segélykérő jeleket.

A nemzetközileg elfogadott segélykérő jel, vagyis az S.O.S. a következőkből épül fel: három rövid fény vagy hangjelzés, három hosszú, majd ismét három rövid. (… _ _ _ …)

Hogyan kössük össze a különböző féle-fajta sebeket.

Házi készítésű mini-életmentő csomag.

Bárhová is megyünk, nem árt, ha van nálunk egy ilyen mini-életmentő csomag, mely a következőket tartalmazza: pár darab gyufa, egy gyufásdoboz oldala, sebtapasz, egy darab alumínium fólia, borotva penge, horog, antibiotikum, apró gyertya, cérna, egy darab ragasztószalag és nedves törlőkendő.

Hogyan ússzunk sérült vagy megkötözött kézzel:

 

 

 

 

 

Hogyan készítsünk órákon át tartó tüzet.

Ezt a technikát svéd fáklyának hívják, és különlegessége, hogy akár egyetlen farönkből is hosszú órákon át tartó tüzet készíthetünk. Amire szükségünk lesz: egy farönk, amit csillag alakzatban bevagdosunk. Tegyünk száraz füvet és apró botokat a belsejébe, majd gyújtsuk meg. A rönk belseje viszonylag könnyen lángra kap és 2-5 órán át is ég.

Hol tartsuk a fegyvert a kezünkben a lehető legpontosabb lövés érdekében.

Hogyan készítsünk természetes csapdát a halaknak.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?