Belföld, Hírek

Felkészült az idei év legforróbb napjára? Afrikai hőhullám érkezik Magyarországra, közel 40 fok is lehet – Aztán durván odacsap majd a hétvége

Az elmúlt néhány napban fokozatosan – szinte percről percre – emelkedett a hőmérséklet, ami nem lesz másként ma sem. Ám ekkor kicsit még jobban rákapcsol a légkör, és a hétvégén érkező hidegfront előterében kialakuló délies áramlás miatt afrikai meleg érkezik a térségbe. Ez meghozhatja az idei év legforróbb napját is Magyarországon, azaz a maximum hőmérséklet a 36 °C-ot is elérheti. Erre a legnagyobb esély a délnyugati területeken van.

 

 

 
 

A pénteki meleget csak tovább tetőzi az egész napos derült idő és a mérsékelt légmozgás. Igazi strandidő vár ránk, ám mindenképp érdemes az UV ellen kellőképpen felkészülni, mivel nagyon erős és extrém sugárzásra számíthatunk a pénteki nap folyamán.

Szinte az egész ország területén hőségre lehet ma számítani /Fotó: met.hu

Mit várhatunk az érkező hidegfronttól?

A hidegfront már szombaton reggel megérkezik az ország nyugati részébe, bár ekkor még elsősorban csak felhősödésre és erős széllökésekkel kell számolni. Az északnyugati országrészben azonban már szombaton is 30 fok alatti maximumokkal kell számolni, de a front lassú haladás miatt ezen a napon a keleti országrészben és a Dunántúl keleti részén, még döntően 30 °C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála. Emiatt a tényleges felfrissülést csak a vasárnap hozza meg.

 

 

 

 

Szombaton azonban már az egész országban zivatarokkal kell számolni /Fotó: met.hu

A front haladásával párhuzamosan egyre inkább fokozódnak majd a záporok és a zivatarok is, amelyek lehűlést hozhatnak már a szombati nap folyamán – számol be a Köpönyeg.

Vasárnapra virradóan nyugat felől folyamatosan szakadozik a felhőzet, majd a déli és kora délutáni óráktól keleten is megszűnik a csapadék. A gomolyfelhő-képződés miatt azonban még szórványosan előfordulhatnak kisebb záporok a délután folyamán is.

Hétfőn és kedden az erős északi szél továbbra is megmarad majd, sőt, hajnalban még viharos légmozgás is előfordulhat, a hőmérséklet is durván visszaesik, maximum 19-25 fokot mérhetünk majd. Kedden már valamivel jobb lesz a helyzet, bár elszórtan lehet számítani záporra, a csúcshőmérséklet viszont már 27 fok is lehet.

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?