Állat, Belföld, Hírek

Kutyahorror Baktalórántházán – Inkább ketrecben tartják a sintértelepen a vemhes német juhászt, de nem adják oda az állatvédőknek

Magyarországon még mindig működnek ebrendészeti telepek, ahonnan az élve kikerülés csak kevés kutyának adatik meg. Éppen ezért az állatvédők próbálják erejükön felül menteni ezekről a sokkal jobb sorsra érdemes négylábúakat.

 

 

 
 

Baktalórántházán azonban falakba ütköztek. Először a helyi állatvédőknél szakadt el a cérna, akik évek óta próbálnak segíteni a telep szerencsétlen lakóin. Hétfőn még megegyeztek a telepet fenntartó polgármesteri hivatallal, kedden pedig már nem adták oda nekik a kutyákat.

Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány a tegnapi nap folyamán egy utolsó idős vemhes, németjuhász jellegű keverék kutyáért, és egy idős németjuhászért ment.

„Az egyik gyepmesterrel lebeszéltünk mindent. Tagadta, hogy nem adnák ki az állatvédőknek a kutyákat, és hozzátette, hogy ha kutyánként kifizetünk 7500Ft-t, akkor vihetjük is őket. Levezettünk 300 kilométert, és még a zárás előtt megérkeztünk a polgármesteri hivatalba. Szerettük volna a pénztárukba befizetni a pénzt. Legnagyobb döbbenetünkre azonban először a jegyző, majd a polgármester is megtagadta a kutyák kiadását, mondván, hogy nincsenek sem oltva, sem chipelve. Persze, fél négykor ezt még simán lehetett volna pótolni, de elzárkóztak mindenféle együttműködéstől” – mesélik az alapítvány önkéntesei.

A fajtamentők már részt vettek jó néhány kemény állatvédő akcióban, s miután az Állatvédőrség állatkínzás miatt kihívta a gyepmesteri telephez a rendőrséget, ők is odasiettek.

„Ledöbbentünk, amikor a vemhes német juhász ketrecéhez értünk. A jogszabályt megcsúfolandó, egy 1×3 méter körüli ketrecbe volt összezárva egy bőrbeteg másik kutyával. Ott a koszban és a mocsokban kell majd világra hozni a kölykeit? Előttük penészes kenyér és kiszáradt zsömle mutatta, hogy mi volt az aznapi ‘menü’.

Egy másik német juhászt helyhiány miatt egy garázsba zártak be, szerencsétlen sorozatosan nekiment többször is az ajtónak, hogy kiszabaduljon. Ez a fajta nem bírja a bezártságot, így pillanatok alatt nagy baj lesz majd… A helyhiány miatt zsúfolásig megtelt a telep.

Végül a polgármester és késő este az állatorvos is megjött. Az állatorvos rögtön elmondta, hogy ő elfogultság miatt nem lenne hivatott szakvéleményt adni, mivel ő a telep ellátó orvosa. Ennek ellenére a rendőrök felvették a szakvéleményét, a kutyák pedig maradtak.

Mi a vemhes kutyákat is ivartalanítjuk, mert annyi a kutya ebben az országban, amit ez a társadalom már nem tud ellátni” – mondja Moravetz Mihály, az alapítvány egyik jelen lévő önkéntese.

Az állatvédők nagyon nem értik, miért nem jó a gyepmesteri telepnek, na meg az önkormányzatnak, hogy kiadják a kutyákat, akik ezután majd boldogan élhetnének egy szerető gazdi oldalán. Főleg, hogy a gyepmesteri telep megtelt, illetve az állatvédelmi jogszabályokkal ellentétesen tartanak ott néhány kutyát. Akikre ki tudja, így mi vár? Ugyanis hely már most sincsen, így aggasztó, hogy mi történik a régebben ott lévőkkel, ha új kutyák érkeznek…

Kerestük a polgármestert ma, de azt az információt kaptuk, hogy a sűrű napirendje miatt nem ér rá.

A Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány az Országos Állatvédőrség Alapítvánnyal karöltve minden fórumon megteszi a szükséges lépéseket. Simicskó István és Fülöp Erik országgyűlési képviselőkhöz fordultak, de bejelentést tettek az országos állatvédelmi főfelügyelőnél és a megyei kormányhivatalhoz.

 

 
Ebben a nyomorúságos ketrecben van összezárva az utolsó idős vemhes szuka a bőrbeteg kutyával / Fotó: Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány

 

 
 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?