Érdekes

15 bizonyíték arra, hogy valójában nagyon kevés ember alkalmas arra, hogy stewardessként dolgozzon

A nagy légitársaságok nem vesznek fel akárkit. A stewardess-szakma papíron nagyon vonzónak tűnik. Sokat utazhatsz, rengeteg új emberrel találkozhatsz, miközben tisztességes pénzt kereshetsz. A valóság azonban ennél árnyaltabb: egy sor hihetetlenül szigorú elvárásnak kell megfelelned ahhoz, hogy betölthesd ezt az állást.

Összegyűjtöttük a legszokatlanabb elvárásokat a világ különböző légitársaságaitól.

 

 

1. Tudnod kell úszni

A legtöbb légitársaság elvárja, hogy a stewardessek jó úszók legyenek, mivel számolniuk kell azzal az eshetőséggel, hogy egy kényszerleszállás során a gép vízen landol. A British Airways-nél még azt is meghatározzák, hány métert kell tudni úszniuk a légiutas-kísérőknek.

2. Meghatározzák a hajad hosszát

A nagy légitársaságok elvárják, hogy az alkalmazottjaik ápoltak legyenek, és a hajuk ne legyen olyan hosszú, hogy az zavarja őket a munkában. A British Airways-nél például nem megengedett a vállig érőnél hosszabb haj.

3. Nem lehet tetoválásod vagy piercinged

A legtöbb légitársaság csak olyan tetoválásokat engedélyez, ami nem látszik az egyenruhában: piercingeket pedig tilos munka közben viselni.

 


4. Egyes társaságoknál a dzsungelben is el kell tudnod igazodni

A brazil TAM Airlines külön tanfolyamokat tart, hogy az fedélzeti személyzet el tudjon igazodni a dzsungelben. Elvégre ha a repülőgép egy esőerdőben hajt végre kényszerleszállást, nekik kell biztonságos helyre irányítaniuk az utasokat.

5. Erősnek kell lenned

Az utasok táskáit gyakran a stewardesseknek kell elrendezniük, sőt néha nekik kell feltenniük a poggyásztartóba. Az Air New Zeland erőnléti teszteknek veti alá a leendő légiutas-kísérőket.

6. Nem lehet anyajegy az arcodon

Meglepő, de ez a kikötés számos légitársaság elvárásai között szerepel.

 



 

7. Mindig rövidre kell vágnod a körmöd

Tilos hosszúra növeszteni a körmödet. A Hawaiian Airlines-nál a maximális körömhossz a 3 milliméter.

8. Van, ahol még házas sem lehetsz

Legalábbis ameddig kezdő vagy: a Jet Airways például csak szingliket vesz fel kezdőként.

9. A magasságod is számít…

Minden társaságnak megvannak a maga elvárásai, ami a magasságot illeti. Az Emirates-nél a nőktől átlagosan a 158 és 188 közötti magasságot várják el. Az is fontos, milyen magasságig tudsz felérni.

 

 

 

10. …és a súlyod is

Bizony: sok helyen, például a Czech Airlines-nál nem vesznek fel, ha nem megfelelő a testtömeg indexed. Ott az elvárás 1,6, vagyis például 160 centis magasság és hozzá maximum 60 kilós testsúly.

11. A csípőméreted is figyelhetik

A francia Aigle Azur a nők csípőméretét is meghatározta: ez nem lehet több mint 100 centiméter.

12. A korod sem mindegy

A legtöbb társaságnál nincsenek szigorú kikötések, ami a korodat illeti, de azért vannak kivételek: az amerikai Delta Air Lines például kizárólag 25 év alatti fiatalokat vesznek fel.

 

 

 

 

 

 

 

13. Van, ahol orr- és hónaljszőröd sem lehet

Az American Airlines-nál minden látható testszőrzetet el kell távolítaniuk a stewardesseknek.

14. Kungfu

Hihetetlennek hangzik, de van egy légitársaság, amelyik még kungfuzni is megtanítja a stewardesseket, arra az esetre, ha netán egy kellemetlenkedő utast helyre kell pofozni. Kitaláljátok hol? Természetesen Hongkongban.

15. Elég vonzó a lábad?

A legnagyobb elvárásokat Kínában támasztják a stewardessekkel szemben: itt még az is szempont, mennyire vonzó a lábad! Az X- és O-lábúaknak itt esélye sincs.

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?