Külföld

A rabok csaknem fele fekete abban a börtönben, ahová George Floyd gyilkosa került

Jelenleg a minnesotai Oak Park Heights börtönben van a George Floyd megölésével gyanúsított és kirúgott rendőr, Derek Chauvin. A börtön különösen veszélyes fogvatartottaknak fenntartott, maximális biztonsági fokozatú intézet.

 

 

 

 
 

A férfit néhány nappal ezelőtt szállították Oak Park Heightsbe, ahol állandó megfigyelés alatt tartják, leginkább a biztonsága érdekében. Jelenleg a börtönben 396 ember tölti a büntetését az intézmény által közzétett legfrissebb statisztika szerint.

A már elítélt 381 rab közül 297-en gyilkosság miatt, 141-en pedig erőszakos cselekedet miatt töltik büntetésüket. Az intézetben szexuális ragadozók is vannak, a kisebbséget azok teszik ki, akik nem erőszakos bűncselekmény miatt vannak elzárva.

A fogvatartottak közül 181-en fekete bőrűek, 153-an fehérek, de emellett ázsiaiak, latinók és amerikai indiánok vannak ott fogva tartva. Chauvin tettét a legtöbben rasszizmussal magyarázzák, így bárhová is kerül, az veszélyes lehet számára.

A minnesotai Oak Park Heightsben amúgy sem meglepőek a az erőszakos összetűzések, a rabok gyakran rátámadnak az őrökre. Néhány évvel ezelőtt egy börtönőr bele is halt egy ilyen támadásba.

 

 

 

Egy német dokumentumfilm így mutatja be a börtönt:

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?