Életmód, Érdekes

18 szokatlan tény a világról, amit egyetlen enciklopédiában sem fogsz megtalálni

A világ egy hihetetlen hely. Amikor már azt hinnéd, hogy mindent láttál belőle, újra és újra képes meglepni valami újjal. Időnként még a legátlagosabb dolgok is képesek feje tetejére állítani a világot, ha másik szemszögből nézzük őket. Gondoltad volna például, hogy a világ aranytartalékának egy tizede indiai háziasszonyok birtokában van? Hát azt, hogy egy kazah faluban olyan emberek élnek, akik különös alvászavaruk miatt képtelenek ébren maradni? Nem?! Akkor az alábbi lista biztos, hogy számodra is tartogat meglepő érdekességeket…😉

 

 

 

1.) Steven Spielberg szeretett volna egy James Bond filmet rendezni, de visszautasították. Elpanaszolta ezt barátjának, George Lucas-nak, akinek volt egy ötlete arra, hogyan lehetne egy James Bondhoz hasonló, de még annál is jobb filmet megcsinálni. Így született meg az Indiana Jones.

2.) A bébi elefántok úgy használják az ormányukat, mint a kisgyerekek a cumit.

3.) A világ aranytartalékainak egy tizede indiai háziasszonyok birtokában van. Ez több aranyat jelent, mint amennyi az Egyesült Államokban, Svájcban és Németországban van összesen.

Portrait of an India Rajasthani woman

4.) 1982-ben egy férfi belopózott a Buckingham Palotába. 30 percen át cheddar sajtot evett és a palotában járkált. Beleült a trónba, megivott egy fél üveg bort, majd távozott.



5.) Az alkoholtilalom alatt az Egyesült Államokban a szőlőültetvények tulajdonosai szilárd állagú szőlőlé koncentrátumot kezdtek készíteni, amit szőlő-téglának neveztek. Hogy ne kerüljenek börtönbe, biztosnak kellett lenniük abban, hogy a szőlő-téglákat senki sem fogja borkészítéshez felhasználni. Ezért felirattal látták el őket, mi szerint a szőlő-téglákat vízben való feloldás után nem lehet 21 napon át sötét hűvös helyen tárolni. Tökéletes marketingfogás, nem igaz?

Wine bottle with glass on wooden background

6.) A kazahsztáni Kalachiban élő emberek egy különös alvászavarban szenvednek: képtelenek ébren maradni. A faluban élők képtelenek alvásrendet tartani, véletlenszerűen, de azonnal alszanak el, néha napokig, ezek mellett pedig időszakos amnéziára és hallucinációkra panaszkodnak.

Az orvosok mindmáig nem jöttek rá, hogy mi okozhatja ezt az állapotot, bár többen tömegpszichózisra gyanakodnak. Mások úgy vélik, a falu közel van egy két évtizede bezárt uránbányához, amely valamilyen okból kifolyólag akár okozhatna is hasonló tüneteket. Ám a falu körüli földeket, illetve a település vízkészletét megvizsgálva semmilyen szennyeződést nem találtak a hatóságok.

7.) Az almát, amit az üzletben megvásárolunk, az esetek többségében 6-12 hónappal korábban szüretelték. Mielőtt a boltokba kerülnek, az almákat speciális hűtőkben tárolják, amiknek nagyon alacsony az oxigén szintje, így a gyümölcs külseje a hónapok során mit sem változik.

8.) Az ,,Állítólag…” című tévésorozatnak van egy epizódja, amit soha senki sem fog látni. Ebben a részben a műsorvezetők félelmetesen hatékony robbanóanyagot készítettek pusztán szemétben talált anyagok segítségével. Miután mérlegelték annak következményét, hogy ez mennyire megnövelhetné a terrortámadások és bűncselekmények kockázatát – a műsor producerei inkább úgy döntöttek, hogy nem adják le az epizódot.

9.) Az atomok 99.9999999%-a légüres tér. Ha a világ összes emberét egy helyre gyűjtenénk, és minden ilyen ürességet eltávolítanánk a testükben található atomok közül, akkor a teljes emberiség elférne egy narancsban.

10.) Az Egyesült Államok Haditengerészete a régi tengeralattjáró-vezérlőrendszereket Xbox 360 kontrollerekre cserélte. Az új tisztek így sokkal gyorsabban sajátítják el a tengeralattjárók irányítását.

11.) Így változott meg a Coca Colás üveg formája az idők során. Balról jobbra haladva az első üveg 1899-ben készült, a második 1900-ban, a harmadik 1915-ben, a negyedik 1916-ban, az ötödik 1957-ben, a hatodik pedig 1986-ban.

12.) Minden második ember, aki az emberiség történelme során megélte a 65 éves kort, még mindig életben van. Ez annak köszönhető, hogy a 20. század előtt az átlagéletkor 33-39 év volt. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően napjainkban az emberek jóval tovább élnek.

13.) Akár hiszed, akár nem…de több baktérium található az emberi köldökben, mint egy WC-ben. A tudósok 10 köldököt hasonlítottak össze a fürdőszobában található baktériumokkal, mielőtt erre az eredményre jutottak. Még ennél is döbbenetesebb tény, hogy a talált baktériumok közül 1500 ismeretlen volt a tudósok számára.

 

 

 

 

 

14.) A vietnámi háború végén egy amerikai hadihajóról 10 millió dollár értékben löktek vízbe helikoptereket, hogy legyen elég hely a landoláshoz egy kisgép számára, mellyel egy amerikai pilóta és családja szállt le a hajóra.

15. Nagyon kevesen tudják, hogy Elvis Presley haja igazából világos színű volt. Fiatalkorában befestette, ezért az emberek úgy emlékeznek rá, mint egy sötét hajú macsóra.

16.) Egy ausztrál teherautó sofőr szívrohamot kapott, és a klinikai halál állapotába került. 12 napig volt kómában, majd amikor az orvosok le akarták kapcsolni a gépekről, azonnal felébredt. Ezután sorsjegyen nyert egy 17.000 dollár értékű autót. A helyi tévétársaságot annyira lenyűgözte a férfi szerencséje, hogy úgy döntöttek, filmet forgatnak róla. A rendező azt találta ki, hogy a filmben a férfi kaparjon le egy sorsjegyet a kamera előtt. Ezzel a sorsjeggyel 170.000 dollárt nyert.

17.) A 19. század elején a ketchupot, mint hasmenés és sárgaság elleni gyógyírt árulták. Még kapszula formában is lehetett kapni. Később azonban bebizonyosodott, hogy a ketchup nem rendelkezik ilyen hatásokkal. Azóta szimpla szószként árulják.

18.) Sokan hisznek abban, hogy a terhes has formájából következtetni lehet a születendő gyermek nemére. Ha a pocak csak előrefelé nő, fiú lesz, ha pedig oldalra nő inkább, akkor lány. Bár ez elég népszerű hiedelem, valójában csak egy tévhit, legalábbis nem létezik rá tudományos bizonyíték. A has formáját és méretét a testmagasság, a gyermek súlya, elhelyezkedése és egyéb más tényezők határozza meg.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?