Belföld, Hírek

Szabadon lehet nyaralni Horvátországban, de aki hazajön, arra két hét karantén vár

Ez is kiderült az operatív törzs tájékoztatóján.

 

 

 




 

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília ismertette a koronavírussal kapcsolatos napi számadatokat. Kiemelte, hogy 2190-en pedig már meggyógyultak a betegségből. Hozzátette, hogy „kedvező tendencia látszik az idősotthonok vonatkozásában”. Összesen 33 intézményben regisztráltak pozitív eseteket, de „az intézmények száma jó ideje nem emelkedett, a betegek gyógyulnak”, mondta az országos tisztifőorvos.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az eddigi legidősebb hazai gyógyult beteg 102 éves volt. A járvány második hullámáról azt mondta, hogy semmi bizonyosat nem lehet még tudni, de a hatóságok arra készülnek, hogy lesz ilyen. Az eddigi intézkedésekből mindenesetre sok tapasztalatot nyertek.

A világon azonban még 6,4 millió fertőzöttet tartanak számon, és sok helyütt emelkedik a számuk. Az összes halálozások száma pedig meghaladja a 380 ezer főt – tette hozzá. Mint mondta,

„jelenleg az Amerikai Egyesült Államok érintett a leginkább. A magyarországi viszonyok azonban kedvezőek, bizonyosan az első hullám végén vagyunk, ezért tudunk hétről hétre enyhítő intézkedéseket bevezetni”.

 

 

 

A felsőoktatási intézményekben zajló vizsgaidőszakról elmondta, hogy a számonkéréseket úgy kell megszervezni, hogy a diákok tartani tudják egymástól a biztonságos távolságot. Müller arra kérte a diákokat, hogy „ne verődjenek össze”.

A karanténról szólva elmondták, hogy az mindig személyre vonatkozik, azaz a házi elzártságra ítélt személyek 14 napig nem hagyhatják el a lakást, de ha valamilyen hiba elhárítása miatt valakinek be kell jutnia a lakásba, ő szabadon fogadható. Azonban a biztonsági szabályok betartását kérik mindenkitől.

Kiss Róbert rendőr alezredes azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában elrendelt 770-nel együtt jelenleg összesen 11 172-en vannak hatósági karanténban.

Fontos információként elmondták, hogy május 28-tól a magyarok ugyan szabadon utazhatnak Horvátország területére, hazatérés után azonban két hét hatósági házi karanténba kell vonulnia mindenkinek.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?