Belföld

Vészjósló adatok: ennyivel nőhetett itthon a munkanélküliség a járvány miatt

Erős leépítési hullám lehetett Magyarországon az elmúlt kevesebb mint egy hónapban, már 330 ezer fő körül van a munkanélküliek száma – értesült a portfolio.hu.

 

 

 

 




 

Ez a szám nagyjából 60 ezerrel magasabb, mint amit a koronavírus felbukkanása előtt mértek, és közel 70 ezres növekedést jelent az előző év áprilisához képest.

A gazdasági portál szerint a leépítési hullám a hetekben erősödött fel: kevesebb mint két hét alatt 30 ezren veszítették el a munkájukat.

Minden bizonnyal ezért korrigálhatta a kormány a korábban bejelentett gazdaságvédelmi akciótervet, pontosabban annak egyik fontos részét, az állami bérátvállalást. Tegnap ugyanis bejelentették, hogy már kétórás foglalkoztatás esetén is jár a támogatás, továbbá bővült a kedvezményezettek köre.

Mint arról korábban a Blikk is beszámolt, elemzők már 10 százalékos munkanélküliséget jósolnak, ezt a becslést a munkaadók is reálisnak tartják. Épp ezért több könnyítést is kérnek a kormánytól a bérátvállalás igénylésével kapcsolatban, de egy részük még mindig nem teljesült.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?