Belföld

Míg a szlovén politikusok bére 30 százalékkal csökkent, addig a magyar honatyáknak ülések nélkül is a teljes fizetésük jár

Budapest — Miközben az állam bértámogatással próbálja elérni a fizetések megtartását, a képviselőknek erre nincs szükségük, hiszen egy fillérrel sem keresnének kevesebbet, ha a járvány miatt hónapokig nem lenne feladatuk. Sőt most még a bérük is emelkedett.

 

 

 

 




Február végén derült ki, hogy tavaly több mint 11,4 százalékkal nőtt az átlagbér itthon, így a törvénynek megfelelően márciusban a képviselők keresete is ennyivel lett több. A legrosszabbul fizetett honatyák tiszteletdíja is bruttó 1,1 millió forint fölé kúszott, a frakcióvezetők ennek kétszeresét kapják már, Kövér László (60) házelnök pedig közel 3 milliót.

Ennyit pedig mindig megkapnak, akkor is, ha nincs munka. Ha ugyanis a koronavírus miatt nem hívja össze a házelnök az Országgyűlést, a vonatkozó törvény alapján a honatyák akkor is megkapják az illetményüket és egyéb juttatásaikat – erről a Magyar Narancs írt először.

Orbán Viktor (56) miniszterelnök éppen erre a forgatókönyvre hivatkozva kért időkorlát nélküli felhatalmazást. A felhatalmazásra végül rábólintott a kétharmad, a tiszteletdíjakat rögzítő szabályok azonban nem változtak, pedig a vidéki képviselő-testületek és külföldi parlamentek sorra csökkentik – esetenként nullára – a saját fizetésüket.

A szlovén politikusok bére 30 százalékkal csökkent, a bolgárok az illetményüket adják át, Indiában a fizetésük harmada megy a vírus elleni küzdelemre.

A képviselő-testületek a veszélyhelyzet idején nem üléseznek, a jogkörüket a polgármesterek gyakorolják, így papíron mindenhol ők határoztak erről, legtöbb esetben az érintettekkel egyetértésben. Számos helyen a polgármester maga is lemondott a béréről.

Kiszelly Zoltán politológus szerint a felajánlásoknak inkább szimbolikus jelentőségük van, amelyeknek kistelepülésen nagyobb a hatása.

– Egy kisvárosban jobban ismerik egymást az emberek, hamarabb eljut hozzájuk és tovább emlékeznek arra, ha a polgármester lemondott a fizetéséről. Országos szinten viszont inkább a pártlogika érvényesül, nem az ilyen gesztusok miatt választhatják őket újra a következő voksoláson – magyarázta lapunknak a szakértő.

 

 




 

Átadták az emelés összegét

Akadtak képviselők, akik felajánlották a járványkezelésre fizetésük egy részét, például a szocialisták, a kormányzatból pedig Varga Judit (39) igazságügyi miniszter adományozott félmillió forintot a koronavírus elleni küzdelemre.

A Párbeszéd képviselői a fizetésemeléssel kapott többletjövedelmüket egy alapba utalják, ami a járvány elleni védekezést segíti.

Ennyivel nőtt a pénzük

Az Országgyűlés elnöke : +bruttó 307 ezer Ft

Frakcióvezetők: +bruttó 227 ezer Ft

Miniszterek: +bruttó 225 ezer Ft

Képviselők: +bruttó 113 ezer Ft

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?