Egészségügyi ötletek

Koronavírus: a fertőzés lefolyása az első tünetektől az utolsókig

A koronavírus a tüdőt és a légzőszervek egy részét is megtámadja, de milyen a betegség lefolyása? Milyen az első tünet, és milyen a legsúlyosabb?

 

 

 

 

 
John Wilson, légzőszervi szakorvos a The Guardiannek részletezte, hogy néz ki a koronavírus okozta betegség lefolyása.

Az orvos elmondta, hogy a Covid-19 az emberek többségénél csak enyhe, megfázásszerű tüneteket okoz. A fertőzöttek közül azonban minden 6. embernél súlyos tünetek alakulnak ki, jellemző tünete a tüdőgyulladás.

John Wilson 4 kategóriába sorolja a fertőzötteket:

  1. a legenyhébb tünetekkel rendelkezők, vagy akár teljesen tünetmentesek is lehetnek
  2.  felső légúti fertőzést tapasztalók: láz, köhögés, fejfájás, kötőhártya-gyulladás a tünet
  3. a hagyományos influenzához hasonló tüneteket tapasztalnak, ami akadályozza őket a munkavégzésben
  4. tüdőgyulladás alakul ki, ez a legsúlyosabb fázis (ide tartoznak a cukorbetegek, szívbetegek, tüdő – és hormonproblémákkal rendelkezők és az idősek)

 
 

 

Az orvos elmondja, hogy láz és köhögés esetén a koronavírus már bekerült a légutakba, aminek hatására a légzőfal megsérül és begyullad – ilyenkor még egy porszem is köhögést válthat ki. Az igazi baj azonban akkor történik, amikor gyulladás alakul ki a légutak végén elhelyezkedő gázcserélő egységekben, majd a légzsákokban is., ugyanis így a fertőzött sejtek szétáramlanak az egész tüdőben, tüdőgyulladást okozva.

Ebben a fázisban a tüdő már nem képes elegendő oxigént juttatni a váráramba, a folyamat pedig végül halálhoz vezet.Erre az állapotra lehet megoldás a lélegeztetőgép, ugyanis azzal magas oxigénszintet tartanak fenn, egészen addig, amíg a tüdő újra képes lesz a normálisan működésre.

 

 

 

 

forrás: egeszsegkalauz.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?