Belföld, Hírek

Gulyás Gergely: „Százezres munkanélküliséggel számolunk, az a kérdés, hány százezres lesz”

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a következő napokban vélhetően ugrásszerűen meg fog nőni a fertőzöttek száma.

 

 

 

 

 




Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra közös sajtótájékoztatót tart csütörtökön délelőtt.

A tájékoztatón Gulyás elmondta: tegnapi kormányülés is a koronavírus járvány elleni védekezés jegyében telt. Hozzátette: az osztrák-magyar határon keletkezett torlódás miatt a magyar kormány humanitárius korridort hozott létre, hogy a román és bolgár vendégmunkások átjuthassanak az országon. Közölte: a magyar kormány garanciát kért és kapott, hogy a román állam befogadja a határán megjelenőket. Mivel ezt a garanciát megkapták, Magyarország megengedte az átutazást. Az átjutás így is hosszadalmas lesz: bár eredetileg csak éjjel tervezik megnyitni, ha a helyzet úgy hozza, nem kizárt, hogy időszakosan napközben is lesz humanitárius folyosó.

Beszélt a koronavírus látenciájáról is: mint mondta, a valós fertőzések akár 10-15-szörösei is lehetnek az eddig bizonyítottaknak, mert nagy a differencia a látens és hivatalosan beteg emberek között.

A következő napokban vélhetően ugrásszerűen meg fog nőni a fertőzöttek száma – tette hozzá.

A gazdasági hatásokról szólva a miniszter megjegyezte, hogy Magyarországon (Európa számos más országához hasonlóan) gyakorlatilag megszűnt a turizmus, várhatóan több mint ezer hotel be fog zárni.

A rendkívüli jogrendet és a veszélyhelyzetet tizenöt napra rendelték el, ami a jövő héten lejár. Az Országgyűlés dönteni fog arról, hogy ezt a helyzetet tovább hosszabbítsák. Ezen kívül létrejött az Önkéntesség Akciócsoport is, amit Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő vezet, mert a kormány úgy látja, hogy a rengeteg felajánlást valahogyan koordinálni kell.

Gulyás megjegyezte azt is, hogy a 2008/2009-es válság idején több munkahelyen bevezették a négynapos munkahelyet, mint említette, „kreatív megoldások” most is lehetnek. Hozzátette:

„százezres munkanélküliséggel számolunk, az a kérdés, hány százezres lesz.”

Az egészségügyi maszkokról szóló kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, „jó esély van arra, hogy Kínából nagyszámú maszk érkezik hamarosan. De itt a szabadkereskedelem európai szinten a szabadrabláshoz áll közelebb.”

 

 

 




 

 

 

A kínai maszkok száma több mint egymillió, ennél pontosabb számot egyelőre nem közöltek.

Az oktatásról Gulyás annyit mondott, hogy mindent megtesznek, hogy mindenki le tudjon érettségizni, míg a katonák jelenlétéről kiemelte, hogy az elsősorban a biztonságérzet növekedését hivatott szolgálni.

Azt is elmondta, más európai országokkal szemben a magyar kormány azért nem közöl területi és életkori adatokat a vírussal kapcsolatban, mert nem akarnak regionális pánikot kelteni.

Koronavírus – Kormányzati Tájékoztató

Közzétette: Szeretlek Magyarország – 2020. március 19., csütörtök

 

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?