Érdekes

Mi lesz a koronavírus után a világgal? – Íme 20 kérdés 20 válasz

Két hét leforgás alatt óriásit fordul és változott az egész világ. Persze sokan azt gondolják, hogy a cikkekben írtak fel vannak “hájpolva”, de ez nem minden esetben igaz. A jelenleg is terjedő koronavírus súlyos problémákat indított el a gazdaságban és az egészségügyben egyaránt, és sokan nem tudják mire is számítsanak a jövőben. Ahelyett, hogy elkezdenénk pánikolni, inkább össze kellene fogni, hogy hamar túljussunk ezen az időszakon. Fontos, hogy megőrizzük a hidegvérünket és megfontolt, alapos döntéseket hozzunk, illetve betartsunk minden olyan szabályozást, amit a kormány hozott. A mostani cikkünkben 20 kérdést és 20 választ gyűjtöttünk össze, hogy elmondjuk mire is kell számítani az elkövetkezendő időszakban.

 

 

 

 

 

 




1, Hol tart jelen pillanatban a járvány Európában?

Eddig a percig 48 869 esetet regisztráltak be a rendszerbe. Ezekből az emberekből összesen 2691-en felépültek a betegségből, 1814-en vesztették életüket. Szóval 44 364 ember még fertőzött. A legrosszabb helyzet jelenleg Olaszországban uralkodik, ott jelentették be a legtöbb fertőzöttet, 17 863 főt. Ezen kívül Németországban, Spanyolországban és Franciaországban is vannak fertőzöttek az ő számuk, 4-6 ezer közé lehet tenni.

2, Kínában már tényleg kezdi a végét járni az egész járvány?

Nos nem lehet ennyire lesarkítani a dolgokat, ugyanis Kínában, azon belül is Vuhan városában illetve Hubei tartományban nagyon-nagyon komoly karantént vezettek be. A mi szemléletünk szerint ott teljesen megállt az élet. Ennek következtében pedig egy hónap alatt sikerült visszaszorítaniuk a vírus terjedését, és az új betegek számát. Azt viszont nem lehet tudni, hogyha feloldják a karantént, vagy csak enyhítenek rajta az milyen következményekkel fog járni, mit fog elindítani. Ezért nem lehet azt mondani, hogy Kína túl lenne a víruson.

3, Mi van Magyarországgal?

A magyarok által közzétett adatok szerint 32 fertőzött beteg volt március 12-én. Ezek közül egy ember, egy 75 éves férfi hunyt el.

4, Ha csak 32 fertőzött van, akik amúgy karanténban vannak, akkor miért kell az óvintézkedés a háztartásokban?

Sajnálatos módon a nem megfelelő kormányzati kommunikáció miatt nagyon sokan nem tudják, hogy Magyarország területén sokkal több a fertőzött beteg, mint amit közölnek. Csak mivel a vírus lappangási ideje 7-12 nap körül mozog, ezért nincsenek tünetek. Az ilyen emberek pedig nem mennek kórházba, orvoshoz, sőt még a statisztikában sincsenek. Viszont a lappangási időszak alatt is fertőznek az emberek, ez pedig csak felgyorsítja a vírus tovább terjedését.

 

 

 

 




 

 

 

 

5, Szóval lehet, hogy az ismerőseim közt is van fertőzött, de se ő, se én nem tudok róla?

Pontosan. Ez a típusú betegség az esetek 80%-ban csak nagyon enyhe vagy egyáltalán nem produkál tüneteket. Azok a személyek, akik semmit sem vettek észre magukon, lehet nem is tudták, hogy fertőzöttek voltak, mert a szervezetük legyőzte a vírust. Ez viszont képes megmutatni, hogy a vírus mégis mennyire veszélyes az egészségre.

6, Mennyire kell tartani a vírus által okozott betegségtől?

A statisztikai adatok alapján a megfertőzött személyek 80-85%-a csak enyhe, vagy semmilyen tünetet nem tapasztal. A maradék 15% az, aki egészségügyi intézmény segítségét kéri. A jelenlegi adatok szerint az elhalálozási ráta 3%. Csakhogy mindenki tudja az influenza ezzel szembeni halálozási aránya 0,1% alatt van.

7, Tényleg csak az idősebb korosztályra és a beteg emberekre veszélyes?

Sajnos a 60-70 feletti emberek körében 15% feletti a halálozási arány, vagyis a tőlük fiatalabbak nincsenek olyan szinten veszélyben. A “legtöbb” esetben azon személyek hunynak el a fertőzés során, aki korábban már küzdöttek valamilyen betegséggel. Viszont hiba lenne azt feltételezni, hogy csak és kizárólag ők vannak veszélyben a kórokozók miatt. A fiataloknál is volt már komoly megbetegedés, sőt halál is igaz nem Magyarországon!




8, De miért jobb, ha mindent bezárunk? Ez valóban meg tudja állítani a vírus terjedését?

Ez a másik, amiben sok félreértés van. Egyrészről amiatt, mert szinte lehetetlen előre megmondani a korlátozó intézkedések hatását, másrészről mert a kormány nem mondja meg egyértelműen mik a tervei. Viszont fontos, hogy elmondjuk a távolságtartás nem állítja meg a vírust, csak lelassítja.

9, Mire jó a vírus terjedésének lassítása, ha nem tudjuk megállítani?

Ez talán az egyik legfontosabb dolog, amit el lehet érni a rendezvények elhalasztásával, iskolák bezárásával, és határok ellenőrzésével. A kórházi alkalmazottak száma is véges, akik addig a pontig képesek ellátni feladataikat, ameddig a betegek száma a meghatározott kapacitásaik alatt marad. Gondoljunk csak bele, ha mind egyszerre lennénk betegek, akkor se kórházi, szoba, se ágy, se felszerelés, se orvos, se ápoló nem lenne annak a 15%-nak az ellátására. Ezzel szemben, amennyiben lassabb mértékben esnek át rajta az emberek, akkor nem lesz olyan nagy a zsúfoltság.

10, Ennek tükrében akkor elég leterhelt lehet az egészségügy, nem?

Így van. Pontosan azért kell tenni, hogy ez a terhelés ne nőjön tovább. Nyilván ez nem olyan egyszerű, sőt szinte lehetetlen elkerülni, azért viszont lehet tenni, hogy ne ugorjon meg hirtelen a betegek száma. Ha egyre többen mennek a kórházakba koronavírus miatt, akkor a nagyobb és komolyabb műtéteket, balesetben megsérült embereket sem tudják megfelelően elvégezni, ellátni. Emiatt nagyon fontos, hogy minden szabályt és előírást betartsunk.

 

 

 

 




 

 

 

 

11, Milyen szabályokat kell jelen pillanatban betartani?

A március 15-én kiadott intézkedési listán nem lehet olyan belső rendezvényeket tartani, ahol az emberek száma meghaladja a 100 főt, és nem lehet olyan külső eseményt sem megtartani, ahol a számuk meghaladja az 500 főt. Mindenki saját felelősségre eldöntheti, hogy milyen eseményen, rendezvényen vesz részt, ám a legokosabb ha ezeket inkább eltolják az emberek. Lehetőleg senki se találkozzon a mostani helyzetben a barátaival, rokonaival…stb. Ha vannak időskorú hozzátartozóink, akkor segítsünk nekik a bevásárlásban és mindig tájékoztassuk őket az aktuális helyzetekről.

12, Az iskolák, óvodák valamint a bölcsik bezárása is a terjedés lassítása miatt van?

Igen, bár elsősorban nem azért kerültek bezárásra, mert a vírus nagy mértékben fenyegetné őket, holott feljebb írtuk, hogy azért közülük is kerültek ki komoly betegek. Azért döntött a kormány az intézmények bezárása mellett, mert a fiatalok vírushordozók lehetnek és ezzel próbálták tovább redukálni a betegség továbbterjedését.

13, Tényleg csak akkor jó és hasznos a kézmosás, ha az minimum 20 másodpercig tart?

A szakértők szerint érdemes 20-30 másodpercen át mosni a kezünket szappanos vízzel. Ilyenkor fontos, hogy ne csak a tenyeret, hanem a kéz minden egyes részét megmossuk az ujjközökön át az ujjpercekig, kéz csontos részénél…stb. Ezzel lehet leginkább eltávolítani a kórokozókat a bőrről.

14, Ennek tükrében mire lehet számítani? Mi lesz Magyarországon?

Erre a kérdésre nagyon nehéz a mostani helyzetben válaszolni, viszont tudjuk, hogy ez az egyik legfontosabb is. Lélekben azért fel kell rá készülni, hogy a fertőzöttek száma exponenciálisan fog emelkedni. A Magyar Orvosi Kamara számításai alapján az elkövetkezendő két hétben akár 50-60 ezer ember is megfertőződhet. Magyarországon a lakosság felét bizony el fogja érni a vírus, viszont fel is fognak épülni belőle, mert az immunrendszerük le fogja győzni – legalábbis ezen a véleményen van a Magyar Orvosi Kamara. Viszont ahogy feljebb is írtuk ennek a megbetegedésnek szép lassan kell végbemennie nem pedig hirtelen, mert csak így tudják az egészségügyi dolgozók ellátni az embereket. Tény, hogy nem lesz könnyű ezt betartani és mindent az előírtak szerint tenni, de türelemmel és szolidaritással túl lehet élni.




15, Tudják, hogy meddig tart ez az egész?

Nem lehet pontosan megmondani, bár biztos, hogy vannak szakértők általi becslések. Annyit lehet tudni, hogy nem hetekről van szó, hanem hónapokról ez idő alatt megnő a betegek száma, de elkezdenek rohamosan csökkenni, valamint kialakul ezzel szemben az immunitás, kevesebb esetet fognak regisztrálni és megszűnik a járvány. Szakértők szerint elképzelhető, hogy ez a nyár időszak valamely hónapjára fog esni.

16, Szóval, nyárig kell számítani a korlátozásokra?

Igen, van rá esély. Egy ideig még ugyan szigorú szabályok szerint kell élni és várhatók is a további szigorítások, de enyhíteni is fogják, amint látják, hogy a vírus és a fertőzés intenzitása csökken. Szóval akármennyire is nehéz elfogadni a tényt, még nagyon az elején vagyunk a dolgoknak. Az oktatási intézmények sem fognak valószínű az elkövetkezendő két hétben kinyitni, sőt a rendezvények is hónapokig nem is lesznek megtartva. Nos erre kell minden értelemben felksézülni.

17, Az üzletek, szupermarketek bezárására és az ellátás leállására is fel kell készülni? Kezdjek el mindent begyűjteni és felhalmozni?

Ez nem valószínű, ugyanis a koronavírus ellenére is a legtöbb gyár működik így a boltok is nyitva lesznek. Az ellátás nem fog leállni, mert az sokkal nagyobb problémát szülne, mit maga a vírus terjedése. Mind Kínában, mind Olaszországban egyaránt nyitva maradtak a gyógyszertárak és élelmiszerboltok a járvány ellenére is. Ezért nem kell hanyatt-homlok rohanni a boltba és felvásárolni az egész készletet, mert pontosan ez fogja kiváltani a hiányt a boltokban. A hűtő legyen tele, de ne többheti élelmiszert spájzoljunk be.

 

 

 

 




 

 

 

18, Mi lesz a többi országgal Európában, az USA-ban és a világ többi részén?

Igazság szerint ugyanez várható ott is, mely hónapokon át fog zajlani. Az emberek csak a legszükségesebb dolgok miatt fogják elhagyni az otthonaikat. Mindegyik társadalom takarékra teszi magát és inkább az egészségügyre, illetve a szükséges ellátásokra fog összpontosítani. A szakemberek szerint a fegyelmezettség meg fogja hozni a gyümölcsét néhány hónap alatt. De újra elmondjuk ez az időszak nem lesz egy sétagalopp a világ számára. Kellő intézkedéssel viszont redukálhatók az elhalálozások.

19, És mi lesz azután? Milyen hatása lesz ennek a világgazdaságra?

Röviden és tömören káros lesz. Azt nem lehet egyelőre meghatározni, hogy milyen mértékű, de egyes elemzők szerint hasonló lesz a 2008-2009-es válsághoz. A legtöbb vendéglátó egység, és turizmusra épülő cégek valamint a rendezvényipar is most a padlón van, hiszen gyakorlatilag egyetlen nap alatt lettek munkanélküliek. Viszont ennek a hatása minden egyes társadalmi réteget fog érinteni, nemcsak a szegényebbeket. Az imént említett ágazatokban bekövetkező károk más ágazatokat is magukkal fognak húzni. Például a szállodák nem rendelnek annyi tisztítószert, az elbocsátott dolgozók nem vásárolnak a boltokban, a vendéglátóhelyek beszállítóinak drasztikusan visszaesnek a megrendelései stb.

Miután a társadalom megérzi, hogy bizony itt van a válság, a nagyobb beruházásaikat és kiadásaikat elhalasztják, lecsökkentik. A kormánynak viszont komoly és drasztikus beavatkozásokat kell beiktatniuk, hogy mérsékelni tudják a kárt. Muszáj lesz kompenzálni a vállalkozásokat, hogy el tudják kerülni a csődöt. Pótolni kell a munkavállalók és munkanélkülivé lett emberek kieső jövedelmét, hogy ne essen vissza a fogyasztásuk. És biztosítani kell az embereket, hogy urai a helyzetnek, és érdemes visszatérni a gazdaság és a társadalom közös építkezéséhez.

20, Jelen pillanatban én most mit tehetek?

Összesen 5 dolgot lehet tenni, a válság leküzdése ellen, illetve a mérséklés érdekében:

  • 1, Először is be kell tartani a most és a jövőben meghozott szabályokat, valamint az érintkezésre vonatkozó rendelkezéseket. Csak és kizárólag indokolt és halaszthatatlan dolgok esetén tegyük ki a lábunkat a házból, de itt is fontos kerülni az embereket. Legalább két méter távolságot kell tartani.
  • 2, Be kell tartani a személyes higiéniai előírásokat vagyis rendszeresen kell kezet mosni, ne érjünk az arcunkhoz, zsebkendőbe tüsszentsünk, köhögjünk, ha az nincs akkor a könyökhajlatba.
  • 3, Gondoljunk másokra is! Magatartásunkkal, tetteinkkel veszélyeztethetünk másokat is, sőt fokozhatjuk a vírus terjedését. Ne halmozunk fel mindent mert ezzel megnehezítjük embertársaink életét.
  • 4, Hiteles forrásokból tájékozódjunk, ne a közösségi oldalakon elénk dobott cikkekből. Olvassuk inkább a kormány hivatalos oldalait, a WHO weboldalát… Ne várjuk, hogy az információk az ölünkbe hulljanak, olvassunk és legyünk naprakészek. A megalapozatlan híreket ne terjesszük, mert az amúgy is bűncselekménynek számít.
  • 5, Készítsük fel magunkat egy lehetséges gazdasági válságra. Próbáljunk meg takarékoskodni, csak a legszükségesebbekre költsünk. A világnak a járvánnyal nem lesz vége, pont ezért kell utána visszalendülni és újra elkezdeni építkezni.

 

 

 

 

 

forrás: vilagunk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?