Belföld, Hírek

Karácsony Gergely levélben kérte Orbán Viktort: engedélyezze az üzletek bezárását!

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere levélben kérte Orbán Viktort: engedélyezze, hogy a polgármesterek bezárathassák a nem létfontosságú üzleteket.

 

 

 

 
 

„Készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat – meggyőződésem, hogy most így kell eljárnunk. Emberi kapcsolatainkban, az idősebbekre való odafigyeléssel, de a döntéshozóknak különösen. Ebből a felelősségből kiindulva kezdeményezem, hogy a kormány tegye lehetővé a települési polgármestereknek, Budapesten pedig a főpolgármesternek a nem létfontosságú boltok, üzletek nyitvatartásának korlátozását, szükség esetén a bezárás elrendelését. Az alábbi levelet küldöm Orbán Viktornak:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés j) pontja alapján kezdeményezem, hogy a Kormány a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) 47. § (2) bekezdése szerinti rendkívüli intézkedésként tegye lehetővé, hogy a polgármester (a fővárosban a főpolgármester) elrendelhesse a településen található üzletek nyitvatartásának korlátozását, illetve – a napi fogyasztási cikkeket, dohányterméket, gyógyászati segédeszközt és üzemanyagot értékesítő üzletek, valamint a gyógyszertárak, a posták, továbbá a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások fiókjai kivételével – bezárását.

A járványveszély egyre súlyosabbá válásával párhuzamosan az európai nagyvárosok tekintetében sorra születnek meg a lakosság alapvető igényeinek kielégítéséhez nem szükséges üzletek bezárására irányuló intézkedések, mivel ezek alkalmasak lehetnek a nem feltétlenül szükséges találkozások számának csökkentésére, ekként a koronavírus terjedésének lassítására.

 
 

 

A Kat. az üzletek bezárásának elrendelésére a Kormánynak nem ad felhatalmazást, azonban álláspontom szerint a Kat. 47. § (2) bekezdése megteremti annak a lehetőségét, hogy a veszélyhelyzet idejére a polgármesterek számára olyan államigazgatási feladatot állapítson meg rendeletben a Kormány, amely a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény rendelkezéseiről eltérően lehetővé teszi az üzletek nyitvatartásának szabályozását, illetve korlátozását. Mindez lehetővé tenné azt is, hogy a települési sajátosságokra figyelemmel differenciált szabályozás segítse elő a járványveszéllyel szembeni fellépést. Ezen belül a főváros esetében az egységes gyakorlat kialakítása érdekében ezt a hatáskört álláspontom szerint a főpolgármesterhez célszerű telepíteni.

Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Budapest, 2020. március 15.

Tisztelettel,

Karácsony Gergely

főpolgármester

Együttérzésem a járvány első magyar áldozata hozzátartozóinak, nyugodjék békében. Újra szeretném kifejezni köszönetemet a járvány frontvonalában küzdő nővéreknek, orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak. Vigyázzunk egymásra, legyünk szolidáris közösség.”

 

 

 

 

 

 

Készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat – meggyőződésem, hogy most így kell eljárnunk. Emberi…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. március 15., vasárnap

 

 

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?