Belföld, Hírek

Bezárnak az egyetemek, betiltják a tömegrendezvényeket, beutazási tilalom négy országból

Rendkívüli jogrendet hirdetett ki a kormány. Az iskolák egyelőre nyitva maradnak.

 

 

 

 




Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerda délutáni sajtótájékoztatóján úgynevezett rendkívüli jogrendet hirdetett ki az ország teljes területére.

Mint megjegyezte, ilyenre a rendszerváltás óta nem volt példa.

Ennek értelmében beutazási tilalmat rendeltek el Magyarország területére Iránból, Kínából, Olaszországból és Dél-Koreából.

Innen csak magyar állampolgárok térhetnek haza, de őket is vizsgálatoknak vetik alá. Minden hazatérőnek kéthetes otthoni karanténba kell vonulnia. Az osztrák, a szlovén és a horvát hatóságokkal egyeztetve a három ország határán határellenőrzéseket vezetnek be legkésőbb szerda éjfélkor, szigorúan figyelik az Olaszország felől érkezőket. Ha valaki hazudik arról, honnan jön, vagy a karantén szabályait megszegi, büntetés jár. A hatóságok az otthoni karanténon kívül ellenőrizhetik a mobiltelefontok cellainformációit is, így könnyen kiszűrhető lesz, ha valaki nem mond igazat utazásairól. A kormánytagok is csak szükséges esetben és kizárólag miniszteri engedéllyel utazhatnak. Ugyanakkor a nemzetközi találkozókat világszerte csökkenteni igyekeznek.

Hozzátette: Magyarországon egyelőre nem látják indokoltnak a közoktatási intézmények bezárását, de az egyetemeknek a korlátozás idejéig zárva kell tartaniuk, csak távoktatást végezhetnek.

Felfüggesztik továbbá a Határtalanul programot, elhalasztják a nyári külföldi nyelvtanulási programot, és megtiltanak az iskoláknak minden külföldi osztálykirándulást.

 

 

 

 

 

 

A 100 főnél nagyobb beltéri rendezvények megtartását megtiltják: szórakozóhelyeket is érint. A rendezők felelőssége, hogy ilyen rendezvényekre ne kerüljön sor – tette hozzá. Ez a korlátozás főleg koncertekre, színházakra, mozikra vonatkozik. Mint elmondta: az országgyűlésre a korlátozás nem érvényes, hisz a parlament akár háborús helyzetben is ülésezik.

A miniszter hozzátette, a vírus gyorstesztjei nem kellően pontosak, hiteles teszteket jelenleg az ország 37 laboratóriumában tudnak elvégezni.

A vészhelyzet lejártáig nem szükséges a lejáró személyi iratokat meghosszabbítani (jogosítvány, igazolványok). A bevásárlóközpontok, üzletláncok egyelőre nyitva maradnak.

A korlátozások visszavonásig érvényesek, azok végét egyelőre nem látni, de Gulyás Gergely hozzátette: általános nemzetközi vélemény szerint inkább hónapokról, mint hetekről van szó.

Mint mondta: tisztában vannak vele, hogy súlyos gazdasági következményei lesznek a korlátozásoknak, de jelenleg az emberélet védelme elsőbbséget élvez, a kormánynak pedig vannak tervei a gazdasági károk enyhítésére.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?