Belföld, Hírek

A Dunántúlon már tombol Ciara – részletek

Egyelőre jellemzően a Dunántúlon, de már most is sok munkát ad a viharos szél a tűzoltóknak – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője az MTI-vel.

 

 

 

 
Dóka Imre elmondta: mostanáig mintegy 150 riasztást kaptak a viharral összefüggésben. A legtöbb hívást Zala és Somogy megyében kapták.

Jellemzően fakidőlések, leszakadt faágak miatt kérik a tűzoltók segítségét a Dunántúlon:

  • Balatonlellén kidőlt egy harmincöt méteres fa a Várszói úton
  • Kaposváron, a Virág utcában egy családi ház tetejének két elemét a szél feltépte
  • Siófokon, a Vörösmarty Mihály utcában egy körülbelül nyolc méter magas diófa ága lehasadt, teljes útzárat képezve.
  • Nagyatádon, a Somssich Eszter utcában egy ötven centiméter átmérőjű fa egy házra dőlt, megrongálta az épület tetőszerkezetét. Egy másik fa is veszélyesen megdőlt.
  • Zalaegerszegen, a Gébárti úton egy családi ház tetejébe kapott bele a szél. A cserepek lehullottak, egy autót is megrongáltak.
  • Keszthelyen, a Széchenyi utcában azért kérték a tűzoltók segítségét, mert a szél egy épület tetején a palát megbontotta.
  • Pölöskefőn, az Ady Endre úton egy tizenkét méteres fenyőfa dőlt ki, telefonvezetékeket is elszakítva

 

 
 

 

A Ciara nevű viharciklont , ami elérte Magyarországot 130 km/h-s széllökések is kísérhetik, Skóciában többen megsérültek miatta, Lengyelországban pedig két halálos áldozatai is volt a viharnak. A Balatonnál ilyen szélvihar van most.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a viharos szél veszélye miatt.

Azt írták: a széllökések délutánig az ország nagy részén meghaladhatják a 60-75, a Dunántúlon, kisebb eséllyel néhol a Duna-Tisza közén a 80-90 kilométer/órát.

Délután hidegfront érkezik. A legerősebb lökések sok helyen várhatóan elérik a 70-90, elsősorban az Észak-Dunántúlon a 80-100 kilométer/órát. Hétfő estétől a front átvonultával átmenetileg veszít erejéből a szél, majd kedden reggeltől ismét sokfelé (legkevésbé délnyugaton) viharossá fokozódó északnyugati szélre lehet számítani, 65-90 kilométer/órás, az északi országrészben a magasabban fekvő hegyvidéki területeken 90 kilométer/órát meghaladó legerősebb lökésekkel.

Kitértek arra is, hogy kora délután Észak-Magyarországon, majd az érkező hidegfront mentén a Dunántúlon, esetleg az Alföldön a záporok mellett egy-egy zivatar kialakulhat. A zivatarveszély miatt Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Somogy és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

 

 

 

 

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?