Celeb / Híresség

Szeretet. Béke. Szabadság. – Ma lenne 75 éves Bob Marley

A legendás Bob Marley nem csupán a reggae legismertebb arca, de az életét is legendák övezik, a zenéje pedig rengeteg emberre van hatalmas hatással még most is. Ma lenne 75 éves, ezért most bemutatjuk az életének legfontosabb mozzanatait, és hogy hogyan is lett egy igazi ikon.

 

 

 

 




 

A reggae stílus leghíresebb előadója, Bob Marley mindössze 36 évet élt, de csupán ennyi idő alatt is maradandót tudott alkotni, hiszen például a ‘No Woman No Cry’, ‘Buffalo Soldier’, ‘One Love’, ‘I Shot The Sheriff’, ‘Is This Love’, ‘Jamming’ és a ‘Could You Be Loved’, című slágereknek köszönhetően igazi szupersztár lett, és világszerte több mint 20 millió albumot adott el.

De ő nem csupán zenészként lett jelentőségteljes alak, ugyanis a szeretet, béke és a szabadság globális jelképévé vált, ami a korai halála után csak még inkább hangsúlyosabb lett. Mivel pontosan ma lenne 75 éves a legenda, ezért most megnézzük, hogyan is vált egy jamaicai kisfiúból örök érvényű példakép.

 

 

 

 

 

 

 

Egy szegény jamaicai fiú

Bob Marley 1945. február 6-án született Jamaicában, színes bőrű édesanyja még tiniként adott neki életet, a sokkal idősebb, fehér apja viszont később elhagyta őket. A fiatal fiú mindig is szerette a zenét, de csak iskolásként talált olyan barátokat, akik meggyőzték, hogy tanuljon meg gitározni, és próbálja ki magát zenészként.

Az 1950-es évek végén az ország fővárosába, Kingstonba költöztek, azon belül is az egyik legszegényebb részre, mivel nagyon kevés pénzük volt. Bob a zenében találta meg a megnyugvást, ráadásul a környezetében lévő előadók is inspirálták őt, így meglelte a sötétségben a fényt, és elkezdett komolyan zenélni, miközben az énekhangján is sokat dolgozott, hogy ne csak gitározni tudjon.

A kezdeti sikerek

1962-ben egy helyi producer meglátta benne a tehetséget, és felvettek közösen pár dalt, de az igazi siker akkor jött, mikor összeállt a barátaival és megalapították a Wailing Wailers nevű bandát, amit később csak Wailersként ismertek. Az első számuk, a ‘Simmer Down’ vezette a jamaicai slágerlistákat, és hamarosan az ország egyik legnépszerűbb zenekara lettek, de még így sem sikerült elég pénzt keresniük, így a csapat 1966-ban széthullott.





Ebben az évben elvette feleségül Rita Andersont, majd kiköltözött Amerikába az édesanyjához, és ugyan mindig is katolikus volt, de elkezdte őt érdekelni a rasztafári vallás. Egy rövid ideig kint élt, majd visszaköltözött Jamaicába, és teljes mértékben áttért erre a vallásra. Elkezdte növeszteni az ikonikus raszta haját, és a marihuánát sem vetette meg, bár a családja elmondása szerint sosem volt „füves”. Közben megismerkedett a saját, spirituális oldalával is, és megtalálta a lelki békéjét.

1969-ben a The Mayrals ‘Do the Reggay’ című dalának köszönhetően megszületett az új, lassabb, ritmusosabb reggae nevű stílus, ami nagyon megtetszett Bobnak, és miután többnyire más tagokkal újra összeállt a Wailers, kipróbálta magát ebben a stílusban is. Régebbi zenéket is elővettek, hátha az új stílus majd friss löketet ad nekik, és újra sikeresek lehetnek, de még mindig távol volt a világhír.

Az áttörés és a politika

Kitartó próbálkozások után, 1972-ben felkarolta őket egy nagy kiadó, az Island Records, akik egy egész albumot kértek tőlük, és így született meg a ‘Catch a Fire’ című, hatalmas sikert elért korong, amit a legendás ‘Burnin” követett, amin olyan slágerek szerepeltek, mint például az ‘I Shot the Sheriff’. Tagcserék után átnevezték a bandát Bob Marley & The Wailers névre, és ekkor történt az igazi áttörés a reggae új fenegyerekének.

 

 

 




 

 

 

 

1975-ben bekövetkezett a nemzetközi siker, és a briteknél első helyen szerepelt a slágerlistán az örökzöld ‘No Women No Cry’. Ezek után nem csupán Jamaicában volt ismert arc Bob Marley, de az egész világ felfigyelt rá a különleges zenéje és a személyisége miatt. Már politikát is csempészett a szeretet és béke által átjárt zenéibe, és 1976-ban Amerikát is meghódította, hiszen sikerlistás lett a ‘Rastaman Vibration’ című album.

Bob Marley életében egyre fontosabb szerepet töltött be a politika, és az évek alatt egy igazi spirituális vezető lett, ami a békére való törekvésének és a pozitív gondolatainak köszönhető. Ez pedig egyes hatalmak szerint elég nagy veszélyt jelentett, így 1976 decemberében ismeretlenek megpróbálták megölni őt és a Wailerst egy próba folyamán. Két nappal egy kingstoni koncert előtt fegyveresek rontottak be és elkezdtek lövöldözni, Bobot és a feleségét is eltalálták, majd elhagyták a helyszínt. A zenészt ugyan nem törte meg a szörnyű eset, mivel lenyomta a koncertet, de egy nappal később elhagyta Jamaicát.




Nincs megállás

Angliába költözött, ahol 1977-ben megcsinálta az ‘Exodus’ című lemezt, amit több mint egy évig szerepelt az angol eladási listákon a ‘Jamming’-hez hasonló slágereknek köszönhetően. Még ebben az évben rákos sejteket találtak az egyik lábujjában, és az orvosok azt javasolták, hogy amputálni kell, de Bob nem engedte ezt a vallási nézetei miatt.

Visszatért egy nagy koncert erejéig Jamaicába is, és nagy örömmel fogadták, ezek után életében először Afrikába is eljutott, ahol meglátogatta Kenyát, illetve Etiópiát, ami a rasztafari vallást vallók számára egy mélyen spirituális hely. Ennek hatására az 1979-es ‘Survival’ című album az Afrikában történő elnyomás ellen szólt, miközben nagyobb együttműködésre ösztönözte az embereket.

1980-ban az ‘Uprising’ című, utolsó lemezének köszönhetően világszerte tisztán látható volt, hogy Bob Marley a szeretet, béke és a szabadság jelképe, és végül igazi ikonná vált. A ‘Could You Be Loved’ című sláger is megszületett, ő pedig átkoncertezte Amerikát és Európát is, így nem csupán a népszerűsége nőtt folyamatosan, de a kulturális jelentősége is.

 

 

 




 

 

 

Egy legenda születése

A lábujjában talál rákos sejtek egészen az agyáig terjedtek, így Bob Marley a pályafutása csúcspontján hatalmas harcot vívott a betegséggel. Miután tudta, hogy már nincs sok ideje hátra, vissza akart térni Jamaicába, de sajnos nem sikerült neki, így végül több hónapnyi küzdelem után 1981. május 11-én Miamiban hunyt el. A legenda szerint ezek voltak az utolsó szavai:

A szeretetet nem lehet pénzzel megvásárolni.

Bob Marley-t 1981. május 21-én temették el Nine Mile-ban, abban a faluban, ahol 36 évvel az előtt megszületett. Nehéz bronzkoporsóját felvitték a legmagasabb dombra, ahol egy ideiglenes, piros, zöld, arany színre festett mauzóleumba helyezték. Végső útjára a 30.000 egybegyűlt ember mellett a szeretett Gibson Les Paul gitárja, a Biblia és egy adag marihuána kísérte. Rengeteg slágert és számtalan legendát hagyott hátra, de ami a legfontosabb: zenéjével és lényével megtanította a világot az összetartásra és a szeretetre, hangot adott az elnyomottaknak, így Bob Marley sokkal többé vált, mint egy zenész, és a neve örökre megmarad.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?