Hírek, Internet

Újabb Facebook-botrány: 267 millió felhasználó személyes adatai szivárogtak ki

Nevek, telefonszámok és a Facebook-felhasználók azonosítóit tartalmazó adatbázis került ki az internetre – írja a Digital Trends.

 

 

 

 




 

lap információi szerint több mint 267 millió Facebook-felhasználó azonosítója, telefonszáma és neve szivárgott ki összegyűjtve egy online adatbázisban, amit a későbbiekben spam- és adathalász-kampányokhoz használhatnak fel kiberbűnözők. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kiszivárgott adatokra egy olyan adatbázisban bukkantak rá, amelyet semmilyen jelszó sem védett, vagyis lényegében bárki hozzáférhetett az interneten.

Bob Diachenko, biztonsági szakértő szerint az adatcsomag december 4-19 közt volt elérhető bárki számára a neten, és több hackerfórumon is letölthető fájlként terjesztették. Noha a letöltőfájlt tartalmazó oldal azóta már törölték, de mindhiába, ugyanis rengeteg ember adata már le van mentve. Az érintett felhasználók jelentős része amerikai, de vannak köztük európaiak, így akár magyarok is.

Ugyan ezek még nem bankkártya-adatok, jelszavak, vagy más kifejezetten érzékeny információk, de a szakember szerint a csomagban fellelhető adatok hasznosításával az érintettek a szokásosnál több gyanús, adathalász célzatú üzenetet kaphatnak a csalóktól, ami növeli annak esélyét, hogy érzékenyebb adataikat is ellopják a jövőben.

A Facebook szóvivője az Engadgetnek úgy nyilatkozott, hogy kivizsgálják a kialakult helyzetet, de sejtéseik szerint ezek az adatok még az adatvédelmi intézkedéseik szigorítása előtt szivároghattak ki.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?