Celeb / Híresség

A brazil elnök szerint DiCaprio pénzelte az erdőtüzeket – a színész nem késlekedett a válasszal

Súlyos vádakkal illette a klímaváltozás elleni tevékenységéről ismert amerikai világsztárt Jair Bolsonaro.

 

 

 

 




Az esőerdők pusztítása miatt a támadások kereszttűzébe került államfő nem kevesebbet állított Facebook oldalának webcastjén, minthogy Leonardo DiCaprio, „a Brazília elleni nemzetközi kampány résztvevőjeként” 500 ezer dollárt adott Természetvédelmi Világalapnak (WWF) Amazónia felgyújtására.

Kijelentését, amelyet nem támasztott alá bizonyítékokkal, Bolsonaro összefüggésbe hozta azzal, hogy egy nappal korábban a közfelháborodás miatt szabadon engedtek négy önkéntes tűzoltót, akiket azzal vádoltak, hogy szándékosan okoztak tüzeket Para amazóniai államban.

Az ő ügyükben sem voltak a hatóságok kezében bizonyítékok, csupán feltételezték, hogy a tüzekről készült fotókat eladták a WWF-nek, amelyeket aztán a szervezet pénzgyűjtésre használt fel támogatói körében. Az elnök előtt egy nappal fia, a szintén politikus Eduardo Bolsonaro a Twitteren azt állította, hogy DiCaprio 300 ezer dollárt fizetett a WWF-nek, amely közel 20 ezerért vásárolta meg a fent említett fotókat.




 

 

 

 

A szervezet brazíliai fiókja erőteljesen visszautasította és hazugságnak nevezte Bolsonaro kijelentéseit. „A vizsgálat zavarossága, az állítások megalapozatlansága nagyon aggasztóak a demokrácia szempontjából” – hangsúlyozta közleményében a WWF-Brasil.

DiCaprio Instagram-oldalán válaszolt Bolsonarónak, neve említése nélkül. „A helyettesíthetetlen ökoszisztémák jövője a tét, és büszke vagyok arra, hogy azoknak az oldalán állok, akik megvédek azokat” – írta a színész, aki cáfolta, hogy ilyen célból pénzelte volna a WWF-et.

Augusztusban, a nagy nemzetközi válságot kiváltó amazóniai tüzek idején DiCaprio 5 millió dolláros támogatást ígért az esőerdők megvédésére – emlékeztet a Guardian

Bolsonaro januári hivatalba lépése óta rendszeresen Brazília belügyeibe való beavatkozással vádolja azokat a környezetvédő mozgalmakat, civil szervezeteket és külföldi politikusokat, akik az esőerdők jövőjéért aggódnak.

Brazil ellenzékiek és aktivisták egyrészt felelőtlenséggel, alkalmatlansággal és nemtörődömséggel vádolták az elnököt, másfelől pedig nevetségesnek tartották a DiCaprio elleni vádaskodást. Már született egy olyan weboldal is Brazíliában, amely az ország különböző bajaiért a legnépszerűbb hollywood-i sztárokat teszi felelőssé: Tom Hanks az oka a magas adóknak, Penélope Cruz a munkanélküliségnek, Daniel Radcliffe a gyenge igazságszolgáltatásnak, Kate Winslet az oktatási válságnak, Johnny Depp az erdőirtásoknak, Harrison Ford pedig a bürokráciának.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?