Állat

Egy búvár meggyőzött egy bébipolipot arról, hogy lecserélje a műanyagpoharat egy kagylóra

Videót készítettek róla, ahogyan egy polip vonakodva hagyja el a számára kényelmesnek bizonyuló műanyagpoharat.

 

 

 

 




A műanyagszennyezés az óceánokban egyre jobban kezd elhatalmasodni. A partokat elárasztja a szemét, a vízfelszínen pedig valóságos szemétszigetek jönnek létre. Több állat, köztük a teknősök is tápláléknak nézik az apró műanyagdarabokat, ami végül a halálukhoz vezet. A szintetikus anyagok lassan átveszik a hatalmat a vizek felett, amire egyre többen kapják fel a fejüket. Több kezdeményezés is létrejött már az óceánok élővilágának megóvására, és vizük megtisztítására. Bryan Adams például saját maga szedett szemetet kér koncertje között az uruguayi tengerparton. Más hírességek is, mint Jane Fonda, a Hazatérés és az Anya, lánya, unokája című filmek színésznője, kiállnak a klímaváltozás és a környezetszennyezés megállításának ügye mellett.

Egészen ritka alkalmak egyike, hogy az ökológia katasztrófa némi humort is rejteget magában. Ennek egy példája egy 2019 áprilisában készült videó, amelyben búvárok próbálnak új otthont felajánlani egy vonakodó bébipolipnak a korábbi átlátszó műanyagpohár helyett, amiben megbújt. Az esetet az indonéziai Lembeh közelében rögzítették.

A felvételen, amelyet a Boredpanda fedezett fel, az egyik legintelligensebb polipfaj, az Amphictopus margitnatus serdülő példánya látható. A kókuszpolip néven is elterjedt állatfaj a Csendes-óceán nyugati felének trópusi vizeiben szereti meghúzni magát. A név eredete, hogy szeretnek kókuszdióval vagy kagylóhéjjal védekezni az óceánok szélsőségei ellen. Egyedülálló vonásuk, hogy karjaikat nem csak úszáshoz és táplálkozáshoz használják, hanem járásra is alkalmas, ami a videón meg is figyelhető.




A videóban láthatjuk, ahogy a polip kíváncsian veszi fontolóra, hogy átköltözzön-e a kagylóba vagy se. Némi vonakodás után, végül mégis csak a természetes közegét választja.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?