Külföld

Horror: leégett a kurd gyerekek bőre a törökök tiltott vegyi fegyverétől

A sokkos állapotban sikítozó gyerek egyre csak az apjának könyörgött a kórházban, hogy segítsen neki megszabadulni az égető fájdalomtól.

 

 

 

 




Tiltott vegyi fegyvereket is bevet a török hadsereg a kurdok elleni támadások során, írja a Mirror. A cikk szerint a törökök fehérfoszfort használnak.

Ez egy olyan öngyúlékony anyag, ami zsírban és olajokban kiválóan oldódik, ezért például a bőrrel érintkezve is hevesen oxidálódik. Lenyelve már kis mennyiségben is halált okozhat.

A lap több sokkoló fotót is közöl szinte teljesen megégett gyerekekről az ANHA kurd hírügynökségre videóira hivatkozva. Azt állítják, hogy a felvételek néhány napja készültek Sari Kani település egyik kórházában, a török-szír határ közelében.

Az egyik videón egy nyaktól lefelé megégett felsőtestű fiú látható, aki a beszámolók szerint a fájdalomtól sikítva egyfolytában azt kiabálta az apjának, hogy

„Apa, könyörgöm állítsd meg az égést!”




Egy másik kisfiú arca szinte a felismerhetetlenségig összeégett, ép bőrfelület alig látszik rajta.

A gyerek állapotáról sokkoló videón beszél egy orvos:

Az egyik észak-szíriai orvos azt mondta, hogy attól tartanak, tiltott vegyi fegyvereket is bevetnek a törökök, ugyanis a kórházakban ellátott sebesülteknek sok esetben egyáltalán „nem normális sérüléseik” vannak.

Annak ellenére, hogy csütörtök óta tűzszünet van a régióban, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint ebben a régióban továbbra is szakaszos harc zajlik.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?