Életmód, Érdekes

15 hétköznapi dolog, amit egyes országokban nagyon nem ajánlott csinálni

Mindannyian szeretünk utazni és új helyeket felfedezni a nagyvilágban. Fontos azonban, hogy mindig tisztában legyünk a legfontosabb illemszabályokkal és etikettekkel, amikor egy idegen kultúrába látogatunk. Annál is inkább, mivel az idehaza teljesen hétköznapinak vett gesztusok más országokban egyenesen sértőek lehetnek az ott élő emberek számára.

 

 

 

1 Óvakodj a szemkontaktustól Kínában.

Kínában a szemkontaktust a másik személy iránti tiszteletlenség jelének tekintik. A kínaiak csak akkor csinálják ezt, ha mérgesek valakire, tehát ha nem akarjuk magunkra haragítani őket, akkor inkább kerüljük el.

2 Semmilyen módon se legyünk tiszteletlenek a Thaiföldön uralkodó királyi családdal.

Még egy ártatlan vicc miatt is bajba kerülhetünk, arról nem is beszélve, hogy ha például rálépünk a királyi család valamely tagját ábrázoló pénzre, az bűncselekménynek számít.

3 Ne beszélj a templomba járásról Norvégiában.

Sose kérdezzünk meg egy norvégot, hogy mikor volt utoljára templomba vagy hogy megy-e templomba valamikor. Norvégiában csak a lakosok nagyon kis része jár templomba, ezért ez illetlenségnek tűnhet, jobb ha inkább nem beszélünk róla.


4 Ne viselj cipőt az indiai templomokban vagy otthonokban.

Amikor belépsz egy indiai templomba vagy egy indiai ember otthonába, feltétlenül le kell venned a cipődet.

5 Ne kívánj előre boldog születésnapot valakinek Németországban.

A németek babonásak ez ügyben, mivel úgy vélik, hogy „jobb nem előre inni a medve bőrére” semmilyen téren, mert az balszerencséhez vezethet. Ezért fontos, hogy sose kívánjunk előre boldog születésnapot a német ismerőseinknek.

6 Ne csókolózzunk az Egyesült Arab Emírségekben.

szerelmünk nyilvános kimutatásával nemcsak az emírségekben élő emberek haragját vívhatjuk ki, de komoly bajba is kerülhetünk. Próbáljuk meg tehát elkerülni, ahogy Egyiptomban és Szaúd-Arábiában is, ahol szintén nem szeretik az ilyesmit.

7 Nem lehet kutyákat vinni Szingapúrba.

Ez nagyon fontos! Néhány ,,veszélyes” kutyafajta, mint például a pitbullok, akiták, tosza inuk, stb. egyenesen ki is vannak tiltva az országról. Bizonyos kutyafajták engedélyezettek, de behozataluk nagyon szigorú szabályokhoz kötött. Ha tehát a négylábú barátunkkal szeretünk utazni a világban, akkor nem biztos, hogy Szingapúr a legjobb hely.

8 Amerikában komolyan büntetik a szabálytalan gyalogos közlekedést.

A gyalogátkelőhelyektől eltérő helyeken történő átkelés az Egyesült Államokban illegális, még akkor is, ha az út teljesen üres. Ha tehát nem szeretnénk bajba kerülni, akkor jobb, ha a zebrákat használjuk.

9 Sose egyél csak egy fogást egy francia étteremben.

Csakúgy mint az anyanyelvükre, a konyhájukra is nagyon büszkék a franciák. Ha tehát egy étterembe térünk, sose csak egy fogást kérjünk (valószínűleg jól se laknánk egyetlen fogással), ráadásul fontos, hogy lehetőség szerint ne nagyon hagyjunk semmit a tányéron, mert ez sértő lehet a séf számára. A franciák nem ismernek tréfát, ha az ételekről van szó.


10 Sose adj éles tárgyat ajándékként Svájcban.

Az éles tárgyak ajándékba adása egy nagyon rossz ötlet Svájcban (csakúgy mint Németországban, Brazíliában és Egyiptomban), mivel az ottani emberek csak akkor adnak ilyen dolgokat egymásnak ajándékba, amikor egy szerelem vagy barátság véget ér.

11 Ne keverd össze az új-zélandi dolgokat az ausztrálokkal.

Az új-zélandi emberek erre nagyon ugranak, szóval ha nem szeretnénk magunkra haragítani őket, akkor jobb, ha tisztában vagyunk az új-zélandi és ausztrál kultúra közötti különbségekkel.

12 Sose egyél kézzel Chilében.

Chilében nagyon nagy illetlenségnek számít, ha valaki kézzel eszik egy nyilvános helyen. (még sültkrumplit sem szabad!) Egy másik nagyon fontos dolog, amit érdemes tudni a chilei étkezési etikettről: a kezünket mindig az asztal fölött kell tartanunk úgy, hogy a csuklónkat az asztal szélén tartjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

13 Sose állj egy mozgólépcső rossz oldalán Japánban.

mozgólépcső-etikett egy nagyon fontos, ugyanakkor trükkös dolog Japánban. Ha nem akarjuk felbosszantani a helyieket, akkor jobb, ha tisztában vagyunk vele, hogy Oszakában mindig a mozgólépcső jobb oldalán kell állni, Tokióban pedig a bal oldalán.

14 Ne mutassunk „OK” jelet a kezünkkel.

A világ túlnyomó részén az OK-jel egy teljesen ártalmatlan kézmozdulat, mellyel az emberek azt fejezik ki, hogy minden rendben van. Brazíliában azonban ez a középső ujjal történő bemutatásnak felel meg, ezért magától értetődő, hogy a helyi emberek előtt nem szabad ilyet csinálni.

15 Sose adjunk páros számú virágot Magyarországon.

Bár a cikkünk témája a külföldön elkerülendő szokásokról szól, úgy gondoltuk, hogy így a végére azért még érdemes ezt hozzácsapni a többihez, mivel a legtöbb ember nincs tisztában vele, hogy Magyarországon (ahogy számos kelet-európai országban) nem illik páros számú virágot adni valakinek.

Ennek a hagyománynak többféle magyarázata is van, egyesek úgy vélik, hogy azért alakult ki, mert csak a szeretőknek szokás páros számú virágot adni, mások szerint pedig páros virágot kizárólag temetőbe illik vinni. Így vagy úgy, a lényeg tehát: ha virágot szeretnénk adni a kedvesünknek, az mindig páratlan számú legyen.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?