Külföld

Román tévé: a magyarok korcsok, nyelvük nem is létezik, képzelt hazában élnek

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) újabb, 10 ezer lejes (700 ezer forint) bírságot rótt ki műsorvezetője magyarellenes megnyilvánulása miatt a B1 Televízióra.

 

 

 

 
A CNA csütörtöki döntéséről a feljelentő Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat adott hírt az MTI-hez eljuttatott közleményében. Amint a jogvédő szolgálat felidézte: a televízió Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsorában július 2-én Radu Banciu műsorvezető amiatt háborgott, hogy Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke differenciált érettségit kezdeményezett román nyelv és irodalomból a magyar iskolák végzettjeinek.

A műsorvezető kijelentette: Borbolynak nincs joga Hargita megye oktatásáról beszélni, hiszen nem oktatási miniszter.

A magyar nyelvről azt állította, hogy az tulajdonképpen nem is létező nyelv, és hogy a magyarok az egyetlenek, akik nem tudják beszélni annak az államnak a nyelvét, amelyben élnek, mert annyira buták, hogy egyszerűen nem képesek megtanulni románul. Borboly Csabát szánalmas korcsnak nevezte, és kijelentette: aki nem ismeri a román nyelvet, annak irány haza. Oda, ahol a magyarok elképzelik, hogy a hazájuk van: Magyarországra.

 

 

 

 

 

 

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat üdvözölte a CNA állásfoglalását. „A műsorvezetők részéről lehet és kell is kritikát megfogalmazni a közéleti szereplőkkel szemben, de azt gondolom, hogy ebbe a »szánalmas korcs« kifejezés nem fér bele” – idézte a közlemény Benkő Erikát, a szolgálat vezetőjét. A szolgálatot vezető RMDSZ-képviselő úgy vélte: a műsorvezető kijelentései az egész magyar közösséget, a magyar kultúrát sértik. Megállapította: a világ egyetlen nyelvéről sem szabad így nyilatkozni. „Az erdélyi magyarok, román állampolgárként Románia polgárai, senki nem küldheti el őket más országba” – fogalmazott Benkő Erika.

A B1 TV-t – a CNA honlapján elérhető adatok értelmében – idén 15 alkalommal rótta meg a tanács, amelyből kilenc esetben bírságot is kiszabott a televíziózásra vonatkozó szabályok megsértése miatt. A B1 TV-re idén kirótt bírságok összértéke 110 ezer lej (7.7 millió forint).

 

 

 

 

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?