Belföld, Hírek

Vona Gábor: „Ma a Fideszen kívül a DK az egyetlen olyan párt, amely politikai pártként működik”

“Ma a Fideszen kívül a DK az egyetlen olyan párt, amely politikai pártként működik. Szervezeti szinten, aktivisták terén, stratégia kérdésében, vezetettségben, kommunikációban is nagyon tudatos, ami a DK-nál történik. És ez nem most kezdődött, hanem hosszú évek munkája érett be”- mondta Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója.

 

 

 

 


“Ha most kellene fogadnom, nem mondanám azt, hogy kormányváltás lesz. Nem azért, mert nem akarok kormányváltást, hanem még nem látom az ellenzéket erre képesnek- magyarázta Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke  a Harcosok Klubja vendégeként.

A Spirit FM-en futó műsorban arra kérdésre, hogy mennyire tartja sikeresnek Jakab Péter elnökségét a Jobbikban, közölte, hogy vegyes érzései vannak. Egyrészt a  politikában a számok magukért beszélnek, így mikor nő egy párt népszerűsége, azt nem kell megmagyarázni. A Jobbik népszerűsége, és Jakab Péter népszerűsége is nőtt, méghozzá olyan ütemben, amelyen a kutató intézetek is meglepődtek az elmúlt hónapokban.

A Jobbik volt elnöke szerint viszont ezzel egyidőben egy politikai víziótlanság és  “parizer-kampány” uralkodik, ami lehet rövid távon népszerűséget hoz, de hosszú távon sem a Jobbik, sem az ország javát nem szolgálja.

A parizer egy szimbólum, a szegénységé,

Vona szerint ha valaki ezzel kampányol, akkor ezzel a magyar társadalom egzisztenciális dühét lovagolja meg. Önmagában ez nem probléma, de ezzel nem lehet szavazói törzs bázist képezni, nem lesznek elkötelezett jobbikosok. Ezek a szavazók katasztrófaturisták egy pártnál, éppen ott jelennek meg, ahol legjobban ki tudják élni a dühüket- jelentette ki Vona.

Az EP-választáson elért 6 százalékhoz képest mostani mérések alapján 12 százalékon áll a Jobbik- Vona Gábornak az a hipotézise, hogy ellenzéken belülről jöttek ezek az emberek, részben MSZP-től, esetleg DK-tól elhódított szavazók, valamint olyan fiatalok, akik  lépnének ki a nagybetűs életbe, de nincs lehetőségük, mert a NER leural mindent.

Ezek a fiatalok 18-ban a Jobbikra szavaztak, majd átpártoltak a Momentumhoz, most viszont megint visszatérnek a Jobbikhoz, mivel Fekete-Győr András nem tudja ezt a fajta karakteres politikát megjeleníteni- vélekedett Vona.

Vona Gábor egyetért azzal, hogy 2022-es választás a Jobbikon múlik, mivel ha az ellenzék nyerni akar, akkor nem  csak Budapesten, hanem vidéken is kell nyernie. A kérdés az, hogy a falvakba ki fog behatolni- még az is elképzelhető, hogy Jakab Péter szociális populizmusa  akár képes lehet arra, hogy a Fidesznek ezt a fajta előnyét mérsékelje.

Az elmúlt években a Jobbik szervezetileg nagyon meggyengült, ebben látja Vona a párt hiányát most is. A Jobbik szerinte most már sokkal inkább egy média-párt, mint egy hálózat. Vona elmondta, hogy a pár beágyazottsága vidéken 2010-től folyamatosan romlott, mivel a Fidesz olyan szinten uralta le az önkormányzatokat, hogy egzisztenciálisan egyre kevésbé tudták vállalni az aktivizmust.  

A Jobbik szervezeti mítosza nem létezik, és a koronavírus most azt is okozza, hogy ezt az aktivista hálózatot nem lehet reparálni- jelentette ki Vona.

Arra számít, hogy a 22-es választási kampány legalja lesz, egyfajta “apokaliptikus pornót” vár tőle, ahol a halál és a s**x lesz a téma. Vona szerint azt már most lehet látni, hogy az ellenzék és a kormánypárt is halál-kampányt folytat. A pártok is erre készülnek, a kampánycsapatok tárazzák be az ilyen típusú tartalmakat.

Saját maga kapcsán megjegyezte, hogy ő egy kormányváltást vágyó  magyar állampolgár, akit jelenleg nem szólít meg az ellenzék. Nem érzi, hogy volna olyan politikai erő, aki őt képviselni akarja. A Kutyapártnak a megjelenése és ennek leképeződése is ezt jelzi, az ő szavazóik ugyanis nem viccelődő fiatalok, hanem nagyon sok olyan értelmiségi, akik nem csak a kormánypártról, hanem kormámnypártról és az ellenzékről állítanak ki egy negatív bizonyítványt.

 

 

 

 

Vonának az is elég volna, ha valaki az ellenzék részéről- lehetőleg a közös miniszterelnök-jelölt-  a társadalom egységesítésének a szándékával lépne fel. Ezt jelen pillanatban a potenciális jelöltek közül Karácsony Gergelyen és Márki-Zay Péteren látja. Jakab Péter beszél róla, de a politikai lépései ezzel ellentétesek- Vona Gábor szerint nagyon nehéz lesz elhitetni azt, hogy ő az egész ország miniszterelnök jelöltje.

A Második Reformkor Alapítvány alapítója szerint nem csupán Orbán Viktort kell leváltani, hanem azt a társadalmi hangulatot, ami őt hatalomra juttatta, és ott tartja. Az a nagy kritikája az ellenzékkel szemben, hogy nem akarják ezt a hangulatot leváltani, hanem inkább a másik oldalról meglovagolják.

A Fidesz 2018-ban 49,27 százalékot ért el az országos listán- Vona szerint ezt az adat azt a tényt bizonyítja, hogy az ellenzéknek meg kell tudnia szólítani a másik oldalt is, illetve az egyéni képviselőjelölteknek is olyannak kell lenni, akik erre képesek, hiszen a mandátumok többsége a 106 körzetben dől el.

Nem elég az ellenzéki előválasztást megnyerni, ebből a buborékból ki kell tudni lépni- jelentette ki Vona.

“Ma a Fideszen kívül a DK az egyetlen olyan párt, amely politikai pártként működik. Szervezeti szinten, aktivisták terén, stratégia kérdésében, vezetettségben, kommunikációban is nagyon tudatos, ami a DK-nál történik. És ez nem most kezdődött, hanem hosszú évek munkája érett be a DK-nál. Szervezeti és politikai értelemben a DK-nál látom a legerősebb potenciált, a többieknél ennek hiányát látom”- mondta Vona Gábor, aki azt is megjegyezte, hogy nagyon távol áll tőle a párt.

Az MSZP-t a mikropártokhoz sorolja- “tartalom nélküli márkahűség” miatt  néhány százalék rájuk fog szavazni mindig.

A Momentum Vona szerint elszalasztott egy lehetősége, mivel a párt be tudta volna tölteni azt a teret és lehetőséget, ami őt is meg tudta volna szólítani, egy polgári-európai alternatívát nyújtva, ami mind a Fidesztől, mind a DK-tól független. Nem tudja, ennek a lehetősége mikor ment el, ő is csak akkor észlelte, amikor megtörtént. A Momentum elérte a 8-10 százalékot, ott megállt- Vona szerint a probléma az volt, hogy nem tudott néppárttá válni. A legerősebb emberei pozícióba kerültek, szervezetileg is kiszívták, a lendülete elfogyott és nem tudott szintet ugrani. Valamint ideológiailag is beszűkítette magát a liberális párt szerepkörébe.

A Jobbik volt elnöke Karácsony Gergelyt látja befutónak az előválasztási jelöltek közül, neki a legnagyobb nehézsége a vidéki szavazók megszólítása lesz.

Arról is szó volt, hogy a külföldön élő magyarok levélben történő szavazásáról online népszavazást indított a Vona Gábor által vezetett Második Reformkor Alapítvány.

Vona Gábor ennek kapcsán elmondta, hogy jelen pillanatban nincsen online népszavazás jogintézmény, de ez benne volt a levegőben, az a furcsa, hogy eddig nem zajlott ilyen.

Arra a kérdésre, hogy akkor az ő kezdeményezésük miben másabb, mint egy petíció, Vona elmondta, hogy a petíció egy kérdés támogatását jelenti, míg a népszavazás egy adott kérdésben döntést.  

Ez egy kísérlet, akkor értékeli sikeresnek, ha a tízezres minimál határátlépésre kerül, valamint az, hogy még a Covid-helyzetben, előválasztásokkal dominált helyzetben is témává tudtak tenni egy kérdést, az már önmagában is siker.

A cél eljutni egy-két éven belül oda, hogy az online népszavazás jogilag is intézményesítve legyen, amelynek a keretein keresztül a magyar társadalom évente akár többször is meg tud vitatni kérdéseket, amelyek a politika számára irányadóak lesznek. 

Arra  a kérdésre, hogy az adott kezdeményezés mennyire lehet irányadó, Vona úgy reagált, hogy a kormányinfón is felmerült a kérdés. Gulyás Gergely ugyanis azt mondta, hogy egy évvel a választás előtt nem fognak módosítani a választási eljárásról szóló törvényen. Vona szerint ez azért furcsa Gulyás szájából, mert 2013-ban ezt megtették.

Vona Gábor akkor lenne a legboldogabb, ha csatlakozna az online népszavazáshoz Dobrev Klára és Orbán Viktor is, valamint ha minden miniszterelnök-jelölt kifejezné azon szándékát, hogy itt egy diszkriminációról van szó, amit orvosolni kell (Fekete-Győr András és Karácsony Gergely már csatlakozott a kezdeményezéshez).

A teljes beszélgetés a Harcosok Klubja Spotify oldalán hallgatható vissza.

 

 

 

 

forrás: atv.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?