Érdekes

Százszor gyorsabban olvadnak a világ gleccserei, mint eddig hittük – katasztrófát okozhat hamarosan

A tempó döbbenetes, a hatásai még inkább: megjósolhatatlan, mikor omlanak össze a gleccserek, és emelik meg a globális tengerszintet – akár végzetesen.

 

 

 

 




A gleccserekre – főként a hatalmas kiterjedésűekre, amelyek Gröndlandon, Alaszkában és a Déli-sarkon vannak – azért kell odafigyelni, mert tulajdonképpen ezek a Földet borító jég és az óceánok találkozásának leggyengébb pontjai.

A gleccserek alatt indul meg a leghamarabb a jégolvadás, a gleccser alá ugyanis könnyebben beáramlik a felmelegedő óceánok vize, és alulról kezdi felolvasztani a gleccser jegét.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a világ öt legnagyobb gleccsere közül az egyik, a déli-sarki, Florida méretű Thwaites-gleccser a NASA szerint az összeomlás szélén áll.

Az Antarktisz nyugati részén fekvő gleccser alatt egy hatalmas üreget fedeztek fel, melyből 14 milliárd tonna jég olvadt ki. A gleccser alatt egy legalább 300 méter magas, hatalmas üreg van.

A New Brunswick-i Rutgers University kutatói most az alaszkai gleccserek olvadását vették górcső alá az elmúlt két évben, méghozzá egészen új vizsgálati módszerekkel.

 

 

 

 

Rebecca Jackson, a kutatócsoport vezetője elmondta: eddig a szakemberek főként a gleccserek jege alatti közvetlen felszínt, annak hőmérsékletét és olvadását vizsgálták.

Most viszont egy új modellezéssel számításba vették a gleccser alakját, valamint az óceán sótartalmát is. Az eredmény szó szerint sokkoló:

az újfajta modellezés szerint a gleccserek olvadása százszor gyorsabb volt az utóbbi két évben, mint hitték. Olyan tempó ez, amely a világ tengerszint-emelkedését tekintve több, mint veszélyes.

Ha csak a már említett Thwaites gleccsert nézzük, annak teljes felolvadása a Föld összes tengerének vízszintjét mintegy fél méterrel megemelheti. Ez már önmagában kataklizma lenne, és akkor a többi gleccserről még nem beszéltünk.

A tudósok új vizsgálati módszerüket a Science című, tudományos szakfolyóiratban tették közzé.

Emellett nemzetközi együttműködést sürgetnek, hogy a világ többi gleccserét is ezzel a metódussal vizsgálhassák meg, és valóban átfogó becsléssel állhassanak elő arról, hogy a gleccserolvadás milyen ütemű, és mennyire gyors tengerszint-emelkedést okozhat.

A videón az alaszkai gleccserolvadás folyamata és a kutatók beszámolója látható.





 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?