Hírek

Újabb hőhullám éri el Nyugat-Európát jövő héten, 38 fokos kánikula is lehet.

Magyarországon állítólag nem lesz annyira vészes a hőség, mint például Németországban, de így is 30 fok feletti melegben izzadhatunk.

 

 

 

A jövő héten ismét hőhullám érheti el Nyugat-Európát – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken Facebook-oldalán.

Június végén már végigsöpört egy komolyabb, szaharai eredetű hőhullám a kontinensen, főleg Nyugat- és Közép-Európa szenvedett a ritkán tapasztalható forróságtól, több országban megdőltek a csúcshőmérsékletek.

Németországban például már a hőhullám első napján 38,6 fokot mértek, ami új rekord. A forróság miatt Szász-Anhalt tartományban elkezdtek megolvadni az utak, ezért az autópályán a hatóságok 120 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be. A Balti-tenger közelében fekvő Rostocknál pedig a vasúti sínek kezdtek meghajlani.

Franciaországban is pokoli hőség tombolt, a hőhullám érkezésének harmadik napján 44,3 fokot mértek, ami szintén rekord, soha nem volt még ilyen meleg az országban. Emiatt több iskola is bezárt, a nagyvárosokból pedig kitiltották a régebbi autókat a belvárosból a súlyos légszennyezettség elkerülése érdekében. Az ország déli részén három ember már meghalt a hőség miatt.

A klimatológusok szerint

az Európát sújtó rendkívüli hőséget, amely egészen 45 fokig vitte fel a hőmérsékletet, legalább ötszörös valószínűséggel a globális felmelegedés okozta.

Most ismét hasonló hőhullámra kell készülni az európai országoknak. Az ECMWF (Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja) modellje alapján

a jövő hét első felében Nyugat-Európa államaiban nagy területen emelkedik majd 35 fok fölé, sőt Spanyol- és Franciaországban 40 fok közelébe a hőmérséklet. Emellett Németországban is előfordulhatnak 35-38 fok közötti maximumok, és még Anglia déli felén is 30-33 fokig emelkedik majd a hét közepén a hőmérséklet délutánonként.

 

 

 

 

 

Magyarországot ez a hőhullám várhatóan érdemben nem érinti, mert ugyan a jövő hét közepétől néhány fokot erősödik majd a nappali felmelegedés,

a jövő hét második felében is „csak” 30-34 fok közötti délutáni csúcshőmérsékletre lehet számítani.

A tudósok többsége szerint a példa nélkül hőmérsékleti csúcsokat leginkább az üvegház hatású gázok felhalmozódása okozza. Egy 2017-ben megjelent tanulmány szerzői megállapították, hogy a hiteles hőmérsékleti rekordokkal igazolható összes hőhullám 80%-ánál tetten érhető az emberi beavatkozás a természetbe.

Az előrejelzések szerint a jövőben a nyarak még melegebbek lehetnek, erre kell az embereknek felkészülniük.

„Az embereknek át kell gondolni életmódjukat, ahogy a hőhullámok egyre intenzívebbé válnak”

– figyelmeztetett Frederike Otto, az oxfordi egyetem klímaváltozási intézetének igazgatónője.

„Egész Európában sokkal jobban oda kell figyelnünk arra, hogy olyan jól szigetelt házakat építsünk, amelyek nyáron hűvösek, télen meleget tartanak. Enélkül nemcsak a hőhullámokat szenvedjük meg, hanem a zéró széndioxid-kibocsátást sem érjük el.”

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?