Életmód, Érdekes

17 izgalmas érdekesség az emberi testről, amit nem tanítottak meg nekünk az iskolában

Az emberi test egy csodálatos szerkezet, ami az év 365 napján, minden óra minden percében óramű pontossággal teszi a dolgát, egészen életünk végéig. Az iskolában a tanáraink persze mindent meg is tettek annak érdekében, hogy a lehető legtöbb információt sajátítsuk el vele kapcsolatban, ám mivel az emberi test egy mérhetetlenül összetett remekmű, ezért számos olyan izgalmas érdekesség létezik még, ami sajnos nem fért bele a szűk iskolai tantervbe. Az alábbi listával most ezeket próbáljuk meg egy kicsit pótolni, illetve kiegészíteni.

 

 

 

1 Csontjaink 10 évente teljesen megújítják önmagukat. Ez egy lassú és állandó folyamat, így elmondhatjuk, hogy testünkben mindig vannak “új” és “régi” csontok egyaránt.
2 Olyan sokat pislogunk, hogy az ébren töltött idő 10 százalékát lehunyt szemmel töltjük. Ha úgy vesszük, az ébren töltött óráink tizedében (több mint napi másfél óra) semmit nem látunk, teljesen vakok vagyunk.
3 Az agyunk által előállított elektromossággal meg tudnánk világítani egy villanykörtét.4 Az emberi haj gyakorlatilag elpusztíthatatlan, egyedül a tűznek adja meg magát.
5 Az apró arcizmoknak köszönhetően akár 7000 különféle kifinomult arckifejezésre is képesek vagyunk. Ha eltávolítanánk az összes izmot az arcbőr alól, így nézne ki az emberi fej:
6 Veséink igencsak szorgalmasak: naponta huszonötször folyik át rajtuk a teljes vérmennyiségünk, vagyis 24 óra alatt közel 180 liter vért szűrnek meg!


7 Az emberi fog szerkezete éppen olyan erős, mint a cápák fogai.
8 A gyomorsavunk olyan erős, hogy ha a bőrünkhöz érne, egyszerűen kilyukasztaná azt.
9 A babáknak születéskor hatvannal több csontjuk van mint a felnőtteknek, ezek az évek előrehaladtával összeforrnak.

10 Ha megmérnénk az emberi szem felbontását, nagyjából egy 500 megapixeles fényképezőgépével lenne egyenlő. Olyat még a legújabb okostelefonok se tudnak.
11 Életünk során szívünk nagyjából 200 millió liter vért pumpál át magán. Ezzel a mennyiséggel nagyjából 1,5 millió söröshordót tudunk megtölteni.
12 Májunk hihetetlen mértékben tud regenerálódni: képes magát visszaépíteni eredeti méretére még akkor is, ha 75%-át eltávolítottuk.
13 A szemünk belső sarkában található rózsaszín rész az evolúció hagyatéka, mely annak idején azért fejlődött ki, hogy megvédje a belső szemhéjunkat, mint sok madár- és hüllőfaj esetében.
14 Egy átlagos ember bőrének tömege megközelítőleg 8kg, ami a teljes testtömeg 16%-át teszi ki. Apropó, azt tudtad, hogy mi a legnagyobb szervünk? Hát persze, hogy a bőr.

 

 

 

 

 

15 Szívverésünk az éppen hallgatott zene ütemével szinkronba tud kerülni.
16 Azok az enzimek, amelyek a testünkbe bevitt táplálék emésztéséért felelősek, kezdik el lebontani és felemészteni testünket a halál után.
17 Testünkben található atomok nagy része (az atomok 40%-a, testünk tömegének pedig 93 százaléka!) csillagpor, amely több milliárd éve felrobbant csillagokból származik. Valószínű, hogy a bal karodban levő atomok másik csillagból származnak, mint a jobb kezedben lévők.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?