Belföld, Hírek

Brutális kánikula érkezik Nyugat-Európába: 40 fok feletti hőség is lehet

Több országban megdőlhetnek a júniusi csúcsok. Aki most megy nyaralni nyugatra, az egészen biztosan nem fog fázni.

 

 

 

Érkezik a hőség Nyugat-Európa fölé, lesz ahol 40 Celsius-fok fölé melegszik a levegő – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán, az ECMWF (Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja) modellje alapján.

Szerdán 37-39 Celsius-fokos maximumok várhatóak Spanyolország, Franciaország és Németország egy részén, valamint Olaszország északi felén.

Csütörtökön pedig nagy területen,a Pireneusoktól északra és délre is 40 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, és a maximumok pénteken és szombaton sem változnak érdemben. A nyugat-európai államokban várhatóan abszolút júniusi csúcsok dőlnek majd meg, ugyanis a júniusi németországi csúcs 38,5, a franciaországi pedig 41,5 fok.

 

 

 

 

 

 

Magyarországon ennyire melegre most nem kell számítani, de csütörtök délután a Nyugat-Dunántúlon előfordulhat 36 fok körüli hőmérséklet is.

Az Időkép előrejelzése szerint a következő napokban meleg, szárazabb időjárásra számíthatunk.

Kedden sok lesz a napsütés, egy-egy jelentéktelen futó zápor, esetleg zivatar csupán néhol délnyugaton fordulhat elő, de nem ez lesz a jellemző. A keleti, északkeleti szél főként az Alföldön időnként élénk lehet. Hajnalban 15-21, délután 29-34 fokot mérhetünk.

Szerdán országos kánikulára készülhetünk, 31-36 fokos maximumokkal, sok-sok napsütéssel, amit legfeljebb vékony fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatnak. Csapadék, jelentős légmozgás nem várható.

Csütörtökön eleinte sok lesz a napsütés, majd délután hidegfront érkezik, a megnövekvő felhőzetből főként keleten, északkeleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Feltámad a nyugati, majd északnyugatira forduló szél. Marad a kánikula, délutánra 32-36 fokig melegszik a levegő.

Hétvégére is meleg, száraz időt jósolnak, de akkor már inkább 25-30 fok között alakul a hőmérséklet.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?