Érdekes, Hírek

A Carnival luxushajói tízszer annyi szennyeződést bocsátanak ki, mint az összes európai autó

A tengerjáró hajók a világ legszennyezőbb járművei közé tartoznak, az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség adatai szerint a Carnival, a legnagyobb ilyen luxusutakat ajánló cég hajói tízszer annyi szennyeződést bocsátanak ki, mint az Európában közlekedő 260 millió autó összesen.

 

 

 

Transport & Environment tanulmánya szerint az európai vizeken 2017-ben közlekedő 203 hajó összesen 62 kilotonna kén-oxidot (SOx) bocsátott ki, amelyek amellett, hogy károsítják az emberi légzőrendszert, savasítják a szárazföldi és vízi környezetet is. A 62 kilotonna kén-oxidnak több mint a fele állítólag a Carnival Cruise Lines vagy leányvállalatai által üzemeltetett 47 hajó terméke volt. Ugyanakkor ebben az időszakban a 260 millió európai nyilvántartásba vett gépjármű mindössze 3,2 kilotonna kén-oxidot bocsátott ki.

 
 

Annak ellenére, hogy az autók a károsanyag-kibocsátás lényegesen kisebb arányát képezik, az európai szabályozás az összes szállítóeszköz környezeti hatásának csökkentésére vonatkozik. A múlt hónapban például Amszterdam tűzte ki célul az belsőégésű járművek betiltását 2020 végéig, ezzel csatlakozva az európai városok növekvő listájához.

 

 

 

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?