Belföld, Hírek

Íme a hivatalos megoldókulcs a matekérettségihez

A második részt tartották nagyon nehéznek a diákok, most ti is megnézhetitek, miért indítottak petíciót már kedden.

 

 

 



Megírtuk tegnap, hogy milyen feladataik voltak a diákoknak a matekérettségin. Megjelentek a nem hivatalos megoldások is, az Eduline közzétette a középszintű matekérettségi Studium Generale által kidolgozott megoldásait.

Most pedig megjelentek a hivatalos megoldókulcsok is.

Mértani sorozat, módusz és medián, vektorok, százalékszámítás, geometria, gráfok, halmazok – többek között ilyen témájú feladatokat kaptak a középszintű matekérettségi első részében.

A portálnak nyilatkozó szaktanár könnyűnek tartotta a feladatokat, szerinte jól jártak a vizsgázók, hiszen nem okozott meglepetést nekik az írásbeli első része.

A vizsgázókra viszont még várt a II. feladatlap, ami két részre oszlott: az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

 

 

 

 

 

A középszintű matekérettségi feladatlapját itt, a megoldásait pedig itt lehet megnézni.

Az emelt szintű feladatsor javítókulcsát itt érhetitek el, a feladatlapot pedig ezen a linken.

Többen azt írták az eduline.hu-ra, hogy míg az első rész „gyanúsan könnyű volt”, gyorsan meg lehetett válaszolni a kérdéseket, úgy a második részt sokan kifejezetten nehéznek tartották. Petíció is indult, amelyet néhány óra alatt több ezren aláírtak, ebben azt kérik, hogy a matekérettségi nehézsége miatt vigyék lejjebb a ponthatárokat.



Tegnap óta több mint 28 ezren írták alá eddig a petíciót, vélhetően ez a szám még ma jelentősen növekedni fog. Az érettségi óta pedig egyre több közös sírós programot hirdetnek a diákok.

Létrehozták a „Közös sírás, majd a matek érettségi rituális elégetése” nevű Facebook-eseményt is: a szervezők a csalódott érettségizőket május 11-én (szombat délután) 5-re az Oktatási Hivatal elé hívják. Eddig több mint ötezren jelezték, hogy ott lesznek az eseményen.

 

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?