Állat, Érdekes

18 tény a macskákról, ami után még jobban fogod szeretni ezeket az apró szőrgolyókat

Mindannyian imádjuk a macskákat és nem véletlenül, hiszen csodálatos állatok. Meglehet persze, hogy nem olyan szófogadók, mint a kutyusok, és néha kissé talán önfejűek, de mindig képesek lenyűgözni és ámulatba ejteni bennünket. Az alábbi listán épp ezért 18 izgalmas tényt gyűjtöttünk össze velük kapcsolatban, melyek láttán valószínűleg Te is egészen más szemmel tekintesz majd ezekre az apró, doromboló szőrcsomókra.

 

 

 

1 A macskák életük kétharmadát alvással töltik. Ez azt jelenti, hogy egy például 9 éves macska mindössze 3 évet töltött ébren az életéből.
2 Kutatások kimutatták, hogy a macskák agya biológiailag sokkal jobban hasonlít az emberi agyhoz, mint például a kutyáké. Az érzelmekért felelős agyi területek ugyanakkora területet foglalnak el az agyukban, mint a miénkben.
3 A ma élő legnagyobb macskafajta a liger. (oroszlán és tigris keveréke) Hossza a 4 métert is elérheti, súlya pedig a 300 kilogrammot is meghaladhatja. A képen látható Herkules névre hallgató liger egyébként 420 kilogrammot nyom.4 A legkisebb termetű macskafajta pedig a feketelábú macska. Ennek a fajtának a kifejlett példányának hossza kevesebb, mint 50 centiméter, súlya pedig alig haladja megy az 1 kilogrammot.
5 A briteknél és az ausztráloknál a szerencse jelének tartják a fekete macskával történő találkozást, míg Észak-Amerikában és Európában a balszerencse jeleként tartják számon.
6 A világ legnépszerűbb macskafajtái a perzsamacska, a maine coon és a sziámi.


7 Létezik egy macskafajta, ami imádja a vizet. Ez pedig nem más, mint a „török van” nevezetű fajta. (tényleg ez a neve) A török van macskák szőre vízhatlan védőréteget képez a testükön, feltehetőleg ezért vannak oda annyira a lubickolásért.
8 A moszkvai holland nagykövetség személyzete észrevette, hogy az épületben található sziámi macskák valamilyen oknál fogva gyakran kaparják a falat. Mikor jobban megvizsgálták a macskák által kapart területeket kiderült, hogy orosz kém lehallgató egységek voltak a falakba rejtve.
9 Egyes macskák bármilyen távolságból képesek lennének hazatalálni, ezt a képességet pedig „psi-trailing”-nek nevezik. A szakértők szerint a macskák a napfény beesési szögét használják amolyan „iránytűként”, és ennek köszönhető az, hogy bárhonnan képesek visszatalálni eredeti otthonukba.
10 A világ legidősebb macskája „Creme Puff” névre hallgatott, és 38 éves korában hunyt el.

11 Az orrlenyomatuk alapján a macskákat épp úgy meg lehet különböztetni egymástól, mint az embereket az ujjlenyomatuk alapján.
12 A macskáknak nincs verejtékmirigy a testükben, egyedül a mancsukon keresztül képesek izzadni.
13 A macskák nagyon érzékenyek a rezgésekre: 10-15 perccel korábban megérzik a földrengés keltette legapróbb rezgéseket, mint az emberek.
14 A nőstény macskák általában jobbkezesek, míg a hímekre inkább a balkezesség jellemző.
15 A macskatulajdonosok körében átlagosan 30%-kal csökken a szívinfarktus és/vagy stroke kialakulásának kockázata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16 Az emberek többsége úgy gondolja, hogy az első háziasított macskák az ókori Egyiptomban jelentek meg, de egy 1936-ban tett felfedezés megcáfolta ezt a tényt. Cipruson egy 9500 éves sírban ugyanis egy macska múmiát találtak, amit valószínűleg megöltek, hogy gazdájával együtt temethessék el. Ez 4000 évvel az egyiptomi birodalom létrejötte előtt történt.
17 Egy zsidó legenda szerint Noé imádkozott Istenhez, hogy segítsen megvédeni a bárkáján található ételt a patkányoktól. Erre válaszul Isten tüsszentésre kényszerítette az oroszlánt, melynek szájából egy macska ugrott elő.
18 Végezetül pedig: bár a mai napig nem sok mindent tudunk a macskák dorombolásáról, az egyszer biztos, hogy egy 16 és 44 Hz közötti frekvencián generált rezgés okozza, ami tökéletes az emberi test védőfunkcióinak aktiválásához, melynek köszönhetően fokozza az immunitásunk.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?