Érdekes

9 csodálatos dolog, ami bizonyítja, hogy a testünk a legösszetettebb rendszer a világon

Az emberi test egy végeláthatatlan rejtély, melynek még ma sem ismerjük teljesen minden részletét. Ez valahol persze nem is csoda, hiszen testünk a létező legbonyolultabb és legösszetettebb rendszer a világon, mely egy tökélyre fejlesztett precíz struktúra, ami nem csak egyszerűen fenntartja önmagát, de képes ellenállni számtalan féle-fajta fenyegetésnek. Az alábbi listán 9 csodálatraméltó érdekességet gyűjtöttünk össze az emberi testről, melyről az emberek többsége biztos, hogy még sosem hallott korábban.

 

 

 

1 A nyelvünk hihetetlen mozdulatokat csinál, még a legegyszerűbb beszélgetések közben is.

View post on imgur.com


Az emberi beszéd sokkal kevésbé lenne változatos nyelv nélkül. A nyelv a leginkább mozgékony és rugalmas izom az emberi testben, mely számtalan különböző formát képes ölteni.

2 Az emberi bőr szuperelasztikus.

View post on imgur.com


Minden egyes négyzetcentiméternyi bőrt körülbelül két-háromszorosára lehet nyújtani a testünkön. Persze vannak ennél extrémebb esetek is, a brit Gary Turner például a világ hivatalosan is a világ ,,legnyúlósabb bőrű” embere, aki képes akár 16 centiméternyire is kinyújtani a bőrét a különböző testrészein. ITT láthattok róla videót, de legyetek résen: eléggé felkavaraó.

3 Többféle könnyünk van.

Összesen háromféle könnyt termelünk, amelyeknek nemcsak a funkciója, de az összetétele is különböző:

  • Az első a bazális könny, amely védi és táplálja a szaruhártyát.
  • A második reflexszerűen képződik, amikor valamilyen szembe jutó idegen anyagot kell kimosni onnan (szennyeződés, a hagyma párolgó illóolaja, stb).
  • A harmadik pedig az érzelmi alapú könnytermelés, vagyis maga a sírás. Ezt az örömtől a meghatódottságon és a szomorúságon át a stresszig és a fájdalom egy sor érzelmi állapot okozhatja. Ez a könnytípus még egy leucin-enkefalin nevű anyagot is tartalmaz, amely fájdalomcsillapító és hangulatjavító hatású (ezért lesz jobb sírás után, ha szomorúak vagyunk).
4 Az írisz valójában apró, körkörös és sugárirányú izmok összessége.

A szivárványhártya körkörös és sugárirányú izmokat tartalmaz, az előbbiek összehúzódása csökkenti, az utóbbiaké növeli a pupilla méretét. Az írisz első számú feladata ugyanis a pupilla méretének folyamatos változtatása. Mint minden más izmunk, ez is képes „elfáradni”, nap végén például ezért van az, hogy sokszor lassabban reagálunk a fényre és a minket körülvevő történésekre.

5 Egyszer mind úgy néztünk ki, mint valami aprócska űrlény.


Tudósok szerint az anyaméhben az evolúciós fejlődés minden szakaszán átmegyünk. Ezért valószínűleg mindannyiunk életében volt olyan időszak, amikor farkunk volt, amikor kopoltyúszerű szervvel lélegeztünk, és amikor úszóhártyák voltak az ujjaink között.

6 Az emberi haj gyakorlatilag elpusztíthatatlan.

Az emberi haj olyan lassan bomlik le, hogy szinte elpusztíthatatlan: a tűz ugyan hatással van rá, de sem a hideg, sem a nyomásváltozás, sem a víz nem károsítja, és nagyon sok vegyi anyagnak is ellenáll.

 

 

 

 

 

 

7 A fehérvérsejtek folyamatosan keresik a betolakodókat.

Human white blood cells attack a giant parasite 


A fehérvérsejtek olyanok, mint egy hadsereg, melynek különböző egységei vannak a különböző típusú fenyegetésekkel szemben. A képen épp azt láthatjuk, ahogy a fehérvérsejtek egy óriási parazitát vesznek célba.

8 Fogainkat komplett baktérium-civilizációk fedik.

Mindannyiunknak volt már szüksége kisebb-nagyobb fogorvosi beavatkozásra, ám csak kevesen tudjuk, hogy mi is áll pontosan a fogaink romlásának hátterében. A fogainkon található baktériumok hatására először lepedék rakódik le, majd fogkő keletkezik, ami nem csak csúnya látvány, hanem fogszuvasodás és parodontitisz kialakulásához is vezet.

9 Tényleg minden embernek van saját ,,aurája”.

Igaz nem úgy, ahogy azt a hétköznapi életben gondolnánk, de egy speciális módszer, az úgynevezett Schlieren-módszer (mely valójában egy különleges fényképezési technika) segítségével a láthatatlan gázok, részecskék és különféle gőzök láthatóvá válnak. Ha pedig ezzel a módszerrel tanulmányozzuk az emberi testet, akkor jól láthatjuk, hogy minden embert egy bizonyos „burok” (vagy aura, kinek-hogy tetszik) vesz körül, mely a saját teste által előállított – egyébként láthatatlan – anyagokból áll.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?