Életmód

6 kérdés, amit illik kerülni, mert nagyon kellemetlen helyzetekhez vezethet

A munka közben vagy épp a hétköznapok forgatagában elhangzó rövid beszélgetések bizony kínos helyzetekhez vezethetnek. Mivel a beszélgetőpartnerek nem mindig ismerik egymás múltját és jelenét, ezért sok olyan kérdést tehetnek fel egymásnak, melyeket könnyen sértésként értelmezhet a partnerük. Az alábbiakban épp ezért összegyűjtöttünk néhány olyan kérdést és konkrét témát, melyeket mindenképpen illik kerülni az olyan személyekkel, akiket nem ismerünk kellően.

 

 

 

 

1 Ő az anyád?

Ha nem tudod pontosan, hogy milyen kapcsolatban vannak az érintett személyek, akkor jobb nem találgatni a lehetséges opciókat. Illik kerülni az olyan kérdéseket, mint:

  • ő az anyád / nővéred?
  • rokonok vagyok?

Lehet ugyanis, hogy az idősebb testvért gondoltad az édesanyának, ilyen esetben pedig mindjárt könnyen sértésbe csap át az egyébként ártatlannak szánt kérdés, a többi, ennél is rosszabb eshetőségről már nem is beszélve.

2 Mióta vagytok együtt?

Az emberek szeretnek beszélgetni a párkapcsolatokról, különösen ha az nem a sajátjuk. Minden kíváncsiság ellenére azonban illik elkerülni az olyan kérdéseket, mint:

  • mióta vagytok együtt?
  • házasok vagytok?

Az egymással jól szórakozó emberek könnyen lehet ugyanis, hogy csak barátok, míg a mogorva, rosszkedvű párok lehet, hogy épp egy nehéz időszak, például egy válás közepén járnak.

3 Mikor lesz gyereked?

Milyen más kérdést lehetne feltenni a gyerekekkel kapcsolatban, mint:

  • mikor lesz gyereketek?
  • terhes vagy?
  • fiút vagy lányt szerettél volna?

Ezekkel a szintén ártatlannak szánt kérdéssel ugyanis nem árt vigyázni, hiszen könnyedén kellemetlen helyzetekhez vezethetnek. Meglehet például, hogy az édesanyának nem lehet gyereke vagy az általunk terhesnek ítélt személy egyszerűen túlsúlyos.

4 Minden rendben van?

Az egészségügyi problémák tipikusan olyan dolgok, melyekről egyikünk sem szívesen beszél, ám olykor akaratlanul is testünkön viseljük jeleit vagy éppen kihat a viselkedésünkre. Épp ezért minden esetben illik kerülni az olyan tapintatlannak tűnő kérdéseket, mint:

  • fáj valami?
  • hullik a hajad?
  • sápadt vagy, minden oké?

Hasonló a helyzet a tetoválásokkal – melyek gyakran megmozgatják az emberek fantáziáját. Nem tudhatjuk azonban, hogy milyen okból készült egy-egy tetoválás, sok esetben ugyanis egy közeli rokon elvesztése vagy más hasonló, múltban történt tragédia volt a kiváltó ok – ezért nem árt tapintatosnak lennünk akkor sem, amikor valakinek a tetoválása felől érdeklődünk.

5 Miért csinálod ezt?

Hobbi – nagyszerű beszélgetésindító, mely sok ismerkedő ember számára jelenthet közös pontot. Ezzel kapcsolatban is vannak azonban olyan kérdések, melyekkel nem árt vigyáznunk, hiszen még ha nem is annak szánjuk, könnyen sértőek lehetnek. Ilyen például:

  • miért otthon töltöd a hétvégéket?
  • minek neked 3 kutya?
  • ilyen drága hobbi?

Az ilyen és ehhez hasonló kérdések nem a legkellemesebbek, arról nem is beszélve, hogy nem tudhatjuk mit-miért csinál valaki.

6 Mennyibe került?

Egy ruhadarab vagy használati cikk ára utáni érdeklődés minden esetben kellemetlenséget szülhet – ha csak nem vagyunk nagyon közeli barátságban az illetővel. Ha túl olcsó, akkor azért…ha túl drága, akkor pedig azért. Ahogy a fizetésünkről, úgy az általunk vásárolt holmik áráról sem szívesen beszélgetünk, így illik kerülni tulajdonképpen minden anyagi-jellegű kérdést.

Hogyan válaszoljunk a kellemetlen kérdésekre?

Mi a teendő, ha a kellemetlen kérdés már elhangzott és gyorsan, tapintatosan szeretnénk a partnerünk tudomására juttatni, hogy „veszélyes vizekre” tévedt?! Ilyenkor a következőket tehetjük:

  • gyors témaváltás
  • rövid válasz
  • konkrét válasz kerülése

A beszélgetőpartnerek többsége általában ebből már levágja, hogy nem a legjobb kérdést tette fel, ám ha ez sem használna, akkor illedelmesen közöljük vele, hogy nem szeretnénk válaszolni a kérdésére – ez még mindig jobb választás, mintha belebonyolódunk egy olyan témába, amiről nem szeretnénk beszélni.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?