Érdekes, Történelem

14 furcsa tárgy a múltból, aminek a látványától is a hideg futkos a hátunkon

A világ legtehetségesebb régészei éjt-nappallá téve azon dolgoznak, hogy újabb és újabb érdekességeket sikerüljön felderíteniük az emberiség múltjával kapcsolatban. Megesik persze, hogy ezek a felfedezések nem épp olyan szívderítőek, mint várnánk – de hát nincs mit tenni, ettől még ugyanúgy a múltunk részét képezik. Épp úgy, mint a most következő érdekes leletek és emlékek, melyeknek a puszta látványuk is meglehetősen sokkoló.

 

 

 

1 Kenyér az ősi Pompeiiből.

Ezt a megkövült kenyeret régészek találták az ókori római város, Pompeii romjai közt. A kenyeret a Pompeiiben található 33 pékség egyikében készítették, közel 2000 évvel ezelőtt – i. sz. 79-ben, azon a napon, amikor a város elpusztult.

2 Japán terhes baba – XIX. század

Ez a baba nem a Terhes Barbie-babához hasonló játékszer, ezt valójában a 19. századi szülésznők használták, hogy gyakorolják vele a gyermekek születését.

3 A női szív térképe – XIX. század

A világ talán legromantikusabb térképét Daniel Wright Kellogg litográfus találta fel és rajzolta meg. Ahogy a térképen is látszik, Kellogg-nak sajátos véleménye volt a nőkről, melyet nem is rejtett véka alá és a térképének elrendezését is ez befolyásolta legfőképp: a térkép középpontjában a szeretet volt, alatta az egoizmus és az önzőség, felette pedig a ruhák és a ruhák iránti szeretet.


4 Az Arthur’s Seat barlangban talált koporsók.

A képen látható koporsókat a skóciai Arthur’s Seat dombon találták, 1836-ban. A 17 aprócska koporsóban fából készült babákat helyeztek el, melyeket férfi ruhákba öltöztettek – máig ismeretlen okokból. A szakértők szerint 2 lehetséges magyarázat van a furcsa koporsókra: vagy voodoo szertartások kellékeiként használták őket, vagy pedig a koporsók a sorozatgyilkosság egyfajta ellentéteként hozták létre, talán figyelemfelhívó célzattal. Egy biztos, a koporsókat 1812 és 1820 között készítették, de hogy ki és miért azt máig sem sikerült megfejteni.

5 A ,,rejtett anya”.

A fotográfia megjelenése után az 1920-as évekig az Egyesült Királyságban létezett egy műfaj, amit „rejtett anya fényképezésnek” neveztek. Ennek lényege az volt, hogy a gyermekeket egy speciális lepelre rakva fotózták, melyben az édesanyjuk vagy a dadusuk elbújt és tulajdonképpen ők tartották egy helyben a gyermeket, magukat székeknek álcázva, amíg a hosszú exponálás során a fényképészeknek sikerült elkészíteniük a képet.

6 Mechanikus pióca.

Ez az eszköz egyáltalán nem egy középkori kínzóeszköz, mint ahogyan első pillantásra tűnhet. 1840-ben találták fel, az akkoriban igen népszerű élő piócás kezelések visszaszorítása érdekében. A mechanikus pióca forgó pengék segítségével vágta fel a bőrfelszínt, majd a használata során belsejében keletkezett vákuum segítségével szívta át a vért a szintén belsejében kialakított henger alakú tartályokba.

7 Tipu tigris – XVIII. század

Ez a játék tulajdonképpen egy brit katonát kínzó tigris, ami majdnem életnagyságú, az oldalán lévő kart tekerve pedig a brit katonának sikolyát és a tigris morgását idéző hangokat bocsájt ki magából. A játékot az indiai uralkodó, Tipu szultán számára készítették, aki utálta a briteket.

8 Guillaume Duchenne kísérletei – XIX. század

A képen épp a francia ideggyógyász, Guillaume Duchenne egyik elektroterápiás kísérletét láthatjuk, melynek keretén belül a doktor egy élő személy arcizmain keresztül továbbította az áramot, hogy tanulmányozza az izom-összehúzódásokat. Több száz vagy talán ezer hasonló kísérletet végzett, melyeknek köszönhetően számos érdekes felfedezést tett.

9 Protézisek

A végtagpótló protézisek nem a modern kor találmányai. Az első fotón például egy lábujjprotézist láthatunk az ókori Egyiptomból, a második képen pedig egy jóval összetettebb alkar-protézis látható

10 Könny tároló fiolák.

Ezeket a hosszúkás könny-gyűjtő üvegeket először az ókori Rómában kezdték el használni, és direkt úgy alakították ki őket, hogy könnyen össze lehessen gyűjteni velük a könnyeket a szemünk sarkából. Főként nők használták, hogy háborúba ment, majd onnan hazatért férjeiknek bizonyítsák velük, mennyit sírtak értük, amíg távol voltak.

11 Kínai orvos babák – 17-18. század

Kínában több évszázadon keresztül csak a férfiak lehettek orvosok. Mivel az előkelő, magas rangú hölgy betegek nem szívesen vetkőztek le a férfi orvosoknak, ezért ilyen speciális, elefántcsontból készült orvosi babákon mutatták meg, hogy mi és hol fáj nekik.

 

 

 

 

 

 

12 Rabszolgahirdetés, 1855-ből.

Bármilyen furcsa is belegondolni, de 200 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban nem csak szarvasmarhákkal és disznókkal, de rabszolgákkal is lehetett kereskedni. Az utcákon épp ezért ilyen és ehhez hasonló plakátokon hirdették az eladó rabszolgáikat az emberek.

13 Mortsafe – XIX. század

Bár úgy tűnik, minthogyha ezeket a vasból készült Mortsafe-névre keresztelt rácsokat azért hozták volna létre, hogy a földben tartsák a halottakat, valójában nem ez áll a háttérben. Ezeket a vas koporsókat azért tették a sírok fölé, hogy megakadályozzák az emberrablókat, akik sokszor kiásták a holttesteket, hogy elrabolják a hullák mellé temetett értékeket.

14 Halottasmotor.

Az amerikai Norfolk megye egyik lakója olcsó és egyszerű módszert akart találni az elhunytak temetőbe szállítására, ezrét nemes egyszerűséggel egy koporsót erősített egy Norton-motorkerékpár oldalára. Olyan nagy sikernek örvendett a találmánya, hogy a motorkerékpár-gyártók saját halottasmotorokat kezdtek gyártani, ami végül tönkre is tette az ötlet eredeti gazdáját, mivel az emberek nem tartották elég biztonságosnak az általa összetákolt járműveket.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?