Életmód, Érdekes

13 gyakori tévhit a terhességről, amit ideje egyszer s mindenkorra elfelejteni

Statisztikák szerint a gyermeket akaró párok mindössze 30%-a képes terhessé válni az első ciklus alatt, 85%-uk pedig 12 hónapon belül. A többieknél ez a folyamat akár több évet is igénybe vehet, vagy akár orvosi beavatkozást is követelhet. Az azonban biztos, hogy a terhes édesanyák 100%-a keres információkat és praktikákat/tanácsokat a terhességgel kapcsolatban az interneten. Itt kezdődik azonban a baj: az interneten ugyanis számos téves információt olvashatunk a terhességről. Az alábbi listán 13 népszerű tévhitet gyűjtöttünk össze a terhességről, egyúttal pedig fel is hívnánk rá a figyelmet, hogy bármit is olvasunk az interneten a terhességgel kapcsolatban – érdemes konzultálni arról az orvosunkkal!

 

 

 

1 A széles csípővel rendelkező nők könnyebben szülnek.

A széles csípőnek semmi köze a szülőcsatorna méretéhez. A szülőcsatorna mérete befolyásolja a szülés nehézségét, ennek pedig semmi köze a csípő mérethez.

2 A has méretéből megállapítható, hogy fiú vagy lány lesz a baba.

Kényelmes lenne, ha ez alapján képesek lennénk meghatározni a születendő gyermekek nemét, de nem így van. A has méretét nem a baba neme, hanem 2 dolog befolyásolja: a magzat mérete és a méhben lévő helyzete.

3 A gyakori ultrahang károsíthatja a magzatot.

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a megfelelő körülmények között elvégzett ultrahangos vizsgálat károsítaná az anyát vagy a születendő gyermekét. Az ultrahang valójában nem jár sugárzással, ez egy nagyfrekvenciás hanghullámok segítségével történő képalkotási rendszer – eltérően például a röntgentől.


4 A terhes nőknek nem szabad a hasukon feküdni.

A magzat a méh belsejében helyezkedik el, ahol az izmok és a belső szervek megfelelő védelmet nyújtanak neki – ennek következtében pedig egy terhes nő addig feküdhet a hasán, amíg neki ez kényelmes. Ez nem fogja károsítani a születendő gyermeket.

5 A terhes nők nem futhatnak.

A terhesség önmagában nem indokolja a futás mellőzését. Ha a magzat fejlődése normális, és az anyának sincsenek egészségügyi problémái, akkor minden további nélkül futhat, amíg ez neki kellemes. A komolyabb fizikai terhelést persze el kell kerülni.

6 A terhesség alatt fellépő hányinger csak reggel és csak az első trimeszterben jelentkezik.

A hányinger a terhesség leggyakoribb tünete. Az anyáknak a 80%-a találkozik ezzel a terhesség során, és csak 2%-uknál jelentkezik reggelente a hányinger jelensége. Bár a hányinger általában elmúlik az első trimesztert követően, a születés pillanatáig teljesen normális, ha hányingert és émelygést érez az édesanya.

7 A kezünk fej fölé emelésével a magzatot megfojthatjuk a köldökzsinórral.

A karok felemelése – ahogy más testmozgások sem – befolyásolják a köldökzsinór helyzetét. Ettől függetlenül nem szokatlan a jelenség, hogy a gyermekek köldökzsinórral a nyakukra tekeredve születnek, de ennek semmi köze a testmozgáshoz, és a szülészorvosok így is tudnak segíteni a gyermek születésének biztonságos levezetésében.

8 A terhes nők jobban teszik, ha távol maradnak a macskáktól.

A macskák a toxoplazmózis hordozói. Ez egy ritka parazita-fertőzés, ami befolyásolhatja a magzat fejlődését. A macskák körében is nagyon ritka ez a fertőzés, így annak a valószínűsége, hogy olyan macskát ölelünk, ami ilyen betegséggel fertőzött, egészen minimális. Ettől persze még nem árt elővigyázatosnak lennünk, de sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy elkapjuk ezt a fertőzést például a csupasz kézzel – kesztyű nélkül – kivitt szemetesből.

9 Minden nő boldognak érzi magát a terhesség alatt, hiszen ez a legcsodálatosabb dolog egy ember életében.

Természetesen nem igaz. Sok várandós kismama érez félelmet, stresszt, zavarodottságot és más negatív érzelmeket. Sőt mi több, a terhes nők 14-23%-a küzd például depressziós tünetekkel. Ezt főképp a szervezetben bekövetkező hormonális változások okozzák.

 

 

 

 

 

 

10 Az időnként történő alkoholfogyasztás nem befolyásolja a magzat egészségét.

Nem igaz. Az alkohol behatolhat a placentába, ennek kockázata pedig minden egyes pohár sör vagy bor elfogyasztásával növekszik. Ha pedig ez megtörténik, akkor fizikai, mentális vagy pszicho-fiziológiai sérüléseket okozhat a születendő gyermeknek, így a legjobb, ha teljesen hanyagoljuk az alkoholfogyasztást a terhesség idején.

11 A terhesség idején felszedett súly eltűnik a gyermek születése után.

Nem igaz. Bár jól érzékelhető testsúlycsökkenés következik be a baba születését követően, az édesanyák testében a terhesség során felgyülemlett zsír nem fog eltűnni egy-kettőre – ehhez rendszeres testmozgás szükségeltetik. Szülés után csak a baba súlyával, a placentával és a magzatvízzel lesz könnyebb az édesanya.

12 A császármetszés a legegyszerűbb módja a szülésnek.

Sok nő valamiért a császármetszést részesíti előnyben, mert úgy vélik, hogy ez egy kevésbé fájdalmas, biztonságos módszer. Valójában ez nem igaz, számtalan komplikáció léphet fel egy császármetszés közben, a különbség csupán annyi, hogy itt nem szülés közben lép fel a fájdalom, hanem utána.

A császármetszés számtalan szövődménnyel járhat, ezért az orvosok nem is javasolják ezt a módszert, kizárólag akkor, ha a természetes szüléssel a gyermek vagy az édesanya élete kerülne veszélybe.

13 A magzat nem érzékel semmit a külvilágból.

Régebben az orvosok úgy vélték, hogy a magzatok nem érzékelnek semmit a külvilágból, azonban minél többet tudunk meg az intrauterin (méhen belüli) fejlődésről, annál inkább biztosabbá válik, hogy a gyermekek nem csak érzékelik a külvilágból érkező hangokat, de képesek is felismerni pl. az édesanyjuk hangját, ami hatással is lehet rájuk, (megnyugtathatja őket) már a méhen belül is.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?